Как COVID-19 се отразява на психичното ни здраве?

От Иван

 

COVID-19 засегна живота на всички хора по света, превръщайки се в ежедневен проблем и криза, невиждана досега в човешката история. Всички сме наясно какво се случва на политическата сцена, как правителствата се борят с него и как това повлиява на всички аспекти от социалния ни живот. 

По-рядко обаче се засяга въпросът как тази пандемия се отразява на психичното ни здраве. А това е също толкова важно, особено поради нейната дълготрайност и тежки последствия. Дори и да не сте лично засегнати от вируса, то няма как да избегнете психическото натоварване и страх, които често съпътстват болестта. Понякога, да се справите с тях може да бъде изключително трудно и изисква много енергия и позитивизъм.

 

Какво е COVID-19?

Как COVID-19 се отразява на психичното ни здраве?

 

Коронавирусите принадлежат към семейството на RNA вирусите. COVID-19 е заболяването, свързано с един от техните щамове – SARS-CoV-2. За първи път болестта идентифицирана при хора през декември 2019 година, което доведе до настоящата пандемия по света. 

Съществуват различни видове коронавируси. Повечето от тях се разпространяват основно сред животните, но някои могат да заразяват и хора. Именно това ги прави толкова опасни. Заболяването се променя чрез мутации и това води до нови вирусни варианти, някои от които са по-обезпокояващи от други.

 

Какви са симптомите на новия коронавирус?

Симптомите на болестта COVID-19 могат да включват кашлица, повишена температура, загуба на вкус и/или обоняние, умора, слабост и болки в мускулите. Възможно е обаче вирусът да протече и без никакви видими симптоми. При най-тежките случаи, заболяването може да доведе до белодробна инфекция или септичен шок, при които има нужда от медицински грижи, хоспитализиране и спешна помощ. 

Усложненията правят заболяването особено опасно. Това се наблюдава най-вече при възрастни хора над 60 години и при пациенти със здравословни проблеми. Рискът от смърт при COVID-19 е по-висок от този при грипа, а в течение на пандемията стана ясно, че доста от ефектите му могат да са дълготрайни при някои пациенти, като например ускорен сърдечен ритъм или затруднено дишане.

Прочетете още: Каква е разликата между новия коронавирус и грипа?

 

Как се разпространява COVID-19?

Как COVID-19 се отразява на психичното ни здраве?-2

 

COVID-19 се разпространява по въздушно-капков път или при допир на заразена повърхност. Установено е, че един заразен човек може да зарази до трима други. Той се предава най-вече при кашляне и кихане, както и при взаимодействие с друго физическо лице при непосредствена близост. 

Капчиците могат да се разпространяват по два начина – директно да попаднат в друго лице при вдишване или чрез допир (капките могат да попаднат върху дадена повърхност и от там в друг човек, при докосване на зони като носа, устата и очите). Вирусът се пренася и преди да се появят каквито и да е симптоми. Следователно не се знае кога човек е наистина заразен за другите, а особено със съществуващите симптоматични случаи рискът става огромен. 

Големи групи от хора на едно място, тесни помещения или препълненият градски транспорт – всички тези места са огнища, които срещаме във всяко едно населено място. Разбира се, те са част от нашия начин на живот, а именно това е причината коронавирусът да е толкова опасен и труден за побеждаване – неговото бързо разпространяване.

 

Как COVID-19 се отразява на психичното ни здраве?

Независимо как лично подхождате към пандемията, глобална криза от такова ниво най-малкото ще ви разтревожи. Повече от година нещата продължават, а скоро ще станат и цели две от масовите локдауни. Как в такова непостоянно и стресово време да останете спокойни и да се грижите най-добре за вашето психично здраве?

Повечето хора се притесняват от евентуално заразяване, както за самите себе си, така и за близките си. Освен всичко това безброй са засегнати от икономическите последици на пандемията. Почти всеки един от нас се тревожи за настоящите и бъдещите си планове. Всички тези страхове са свързани с несигурността и неизвестното около пандемията, като изразът им може да варира от депресия до паник атаки. 

Не трябва да оставяме всичко това на заден план, защото да сме силни и добре психически е от изключителна важност и може би последният допир до нормалния начин на живот, който ни е останал. 

В началото на пандемията много семейства прекараха разделени с месеци, много изгубиха свои близки, а други потънаха във финансови проблеми, в следствие на загуба на работа. Доста хора започнаха да се чувстват потиснати, затворени вкъщи, без своите приятели и роднини, без никаква динамика и идея какво да правят със себе си. 

Днес нещата са малко по-различни, но тук идва и друг страх – постоянната промяна може да доведе до безпокойство и дезориентация. Противоепидемичните мерки рядко се застояват за повече от месец, а хората често се чувстват излъгани.

 

Как да се предпазим психически от новия коронавирус?

Как COVID-19 се отразява на психичното ни здраве?-3

 

В тази тежка и непозната за всички ни ситуация, най-важното е да не се страхуваме да потърсим помощ и да останем в контакт с близките си. Важно е да сме информирани, но не прекалено. Проверяването на новините в интернет на всеки час ще ни се отрази по-скоро зле, отколкото добре. Трябва да останем свързани с реалността и да се обърнем към хобитата си – защо не някой нов спорт или някое творческо занимание. 

Малките деца не могат да разберат ситуацията напълно, а при тях всяко чувство за нормалност е добре дошло. Те трябва да играят и да поддържат установен дневен режим. С малки стъпки и навици всеки ден можем да полагаме грижи за себе си, да не оставяме на стреса и напрежението да ни завземат и да поддържаме тялото си в добра физическа форма.

 

Финални думи

В кризисни времена няма рецепта за благополучие. Мозъкът ни се фокусира над оцеляването, което е първичен отговор към всякаква нова заплаха. Не трябва обаче да забравяме, че въпреки всичко, трябва да се съсредоточим над себе си, над хората, които обичаме и над всички малки неща, които ни правят щастливи. 

Не трябва да спираме да правим планове и да имаме високи цели, да обръщаме повече внимание на нещата, които можем сами да контролираме, а не на тези, които няма как да променим. 

Прочетете още: 15 от най-често задаваните въпроси за новия коронавирус

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) – Centers for Disease Control and Prevention.
  2. Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports. World Health Organization.
  3. Coronavirus disease (COVID-19) outbreak. World Health Organization.
  4. COVID-19 – European Centre for Disease Prevention and Control. An agency of the European Union.
  5. Worldometers – Coronavirus Update.
  6. Информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти/ – Министерство на здравеопазването на Република България.
  7. Информация за Коронавирус COVID-19 – ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ.
  8. Информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус – 2019-nCov – Министерство на здравеопазването на Република България.
  9. Мерки във връзка с коронавируса – Европейска комисия.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации