Коронавирус – как да предпазим себе си и околните?

От Иван

 

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са вид РНК вируси, които засягат животните, като бозайници и птици. Тези вируси са известни на човечеството още от 1960 година. При хората, коронавирусите се срещат по-рядко и обикновено причиняват респираторни инфекции, подобни на обикновената настинка. В някои по-редки случаи, вирусът може да причини и пневмония. Името “Коронавирус” произлиза от формата на захващащите протеини на вирусните частици, които наподобяват кралска корона. 

Макар че повечето видове коронавируси са безобидни, някои по-редки щамове могат да причинят сериозни заболявания и дори да доведат до смърт. Именно такъв е случаят с новия коронавирус от декември 2019 година, известен още като SARS-CoV-2, който е отговорен за настоящата пандемия. Заболяването, причинено от SARS-CoV-2, е известно като COVID-19. 

Първият официален случай на COVID-19 бе обявен на 31 декември 2019 година в провинцията Ухан – Китай. В България, първият такъв случай бе обявен на 8 март 2020. На 11 март 2020, Световната здравна организация обявява пандемия от SARS-CoV-2.

 

 • SARS-CoV-2 – името на новия коронавирус от декември 2019 година. Произлиза от английското “Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2”, което означава “Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2” или “ТОРС-КВ-2”.
 • COVID-19 – името на болестта, причинена от SARS-CoV-2. Произлиза от английското “Coronavirus Disease 2019”, което може да се преведе като болестта на коронавируса от 2019 година.

 

Коронавирус – статистика

Коронавирус - как да предпазим себе си и околните-Нутрима-бг-1

 

Последният случай на епидемия, причинена от коронавирус, датира от 2002 – 2003 година, като огнището е било отново в Китай. Тогавашният коронавирус, известен като SARS-CoV, продължава 8 месеца и засяга общо 33 държави. Заразените са били около 8000, като 1 на всеки 10 случая е завършил със смърт.

Според статистиката на Световната здравна организация, към днешна дата (20.03.2020), общият брой на заразените от коронавирус, в света, наброява 234 073, като 9840 от случаите са завършили с фатален край. Това означава, че на този етап, смъртността при COVID-19 e 4.2% или 1 смъртен случай на всеки 25 заболели. Този процент е двойно по-висок при хората над 70 годишна възраст и почти четворно по-висок (15%) при тези над 80 години. Половината от случаите, на заразени със SARS-CoV-2 (104 591), са от Европа.

По последни данни на Министерството на здравеопазването на Република България (19.03.2020), потвърдените случаи на коронавирус у нас са 107, от които 3 смъртни. 

Актуална информация за потвърдени случаи на коронавирус COVID-19 в България

 

Данните в таблицата по-долу са взети от доклада на Световната здравна организация от 20.03.2020.

Заразени Смъртни случаи
Общо в света 234 073 9840
Европа 104 591 4899
Тихоокеански регион 93 349 3405
Близкият Изток 20 759 1312
Америки 13 271 178
Югоизточна Азия 918 31
Африка 473 8

 

Как се предава SARS-CoV-2?

 

Въпреки че коронавирусите обикновено се предават от животните, настоящият коронавирус може да бъде предаван от човек на човек. За разлика от повечето вируси, които се предават по въздушно-капков път, коронавирусът е по-тежък и не се задържа за дълго във въздуха. Вместо това, вирусните частици попадат върху повърхностите на заобикалящите ни предмети, където могат да останат активни от няколко часа до няколко дни (в зависимост от условията на околната среда). 

Най-често, SARS-CoV-2 се предава при близък контакт, чрез респираторни капчици, които попадат директно върху нас или върху заобикалящите ни повърхности, вследствие на кихане, кашляне и дори издишване. Заразяването се получава обикновено при докосването на тези повърхности и последвалото докосване на устата, носа или очите. 

SARS-CoV-2 може да бъде предаден и чрез директен допир със заразено лице – например ръкостискане и последвалото докосване на устата, носа или очите. Световната здравна организация препоръчва да спазваме дистанция, от минимум 2 метра, от хората, които изразяват симптоми на COVID-19 или настинка и грип. 

Инкубационният период на COVID-19 е от порядъка на 2 – 14 дни. Това означава, че от времето на контакт с болен от COVID-19, до времето на първите симптоми на болестта, могат да минат 2 седмици. Именно за това, карантинният срок е 14 дни.

До момента учените са установили, че SARS-CoV-2 се предава от заразените лица, които изразяват симптоми на настинка и грип. На този етап няма данни дали коронавирусната болест 2019 може да бъде предавана от асимптоматични (без симптоми) лица или такива с леки клинични оплаквания.

8 от най-ефикасните храни против грип

 

Какви са симптомите на коронавирус?

Коронавирус - как да предпазим себе си и околните-Нутрима-бг-2

 

Сред най-изразените симптоми, на коронавирус 2019, се нареждат високата температура, кашлицата, затрудненото дишане и силната отпадналост. По-тежките симптоми биват пневмония, остър респираторен дистрес синдром и сепсис, който е най-честата причина за смърт при COVID-19.

Някои хора развиват болестта, но не изразяват симптоми и не се чувстват зле. Около 80% или 8 на всеки десет, от заболелите от COVID-19, оздравяват без да имат нужда от специална медицинска помощ. При 15% от случаите или при 1 на всеки 6-ма, се наблюдава развитието на тежки симптоми, като затруднено дишане. 

Хората, със симптоми на треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане, трябва да потърсят медицинска помощ незабавно. 

 

 • Треска / висока температура
 • Кашлица / суха кашлица
 • Затруднено дишане / задух
 • Мускулни болки / ставни болки
 • Отпадналост / умора / липса на енергия
 • Болки в гърлото / наличие на храчки 
 • Хрема / запушен нос
 • Диария / повръщане
 • Пневмония 
 • Остър респираторен дистрес синдром
 • Сепсис – свръхреакция на имунната система – най-честата причина за смърт при болните от COVID-19

 

Кои хора са с най-голям риск от развитие на тежки симптоми и смърт?

Коронавирус - как да предпазим себе си и околните-Нутрима-бг-3

 

Хората, които са изложени на най-голям риск от развитие на тежки симптоми и смърт при коронавирус, са тези, които страдат от хронични заболявания, като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет и заболявания на дихателните пътища. 

Сред изложените на по-голям риск от развитие на COVID-19 се нареждат и хората със слаба имунна система, както и тези над 60 годишна възраст. 

 

 • Артериална хипертония 
 • Сърдечни заболявания 
 • Диабет 
 • Рак
 • Чернодробни заболявания 
 • Респираторни заболявания
 • Слаба имунна система
 • Хората над 60 годишна възраст

 

Съществува ли лечение или ваксина за COVID-19?

На този етап, специфично лечение или ваксина срещу COVID-19, не съществува. Световната здравна организация работи денонощно за изготвянето на ваксина срещу заболяването, като вече има потвърдени данни за евентуални клинични тестове. 

За момента, подходът за лечение на заболелите от коронавирус болестта 19 е облекчаване на клиничните симптоми с антивирусни медикаменти. 

Използването на антибиотици за лечение (особено за самолечение) на COVID-19 е силно противопоказно. Антибиотиците се използват за борба срещу бактериите и нямат особен принос в борбата срещу вирусите.

 

Трябва ли да носим маска за лице и гумени ръкавици?

Коронавирус - как да предпазим себе си и околните-Нутрима-бг-4

 

Маските за лице помагат най-вече за намаляване на разпространението на болестта от тези, които изразяват симптоми на грип или настинка и не толкова за предпазване от заразяване. Маски трябва да носят задължително тези, които не се чувстват добре, както и тези, които се грижат за болен от COVID-19. При здравите хора се препоръчва най-вече поддържането на добра лична хигиена и спазването на дистанция от поне 2 метра.

Носенето на гумени ръкавици също не гарантира протекция от заразяване. Доказано е, че редовното миене на ръцете и използването на дезинфектант са много по-ефикасни в борбата срещу коронавируса, отколкото гумените ръкавици.

Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването на Република България призовават за рационално използване на маските за лице и гумените ръкавици, тъй като в момента има недостиг на такива.

 

Как да предпазим себе си и околните от заразяване с коронавирус?

 

За да предпазите себе си и тези около Вас, от заразяване с коронавирус, поддържайте здрава имунна система, практикувайте здравословно хранене, приемайте достатъчно течности и избягвайте контакт с хора, с изразени симптоми на грип и настинка.

Избягвайте посещенията на обществени места, като пазари, магазини, паркове, поддържайте отлична външна и респираторна хигиена, избягвайте да докосвате устата, носа и очите си и си останете вкъщи ако не се чувствате добре.

Почиствайте помещенията, които обитавате, редовно, информирайте се относно ситуацията във вашето населено място и проверявайте източника на информацията внимателно, за да се избегне разпространението на слухове.

 

20 от най-добрите съвети за предпазване от коронавирус

Нека сега се запознаем с 20 от най-полезните съвети за това как да предпазим себе си и околните от заразяване с коронавирус. Съветите са разделени в 2 групи за ваше улеснение. 

 

Общи съвети срещу коронавирус

 1. Поддържайте здрава имунна система – един от най-важните превантивни фактори срещу COVID-19, както и срещу всички останали вируси. Увеличете приема на витамини А, С и Е, както и на минералите цинк, магнезий и селен.
 2. Хранете се здравословно – увеличете приема на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури и пробиотични храни и намалете консумацията на пържени храни, преработени меса, захарни изделия и газирани напитки.
 3. Поддържайте здрава чревна флора – наличието на здрава пробиотична флора в чревния тракт е от първостепенно значение за здрава имунна система. Увеличете приема на пробиотици и пребиотици.
 4. Наспивайте се пълноценно – минимум 8 часа на денонощие. Избягвайте използването на телефони и други електронни устройства преди лягане. Не пийте кафе късно през деня. Четенето на книга преди лягане е идеално сънотворно.
 5. Приемайте достатъчно течности – 1.5 – 2 литра вода дневно. Създайте си навика да носите бутилка с вода със себе си по всяко време и да отпивате често.
 6. Пийте повече чай – зелен, билков, ройбос. Когато имате възможност, използвайте органичен чай, в насипно състояние.
 7. Избягвайте излишния стрес – отделяйте достатъчно време за почивка и релаксация. Защо не опитате медитация?
 8. Поддържайте добра физическа активност – практикувайте упражнения за дишане, кардио и сила. Стремете се да спортувате поне по 30 минути дневно или 150 минути седмично.
 9. Задължително използвайте носна кърпа, когато кашляте или кихате – в краен случай, използвайте сгъвката на лакътя си. Изхвърлете носната кърпа веднага след използване в кош с капак.
 10. Използвайте различни ножове, дъски за рязане и посуда за приготвяне на сурово месо и преработени храни. Измивайте приборите и посудата добре.

 

Специфични съвети срещу коронавирус

 1. Избягвайте контакт с хора, които изразяват симптоми на настинка или грип, като кашлица, кихане, висока температура и хрема. Спазвайте дистанция от минимум 2 метра.
 2. Избягвайте посещенията на обществени места, като пазари, магазини, паркове – излизайте от вкъщи само в краен случай – работа или пазаруване на стоки от първа необходимост.
 3. Поддържайте отлична хигиена – мийте ръцете си със сапун, в продължение на поне 20 секунди, след всяко посещение до тоалетната, по време на приготвяне на храната и преди всяко хранене. Използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа (минимум 60% алкохол) редовно. Правилното миене на ръцете лежи в основата на предотвратяването на всяка една инфекция.
 4. Избягвайте да докосвате устата, носа и очите си – вирусите навлизат в тялото Ви именно от там.
 5. Избягвайте контакт с животни и домашни любимци – коронавирусите спадат към семейството на зоонотичните вируси – т.е. те могат да бъдат предавани от животни на хора.
 6. Останете си вкъщи ако не се чувствате добре – потърсете лекарска помощ ако състоянието Ви се влоши. Преди да посетите личния си лекар се свържете с него по телефона и обяснете подробно ситуацията.
 7. Спазвайте самоизолация, когато обстоятелствата го позволяват – работете от вкъщи, ако е възможно. Избягвайте събиранията на групи, особено в затворени помещения.
 8. Почиствайте помещенията, които обитавате, редовно. Използвайте дезинфектант на алкохолна основа.
 9. Спазвайте добра информационна хигиена – информирайте се редовно относно ситуацията във вашето населено място. За да се избегне разпространяването на слухове, проверявайте източника на информация внимателно.
 10. Можете да задавате своите въпроси относно SARS-CoV-2 и COVID-19 денонощно, на национален телефонен номер 02 807 87 57.

 

Коронавирус – финални думи

Коронавирус - как да предпазим себе си и околните-Нутрима-бг-5

 

Коронавирусите са вид РНК вируси, които обикновено засягат животните. При хората, коронавирусите се срещат по-рядко и обикновено причиняват респираторни инфекции, подобни на настинката, но в някои случаи, вирусът може да причини и по-тежки респираторни заболявания, като пневмония. 

Най-често, SARS-CoV-2 се предава при близък контакт между хората, чрез респираторни капчици, които попадат директно върху субекта или върху заобикалящите повърхности, вследствие на кихане, кашляне и дори издишване. Заразяването става при докосването на тези повърхности и последвалото докосване на лицето. 

Сред най-изразените симптоми, на коронавирус болестта от края на 2019, се нареждат треската, кашлицата, затрудненото дишане и липсата на енергия. По-тежките симптоми включват пневмония, остър респираторен дистрес синдром и сепсис.

Хората, които са изложени на най-голям риск от развитие на тежки симптоми и смърт, са хронично болните и тези на възраст над 60 години. 

На този етап, ваксина срещу COVID-19, все още не съществува, макар че вече има потвърдени данни за евентуални клинични тестове. 

За да предпазим себе си и тези около нас е много важно да поддържаме здрава имунна система, да се храним пълноценно и да избягваме контакт с хора, с изразени симптоми на настинка или грип.

Освен това е силно препоръчително да избягваме посещенията на обществени места, като пазари, магазини, паркове, да поддържаме отлична хигиена, да избягваме да докосваме устата, носа и очите си, както и да си останем вкъщи ако не се чувстваме добре. 

Можете да намерите повече полезна информация за COVID-19 в категория здраве на сайта Webfen.net

 

Можете да задавате своите въпроси относно вируса SARS-CoV-2 и болестта COVID-19 денонощно, на национален номер 02 807 87 57. Ако състоянието Ви се влоши, незабавно потърсете медицинска помощ на телефон 112.

 

Как да подсилим действието на имунната система?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Коронавирус – използвани източници

 1. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) – Centers for Disease Control and Prevention.
 2. Coronavirus disease (COVID-19) outbreak. World Health Organization.
 3. COVID-19 – European Centre for Disease Prevention and Control. An agency of the European Union.
 4. ЕПИДЕМИЯ ОТ ОСТЪР РЕСПИРАТОРЕН СИНДРОМ, СВЪРЗАНА С НОВ КОРОНАВИРУС NCOV-2019, УХАН, КИТАЙ – Национален център по заразни и паразитни болести.
 5. Информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти/ – Министерство на здравеопазването на Република България.
 6. Информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус – 2019-nCov – Министерство на здравеопазването на Република България.
 7. Потвърдени случаи на коронавирус COVID-19 в България – Министерство на здравеопазването на Република България.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации