Какво представлява спирулината?
Спирулината е вид синьо-зелено водорасло, характерно най-вече за тропическите и субтропическите езера. Синьо-зелените водорасли представляват биомаса от фотосинтезиращи цианобактерии, които могат да бъдат консумирани от хората. Двата най-популярни вида спирулина биват Arthrospira maxima и Arthrospira platensis.
През последните две десетилетия, спирулината е обект на редица научни изследвания. Това водорасло е известно със своите здравословни ползи и се приема като хранителна добавка от хората по цял свят. Всъщност, спирулината е била позната още от дълбока древност, като е била използвана не само за храна, но и за лечението на най-различни заболявания.
Още по-интресен е и фактът, че от началото на 90-те години на миналия век, спирулината заема челно място сред основните хранителни добавки на астронавтите от НАСА (Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство) и ЕКА (Европейската космическа агенция).
С какво е полезна спирулината?
Редовната консумация на спирулина е свързана с редица ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Това полезно водорасло подобрява нивата на холестерола, понижава триглицеридите, регулира кръвното налягане и кръвната захар, подобрява мозъчната функция, подсилва имунитета и понижава риска от развитие на редица хронични заболявания.
Синьо-зеленият дар на природата е води до понижен риск от развитие на сърдечни болести, диабет тип 2, остеопороза, анемия, рак, затлъстяване и невродегенеративни заболявания.
- Подсилва имунната система
- Подобрява храносмилателната функция
- Стимулира мозъчното действие
- Подпомага отслабването
- Регулира нивата на холестерол, кръвна захар и кръвно налягане
- Бори констипацията
- Заздравява костите
- Понижава риска от хронични болести
- Предпазва от невродегенеративни заболявания
Как да приемаме спирулината?
Спирулината се приема под формата на прах или таблетки. Препоръчителното дневно количество е от порядъка на 3 до 8 грама или от 6 до 10 таблетки. Започнете с по-малки дози и увеличавайте приема постепенно.
Спирулината на прах, може да бъде разтворена във вода, прясно-изцеден сок или смути. Таблетките се приемат с вода 3 пъти дневно, преди хранене. Имайте предвид, че в началото вкусът на спирулината може да Ви се стори леко отблъскващ. Това обаче не бива да Ви отчайва. Неприятното чувство ще изчезне до седмица.
Ако все пак Ви е трудно да свикнете с вкуса на синьо-зеленото водорасло, можете да го комбинирате с лимон, банан или други плодове. Таблетките в този случай също са добър вариант. Избягвайте спирулината преди лягане, тъй като тя може да доведе до превъзбуждане и трудност при заспиване.
Спирулината е естествен продукт, чийто прием не е свързан с нежелани странични ефекти. За най-добри резултати се запознайте внимателно с листовката на продукта, преди консумация.
Спирулина на прах:
- Първите 2 дни – по 1/2 чаена лъжичка на ден
- Следващите 2 дни – по 1 чаена лъжичка на ден
- Следващите 2 дни – по 1.5 чаени лъжички на ден
- И така до достигане на желаната дневна доза
Спирулина на таблетки:
- Първите 2 дни – по 1 таблетка на ден
- Следващите 2 дни – по 2 таблетки на ден
- Следващите 2 дни – по 3 таблетки на ден
- И така до достигане на желаната дневна доза
Финални думи
Спирулината е синьо-зелено водорасло, характерно за сладките езера на тропическите райони. В хранителния състав на полезното водорасло влизат важни витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини, завършени протеини и фибри.
Редовният прием на спирулина води до понижени нива на холестерол, подобрено кръвно налягане и кръвна захар, подсилена имунна система, подобрено мозъчно действие, повишени енергийни нива, както и до понижен риск от развитие на множество хронични заболявания.
Спирулината се приема обикновено във вид на прах или таблетки. Започнете с по-малки количества и увеличавайте дневната доза постепенно.
Прочетете още: С какво е полезна цейлонската канела?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Carlo Selmi, et al. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular and Molecular Immunology.
- Lu HK, et al. (2006). Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress.
- Md. Ismail, et al. (2015). Effect of Spirulina Intervention on Oxidative Stress, Antioxidant Status, and Lipid Profile in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. BioMed Research International.
- Mohamed F Ismail, et al. (2009). Chemoprevention of rat liver toxicity and carcinogenesis by Spirulina. International Journal of Biological Sciences.
- Patricia V Torres-Duran, et al. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of mexican population: a preliminary report. Lipids in Health and Disease.