Ашваганда – чудотворната билка от Хималаите

От Иван

 

Какво е ашваганда?

В продължение на стотици години хората използват корените и оранжево-червените плодове на ашваганда за медицински цели. Билката е известна още като индийски женшен или зимна череша. Самото име “ашваганда”, което буквално означава “като кон”, описва миризмата на нейния корен. На санскритски език “ашва” означава “кон”.

Практикуващите използват тази билка като общоукрепващо средство за повишаване на енергията и намаляване на стреса и безпокойството. Някои твърдят също, че билката може да бъде полезна и за редица видове рак, както и за болестта на Алцхаймер.

Тази статия разглежда традиционните употреби на ашваганда, как да се приема и доказателствата за възможните ползи и рискове за здравето.

 

За какво се използва ашваганда?

Ашваганда - чудотворната билка от Хималаите-Нутрима-бг-1

 

Ашваганда е важна билка в аюрведичната медицина. Това е една от най-старите медицински системи в света и една от здравните системи в Индия. В аюрведическата медицина ашваганда се счита за расаяна. Това означава, че помага за поддържане на младостта, както психически, така и физически.

Съществуват някои доказателства, които предполагат, че билката може да има невропротективен и противовъзпалителен ефект. Възпалението лежи в основата на много здравословни състояния и неговото намаляване може да предпази тялото от различни патологични заболявания.

Ашваганда помага при:

 • стрес
 • безпокойство
 • умора
 • болка
 • кожни заболявания
 • диабет
 • артрит
 • епилепсия

Различните лечения използват различни части на растението, в това число листата, семената и плодовете. Тази билка набира все по-голяма популярност на запад. Днес хората могат да си купят ашваганда като добавка от повечето специализирани магазини за добавки и билки.

Прочетете още: Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?

 

Какви са ползите за здравето?

Научните изследвания предполагат, че ашваганда може да бъде полезна при редица състояния.

Ашваганда може да има успокояващ ефект върху симптомите на тревожност, подобно на успокоителното лекарство лоразепам. Тя може да действа като болкоуспокояващо средство, възпрепятствайки пътуването на сигналите за болка по централната нервна система, както и да има и някои противовъзпалителни свойства.

Според преглед от 2011 г. няколко проучвания са изследвали способността на ашваганда да забавя или предотвратява загубата на мозъчна функция при хора с невродегенеративни състояния, като болестта на Алцхаймер, болестта на Хънтингтън и болестта на Паркинсон.

Същият преглед от 2011 г. описва и няколко обещаващи проучвания, които установяват, че ашваганда може да бъде в състояние да спре растежа на клетките при някои видове рак. Това включва намаляване на белодробните тумори.

В допълнение, някои хора използват ашваганда, за да подобрят здравето на сърцето си, включително при понижаване на високо кръвно налягане, понижаване на висок холестерол, облекчаване на болката в гърдите и предотвратяване на сърдечни заболявания.

 

Как да приемаме ашваганда?

Ашваганда - чудотворната билка от Хималаите-Нутрима-бг-2

 

Дозировката на ашваганда и начинът, по който хората я използват, зависи от състоянието, което лекуват. Няма стандартна дозировка въз основа на съвременните клинични проучвания.

Различни проучвания са използвали различни дози. Някои изследвания показват, че приемането на 250–600 мг. на ден може да намали стреса. Други проучвания са използвали много по-високи дози.

Капсулните дози често съдържат между 250 и 1500 мг. ашваганда. Билката се предлага под формата на капсула, прах и течен екстракт.

В някои случаи, приемането на високи дози може да предизвика неприятни странични ефекти. Най-добре е да говорите със здравен специалист за безопасността и дозировката, преди да приемате нови билкови добавки, включително ашваганда.

 

Има ли странични ефекти?

Хората обикновено могат да понасят ашваганда в малки до средни дози. Въпреки това няма достатъчно дългосрочни проучвания, за да се изследват напълно възможните странични ефекти.

Приемът на големи количества ашваганда може да доведе до разстройство на храносмилането, диария, гадене и повръщане. Това може да се дължи на раздразнение на чревната лигавица.

 

Финални думи

 

Ашваганда е билка, използвана в аюрведическата медицина, в продължение на стотици години. Някои проучвания предполагат, че ашваганда може да има редица ползи за здравето, включително намаляване на стреса и безпокойството и подобряване на артрита.

Бременните жени и хората, със съществуващи здравословни състояния, трябва да говорят със своя лекар, преди да използват ашваганда.

Ако решите да използвате тази билка, като част от терапевтичен план, препоръчително е първо да се посъветвате със специалист.

Прочетете още: 7 от най-добрите съвети за дълъг живот

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Choudhary, B., et al. (2015). Efficacy of ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. AYU.
 2. Kumar, G., et al. (2015). Efficacy & safety evaluation of Ayurvedic treatment (Ashwagandha powder & Sidh Makardhwaj) in rheumatoid arthritis patients: A pilot prospective study. Indian Journal of Medical Research.
 3. Lopresti, A. L., et al. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine.
 4. Pratte, M. A., et al. (2014). An alternative treatment for anxiety: A systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera). Journal of Alternative and Complementary Medicine.
 5. Salve, J., et al. (2019). Adaptogenic and anxiolytic effects of ashwagandha root extract in healthy adults: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study. Cureus.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации