Българската природа изобилства от полезни билки и растения с лечебни качества, които не отстъпват и на най-силните лекарства. В днешната статия ще ви разкажем за едно от тези растения, което е доказало своите здравословни качества през вековете. Нейно величество копривата!
Използвана е още от древните египтяни за лечение на ставни болки, както и от мъдрите римски войски, които са поддържали температурата на тялото си висока, благодарение на затоплящите ѝ свойства. Копривата е доказала своите ползи през годините, но и до ден днешен се употребява редовно както в билколечението, така и в кулинарията.
Тя е полезна за пикочните пътища, костите, кожата, косата и цялостното ни здравословно състояние.
На какво се дължи полезното действие на копривата?
Латинското наименование на парливото растение е Urtica dioica, което в превод означава “изгаряне”. Всички знаем, че при контакт с кожата, копривата предизвиква парене и дори поява на малки мехури, които водят до сърбеж и дразнене.
Това се случва, защото при допир власинките, които покриват листата на растението, отделят специфичен сок. Сокът е комбинация от мравчена киселина и хистамин. След като бъде изсушена или сготвена, копривата вече не изгаря и може да се консумира безопасно.
“Чудото на природата”, както е наричана копривата, крие в състава си редица полезни вещества, които са изключително ценни за човешкия организъм. На първо място, тя е сред най-богатите на желязо растения, затова много често се употребява от бременни жени, кърмачки, възрастни хора и активни спортисти.
Лековитият природен дар е богат още на калий, магнезий, хлорофил и фолиева киселина. Интересното при копривата е, че тя съдържа големи количества белтъчни киселини, които са способни да заместят тези, съдържащи се в месото и яйцата.
Дори нещо повече – копривата се усвоява от организма много по-лесно, отколкото животинските продукти и не претоварва храносмилателния тракт. Но безценният ѝ състав не се изчерпва само с това – тя съдържа още мед, цинк и манган, както и витамини C, A, B, D, E и К. Тази мощна комбинация от полезни за организма вещества я превръща в невероятен съюзник срещу множество болести.
Какви са здравословните ползи от копривата?
Ползите от копривата са толкова много, че ще ни бъде трудно да ги обединим само в една статия, но нека изброим най-важните от тях.
- Противовъзпалително действие – тя се справя успешно с активните възпаления в организма, като освен, че предотвратява появата на инфекции, действа и болкоуспокояващо. Прилага се при ставни проблеми като артрит и ревматизъм.
- Диуретично действие – копривата предотвратява задържането на течности в организма и помага на тялото да се освободи от натрупаните токсини. Действа стимулиращо на храносмилателния тракт и подобрява работата на отделителната система.
- Кръвоспиращ ефект – използва се при следоперативни състояния, като има силата да предотврати обилното кървене. Също така действа положително при различни заболявания, свързани с кръвта.
- Регулира нивата на кръвната захар – ефективно намалява количеството захар в кръвта, което е безценна полза за диабетиците.
- Облекчава алергиите – действа благоприятно на хора, страдащи от неприятната сенна хрема, като ефективно намалява и дори премахва съпътстващите я симптоми.
- Ободряващо действие – копривата предлага естествен начин да повишим концентрацията, да премахнем напрежението и да повишим нивата на енергия в организма.
- Екземи и обриви – благодарение на своите изявени антихистаминови качества, копривата влияе благотворно при различни видове обриви и кожни зачервявания, като облекчава дразненето и сърбежа.
Полезните свойства не се изчерпват само до тук! Копривата е изключително ценна за доброто състояние на косата и кожата, насърчава лактацията при кърмене, облекчава астмата, успокоява ухапвания и ужилвания от насекоми, помага при анемия и тендинит, както и при тежко протичаща менструация.
Как да приемаме копривата?
На пазара се предлагат множество продукти, които са създадени на базата на коприва или имат добавен екстракт от коприва в тях. В зависимост от желания ефект, може да се използват стъблата, листата или корените на растението.
Плюсът на тези продукти е, че представляват удобен и бърз начин за приемане на достатъчно количество коприва, без да е необходима предварителна подготовка.
Алтернативно, можете лесно да се възползвате от качествата на копривата и у дома. Разнообразната и богата природа на България позволява сами да си наберете коприва и да си я приготвите в домашни условия.
Копривата като част от кулинарния свят
Няма човек, който да не свързва копривата със своята баба и незабравимото детство. Копривата се приготвя подобно на спанака и лапада, като от нея се правят вкусни и полезни яхнии, салати, ориз, както и дори модерно песто.
Ако изберете да я добавите в салата, трябва да я обработите предварително на пара, за да премахнете парливото ѝ действие.
Чай от коприва
Ако изсушите цветовете и листата на копривата, може да си приготвите изключително полезен чай. Ценната отвара става още по-ароматна и вкусна, като прибавите към нея други билки и плодове като: ехинацея, листа от малина, лимон и други.
Концентриран екстракт от коприва
Може да си набавите екстракт от коприва, закупувайки го от аптечната мрежа или като го приготвите в домашни условия. Плюсът тук е, че той е изключително концентриран и може да се прилага под формата на мазило при болки в ставите, кожни проблеми и други неразположения по тялото.
Финални думи
Несъмнено копривата е поредното доказателство, че нашата природа изобилства от лечебни растения и билки, всяко от които носи със себе си редица здравословни ползи. Ето защо е по-добре да се обърнем първо към природата, преди да посегнем към лекарствените продукти.
Действието на копривата може да ви бъде от полза при редица неразположения и болести, като тя не само е щадяща към организма, но и го укрепва и подсилва.
Бъдете здрави!
Прочетете още: 5 от най-мощните природни имуностимуланти
Хареса ли ви тази статия?
Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвана литература
- Adhikari, B. M., Bajracharya, A., & Shrestha, A. K. (2015). Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. Food science & nutrition, 4(1), 119–124.
- Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon, 8(6), e09717.
- Chrubasik, J. E., Roufogalis, B. D., Wagner, H., & Chrubasik, S. (2007). A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles. Part II: urticae radix. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 14(7-8), 568–579.
- Johnson, T. A., Sohn, J., Inman, W. D., Bjeldanes, L. F., & Rayburn, K. (2013). Lipophilic stinging nettle extracts possess potent anti-inflammatory activity, are not cytotoxic and may be superior to traditional tinctures for treating inflammatory disorders. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 20(2), 143–147.
- Kregiel, D., Pawlikowska, E., & Antolak, H. (2018). Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties. Molecules (Basel, Switzerland), 23(7), 1664.