Как да отслабваме чрез интермитентен пост?

От Иван

 

Методът на интермитентен пост е един от най-новите начини за здравословно отслабване. Основава се на периоди на консумиране на храна, последвани от периоди на пост. Този метод на хранене е особено популярен в България, където все повече хора избират да го прилагат като начин за отслабване и подобряване на здравето.

Но какво всъщност е интермитентен пост? Как е възникнал? И най-вече – как точно да го използвате, така че да отслабвате успешно и здравословно? В следващите редове ще разгледаме именно тези въпроси. Нека започваме!

 

Какво всъщност е интермитентен пост?

Как да отслабваме чрез интермитентен пост-Нутрима-бг-2

 

Вникването в същността на интермитентния пост, е важно, за да можете да разберете как той работи и защо може да бъде ефективен при отслабване.

В най-общи линии, методът на интермитентен пост представлява начин на хранене, при който се редуват периоди на пост и периоди на хранене. Това означава, че ще се храните само през определен период от деня, като например само през определени часове.

Името на този вид пост произлиза от английския термин “Intermittent fasting“. У нас е познат още като интермитентно гладуване, периодично гладуване, периодичен пост, интермитентно хранене, интермитентен фастинг, и други подобни комбинации. 

Съществуват различни методи за практикуване на интермитентен пост, включително 16/8 метода, който предполага, че ще се храните само в продължение на 8 часа от деня и ще постите през останалото време. При 5:2 метода пък, консумирате храна в продължение на 5 дни от седмицата, след което ограничавате калориите до 500-600 дневно през останалите 2 дни.

Една от основните идеи зад интермитентния пост е, че когато постим, тялото ни започва да изгаря запасените мазнини като източник на енергия, вместо да използва глюкозата от храната, чийто излишък се съхранява под формата на мазнини в тялото. Крайният резултат би следвало да доведе до отслабване и намаляване на мазнините в тялото.

Въпреки това, интермитентният пост не е подходящ за всеки. Затова е важно да се консултирате с лекар или диетолог, преди да започнете да го прилагате. Също така е важно да не се прекали с периодите на пост, тъй като това може да окаже отрицателни последици върху вашето здраве.

 

Как е възникнал интермитентният пост?

Интермитентният пост е метод на диета, който се практикува от хиляди години. Идеята за постене, за да се извлекат здравословни ползи, е налице в различни религии и култури по света. Този метод на диета е получил значително научно внимание през последните години, като основната заслуга за това се приписва на д-р Джейсън Фънг (Dr. Jason Fung).

Д-р Фънг е канадски лекар, специализиращ в сферата на ендокринологията и диабета, и е автор на няколко книги за хранене и диета. Той е известен с вярването си, че голяма част от проблемите с теглото и здравето на хората се дължат на дисбаланс на инсулина в тялото. Той предлага интермитентния пост като един от начините за коригиране на този дисбаланс и подобряване на метаболизма.

Други лекари и диетолози също привличат вниманието към интермитентния пост, като Марк Матсън и Майкъл Мосли, но Джейсън Фънг е считан за пионер в изследването и прилагането на този метод на диета.

 

5 от основните методи на интермитентен пост

Съществуват различни методи за прилагане на интермитентен пост. Всички те имат за цел да регулират времето на хранене и постене. Някои от най-популярните методи на интермитентен пост включват:

  1. 16/8 метод – този метод предполага да се храните в диапазон от 8 часа през деня и да постите в продължение на 16 часа. Например, ако ядете между 12:00 и 20:00 часа, ще постите между 20:00 и 12:00 часа на следващия ден.
  2. 5:2 метод – този метод включва нормално хранене в продължение на 5 дни от седмицата и ограничаване на калориите до 500-600 дневно през останалите 2 дни. Например, ако изберете понеделник и четвъртък като дни за ограничаване на калориите, тогава ще трябва да се храните нормално през останалите 5 дни от седмицата.
  3. Eat Stop Eat метод – този метод предполага да постите в продължение на 24 часа два пъти в седмицата. Например, ако изберете понеделник и четвъртък като дни за пост, тогава ще трябва да постите от понеделник 12:00 часа до вторник 12:00 часа и от четвъртък 12:00 часа до петък 12:00 часа.
  4. Alternate Day Fasting метод – този метод предполага да постите през дните с нечетна дата и да ядете нормално в дните с четна дата. Например, във вторник, ще трябва да постите през целия ден, след което в сряда, ще трябва да се храните нормално.
  5. OMAD метод (One Meal a Day) – позволява едно хранене на ден в рамките на един час. Това означава, че приемате едно голямо ястие в рамките на един час и постите в продължение на 23 часа. Този метод обикновено се използва в комбинация с други методи на интермитентен пост, за да се постигнат максимални резултати.

 

Как правилно да отслабваме чрез интермитентен пост?

Как да отслабваме чрез интермитентен пост-Нутрима-бг

 

Когато става въпрос за отслабване, интермитентният пост може да бъде много ефективен метод, който не само помага в свалянето на излишното теглото, но и в подобряването на общото ви здравословно състояние. В тази секция ще разгледаме 5 от ключовите фактора, отнасящи се за правилното използване на интермитентния пост като метод за отслабване.

 

      1. Изберете метод на интермитентен пост, който отговаря на вашите индивидуални нужди

Има много различни методи на интермитентен пост, като някои от тях са по-подходящи за начинаещи, докато други са по-подходящи за напреднали. 

За начало, можете да изпробвате 16/8 метода, където разполагате с 8 часа за хранене, след което има период на 16-часов пост. След като се адаптирате към този метод, можете да изберете по-дълги периоди на пост, като 18/6 или 20/4 методите.

 

      2. Контролирайте хранителния си прием

Докато сте в периода за консумиране на храна, е важно да контролирате количеството и качеството на храната, която приемате. 

Избягвайте обилните порции и нездравословните храни, съдържащи добавена захар, изкуствени добавки и ненаситени мазнини. Вместо това се опитайте да ядете повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и белтъчини.

 

      3. Забравете за забавянето на метаболизма

Много хора се тревожат, че интермитентният пост може да забави метаболизма им и да понижи нивата на енергия. На практика обаче, това не е вярно. Дори напротив – интермитентният пост може да ускори метаболизма ви и да ви помогне да изгаряте повече мазнини.

 

      4. Включете редовна физическа активност

Въпреки че интермитентният пост може да ви помогне да отслабнете, физическата активност все пак остава важен елемент за подобряване на здравето и постигане на здравословно отслабване. 

Не е нужно да включвате тежки тренировки, но редовната физическа активност може да помогне да изгаряте повече калории и да увеличите мускулната маса, която може да ви помогне да отслабнете.

 

      5. Бъдете търпеливи и не се предавайте

Интермитентният пост може да е ефективен начин за отслабване, но трябва да бъдете търпеливи и да не се предавате. Може да отнеме време, докато се адаптирате към новия начин на хранене и да забележите резултатите. Но ако сте постоянни и следвате правилния метод, успехът е неизбежен.

 

Финални думи

Интермитентният пост може да е един от най-ефективните начини за здравословно отслабване, но е важно да знаете как да го прилагате правилно. Следвайки гореспоменатите съвети и използвайки правилния за вас метод, можете да изгубите излишното тегло и да подобрите здравето си. 

Важно е да се консултирате с лекар или диетолог, преди да започнете да прилагате интермитентен пост, особено ако имате здравословни проблеми или сте бременни.

Отслабвайте здравословно!

Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Gu, L., Fu, R., Hong, J., Ni, H., Yu, K., & Lou, H. (2022). Effects of Intermittent Fasting in Human Compared to a Non-intervention Diet and Caloric Restriction: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Frontiers in nutrition, 9, 871682. 
  2. Mandal, S., Simmons, N., Awan, S., Chamari, K., & Ahmed, I. (2022). Intermittent fasting: eating by the clock for health and exercise performance. BMJ open sport & exercise medicine, 8(1), e001206. 
  3. Stockman, M. C., Thomas, D., Burke, J., & Apovian, C. M. (2018). Intermittent Fasting: Is the Wait Worth the Weight?. Current obesity reports, 7(2), 172–185. 
  4. Vasim, I., Majeed, C. N., & DeBoer, M. D. (2022). Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients, 14(3), 631. 
  5. Welton, S., Minty, R., O’Driscoll, T., Willms, H., Poirier, D., Madden, S., & Kelly, L. (2020). Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 66(2), 117–125.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации