5 от най-мощните природни имуностимуланти

От Иван

 

Билковите или природни имуностимуланти представляват група естествено срещащи се вещества, които оказват благоприятно въздействие върху клетъчните и хормонални защитни механизми на тялото. Техните основни функции се изразяват в подсилване на имунната система, намаляване на податливостта на организма към стрес и инфекции, както и в подобряване на цялостното физическо, психическо и емоционално здраве. 

Здравословният начин на живот и поддържането на оптимално тегло са от особена важност, ако желаете да се радвате на крепко здраве и силен имунитет. Също толкова важно обаче е и целесъобразното хранене. Ето защо трябва да базирате диетата си на определени храни и да избягвате приема на други. Приемът на повече плодове, зеленчуци, варива, ядки и семена е добър старт. В същото време е препоръчително да намалите или избягвате консумацията на пържени храни, захарни изделия и преработени меса. 

Друг важен здравословен фактор, макар и често пренебрегван, е адекватният прием на билки, подправки и други природни имуностимуланти. Тези мънички наглед продукти, крият в себе си огромни здравословни ползи. В тази статия ще Ви запознаем именно с 5 от тях. Всички те могат да бъдат приемани в естествен вид или под формата на натурални имуностимулиращи хранителни добавки. И така, нека започваме. 

 

1. Цейлонска канела – един от най-мощните природни имуностимуланти

5 от най-мощните природни имуностимуланти-Нутрима-бг-1

 

Цейлонската канела, наричана още истинска канела, е изключително богата на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Този природен резервоар на полезни хранителни вещества предлага завидни количества фибри, каротини и естествени антибиотици, които с право му отреждат едно от челните места сред най-мощните природни имуностимуланти. 

Редовният прием на цейлонска канела е свързан с понижени нива на лошия “LDL” холестерол, подобрени нива на кръвната захар, по-добра чувствителност на клетките към инсулина, понижени възпалителни процеси и понижен риск от ракови заболявания. Можете да приемате истинската канела под формата на прах или във вид на хранителна добавка. 

 

2. Куркума

Куркумата може би е един от най-мощните природни имуностимуланти, които съществуват. Редица научни изследвания показват, че подправката оказва благоприятно въздействие върху почти всички органи и системи в човешкото тяло. По-голямата част от тези здравословни ползи се дължат на активното вещество в куркумата, известно като куркумин. 

Куркуминът е вид пигмент, който принадлежи към семейството на куркуминоидите – биоактивни вещества с изключително високи антиоксидантни свойства. Учените са установили, че пигментът изразява мощни имуностимулиращи, антитуморни, антиоксидантни и противовъзпалителни качества. В допълнение, куркуминът се използва успешно и в лечението на артритни заболявания от различен вид и в различен стадий. 

 

3. Черен бъз

5 от най-мощните природни имуностимуланти-Нутрима-бг-2

 

Имуностимулиращите качества на черния бъз са познати още от древни времена. Този природен дар подсилва защитните механизми на тялото срещу вируси и инфекции, повишава енергийните нива на организма, подобрява функцията на храносмилателната система, промотира отслабването, регулира кръвното налягане и понижава риска от редица хронични болести, в това число рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. 

Черният бъз е особено богат на минералите калий, желязо, фосфор и мед, на витамините А, С и В-комплекс, на разтворими и неразтворими фибри, както и на органични съединения с мощни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Можете да приемате черния бъз под формата на сироп или във вид на натурална хранителна добавка, която обикновено съдържа екстракт от растението. 

 

4. Ехинацея – сред най-мощните природни имуностимуланти

Ехинацеята съдържа впечатляващо разнообразие от биоактивни вещества, като алкамиди, кофеинова киселина, феноли, розмаринова киселина и полиацетилени. Позната още като лилава шишарка, ехинацеята е една от най-популярните билки в света. През вековете е служила като лечебно средство в медицинския арсенал на много народи, в това число инките, маите и ацтеките. 

Днес ехинацеята е добила голяма популярност като защитно средство срещу простуда и грип. В допълнение, билката намира широко приложение и в борбата срещу хроничната болка, възпалението и мигрената, както и в подсилването на имунната система.

 

5. Астрагал

5 от най-мощните природни имуностимуланти-Нутрима-бг-3

 

Макар и под номер 5 в списъка с едни от най-мощните природни имуностимуланти, астрагалът не отстъпва с нищо на своите лечебни събратя. Коренът на тази популярна билка намира широко приложение в направата на целебни отвари и имуностимулиращи хранителни добавки.

Природният дар се използва най-вече за лечение на сенна хрема, проблеми с бъбреците и чернодробни заболявания. Познат на китайците още от древни времена, астрагалът е добре известен и със своите имуностимулиращи, противовъзпалителни и антитуморни свойства. 

 

Финални думи

Днес все повече хора осъзнават лечебната сила на природата и се обръщат за помощ към нея. И наистина, майката Природа е източник на безброй целебни средства, всяко от които предлага богат арсенал от полезни вещества. Изброените в тази статия природни имуностимуланти са само малка част от богатството на “зелената аптека”. 

Наред с тях, съществуват и редица други натурални имуностимуланти, всеки от които се е доказал през вековете. Някои от по-често срещаните имена биват карамфилът, котешкият нокът, ашвагандата и розмаринът. Всички те се славят със своите имуностимулиращи, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Обикновено се предлагат под формата на чай, билкови отвари или натурални хранителни добавки, каквито можете да намерите на сайта на grewia.bg

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Природни имуностимуланти – използвани източници

  1. McCulloch, M., Broffman, M., Gao, J., & Colford, J. M., Jr (2002). Chinese herbal medicine and interferon in the treatment of chronic hepatitis B: a meta-analysis of randomized, controlled trials. American journal of public health, 92(10), 1619–1628.
  2. Priyanga Ranasinghe, et al. (2017). Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) as a potential pharmaceutical agent for type-2 diabetes mellitus: study protocol for a randomized controlled trial.
  3. Susan J. Hewlings et al. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health.
  4. Tiralongo, E., Wee, S. S., & Lea, R. A. (2016). Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients, 8(4), 182.
  5. Zhai, Z., Liu, Y., Wu, L., Senchina, D. S., Wurtele, E. S., Murphy, P. A., Kohut, M. L., & Cunnick, J. E. (2007). Enhancement of innate and adaptive immune functions by multiple Echinacea species. Journal of medicinal food, 10(3), 423–434.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации