Каква е разликата между новия коронавирус и грипа?

От Иван

 

Симптомите на новия коронавирус (SARS-CoV-2 / COVID-19) и грипа се припокриват до голяма степен, но има и известни разлики, които е добре да знаем. И двете заболявания крият своите рискове и не бива да се пренебрегват. Това важи особено за хората в напреднала възраст и тези, с придружаващи белодробни или хронични заболявания.

Вирусите, в това число грипът и новият коронавирус, се предават по капков път или при допир със заразена повърхност. Препоръчително е да стоите далеч от хора, които са заразени, да поддържате добра лична хигиена и да носите маска на публични места.

 

Какво е новият коронавирус (SARS-CoV-2 / COVID-19)?

Каква е разликата между новия коронавирус и грипа-Нутрима-бг-1

 

Новият коронавирус SARS-CoV-2 е еволюирал и по-опасен щам, на вече съществуващите коронавируси. Терминът “Коронавирус” изхожда от формата на захващащите протеини на вируса, които приличат на кралска корона. 

SARS-CoV-2 е името на вируса, докато COVID-19 е името на болестта, причинена от този вирус. С други думи, новият коронавирус е известен като SARS-CoV-2, а заболяването, причинено от SARS-CoV-2, се нарича COVID-19.

Прочетете още: 15 от най-често задаваните въпроси за новия коронавирус

 

Какво представлява грипът?

Грипът, известен още като инфлуенца, е изключително заразно респираторно заболяване, причинено от грипни вируси А или В. Грипът се появява най-често през зимата и началото на пролетта. Грипният вирус атакува организма, като се разпространява през горните и / или долните дихателни пътища.

Известни са повече от 100 вида вируси на настинка и на всеки няколко години се развиват нови щамове грип. Тъй като и двете заболявания са вирусни, антибиотиците не могат да ги победят. Запомнете, че антибиотиците лекуват само бактериални инфекции.

Използването на антибиотици е препоръчително, ако бактериите вече са навлезли в организма, тъй като това може да предизвика възпаление на вътрешните органи. Ето защо, специалистите препоръчват да не се прилага самолечение и при съмнение за заразяване да се консултирате с личния си лекар.

 

Каква е разликата между новия коронавирус и грипа?

Каква е разликата между новия коронавирус и грипа-Нутрима-бг-2

 

Основната разлика между двата вируса, от гледна точка на симптоматиката, е наличието на силен задух или недостиг на въздух при хората, страдащи от новия коронавирус. Този симптом се наблюдава изключително рядко или изцяло липсва при грипа. Другата съществена разлика е загубата на обоняние и вкус. Този симптом е характерен най-вече за COVID-19, но не е изключено да се развие и при пациенти, страдащи от грип. Друга разлика, която се наблюдава, е продължителността на заболяването – COVID-19 е по-упорит и може да продължи до 10 и повече дни, докато грипът отминава до седмица. 

Нетипични симптоми за COVID-19 са хремата и болките в гърлото. Тези признаци са характерни най-вече за възпаления на горните дихателни пътища, като настинка или ангина.

 

Основните симптоми на COVID-19 са:

 • Силна умора / отпадналост
 • Треска / висока температура
 • Суха кашлица 
 • Главоболие
 • Загуба на обоняние / загуба на вкус 
 • Тежест в гърдите
 • Задух / недостиг на въздух
 • Продължава около 10 – 14 дни

 

Основните симптоми на грипа са:

 • Отпадналост / мускулни болки
 • Треска / висока температура
 • Кашлица 
 • Главоболие
 • Продължава около 7 – 10 дни

 

Кога да се изследваме за COVID-19?

 

Ако развиете внезапно някои от симптомите на новия коронавирус, препоръчително е да се изследвате. За най-добри резултати, изберете PCR тест, който дава по-точни резултати, в сравнение с бързите тестове. Консултирайте се по телефона с личния си лекар, преди това.

За да бъдат достоверни, PCR тестовете трябва да се правят в първата седмица от изявата на клиничните симптоми.

 • При внезапна поява на суха кашлица, висока температура и / или задух
 • При установен контакт с болен от COVID-19

 

Коронавирус – как да предпазим себе си и околните?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Коронавирус и грип – използвани източници

 1. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) – Centers for Disease Control and Prevention.
 2. COVID-19 – European Centre for Disease Prevention and Control. An agency of the European Union.
 3. Информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти/ – Министерство на здравеопазването на Република България.
 4. Информация за Коронавирус COVID-19 – ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ.
 5. Информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус – 2019-nCov – Министерство на здравеопазването на Република България.
 6. Мерки във връзка с коронавируса – Европейска комисия.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации