Има ли лечение за глутеновата непоносимост?

От Иван

 

През последните години, на пазара се наблюдава бум на безглутенови храни, а по медиите, все по-често чуваме за глутеновата непоносимост. Но какво всъщност представлява това заболяване и има ли лек за него? В следващите редове ще разгледаме именно тези въпроси. 

 

Какво представлява глутеновата непоносимост?

Има ли лечение за глутеновата непоносимост-Нутрима-бг-1

 

Глутеновата непоносимост е вид автоимунно заболяване на стомашно-чревния тракт, което се изразява в неспособността на тялото да толерира глутена в храните. Глутенът е вид протеин, който участва в строежа на някои зърнени култури. При наличието на глутен в диетата, страдащите от глутенова непоносимост обикновено изпитват неприятни симптоми, като диария, повръщане, стомашни крампи и необяснима загуба на тегло. 

Причината за това е алергичната реакция, която се получава при попадането на глутен в храносмилателната система. В подобни случаи, имунната система реагира на глутена сякаш е атакуващ агент, вследствие на което се стига до възпалителен имунен отговор. Причините за тази реакция все още не са напълно известни, но се смята, че тя се дължи на изменения във вътрешността на тънките черва. 

 

Има ли лечение за глутеновата непоносимост?

За съжаление, на този етап медицината е безсилна срещу глутеновата непоносимост. Ако страдате от глутенова непоносимост, трябва да изключите от менюто си всички храни, които съдържат глутен. Макар и да звучи малко страшно, изключването на глутена не е никак трудно. Всичко, което се изисква от вас е да се информирате добре относно глутеновите и безглутеновите храни, така че да изградите менюто си адекватно. 

 

Кои храни съдържат глутен?

Има ли лечение за глутеновата непоносимост-Нутрима-бг-2

 

Основните храни, които съдържат глутен са пшеницата, ечемикът и ръжта. В състава на овеса не влиза глутен, но тази зърнена култура често бива заразена с глутенови протеини, поради обработката или отглеждането ѝ в близост до глутенови зърнени растения. 

Когато пазарувате, четете внимателно етикетите на продуктите и избягвайте такива с думичката “глутен” или “пшеница”. Обикновено, те са представени с удебелен шрифт. 

 • Пшеница, ечемик, ръж, заразен овес
 • Печени ядки с брашно
 • Тестени и макаронени изделия 
 • Алкохолни напитки на зърнена основа
 • Някои консервирани и замразени продукти
 • Някои млечни продукти, като сладолед
 • Преработени меса с глутенови добавки

Прочетете още: Овесените ядки съдържат ли глутен?

 

Кои храни не съдържат глутен?

 

Глутенът се среща само в растителните храни и по-точно в зърнените храни, от семейството на пшеницата, ечемика и ръжта. Храните, които не съдържат глутен са месото, рибата, яйцата, бобовите храни, млякото, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. 

Имайте предвид обаче, че при обработката на някои от тези храни (консервиране, мариноване и др), производителите използват съставки, добити от глутенови зърнени храни. Ето защо трябва да четете внимателно етикетите на гърба на продуктите, преди да ги сложите в пазарската си кошница. 

 • Месо, риба, яйца, мляко 
 • Зеленчуци, плодове, бобови култури
 • Сурови ядки и семена
 • Някои зърнени храни, като ориз, амарант, киноа, елда, царевица, просо, сорго, теф
 • Храни с етикет “Без глутен“ / “Gluten free” / “GF”. 

 

Глутеновата непоносимост – финални думи

Глутеновата непоносимост е вид автоимунно патологично състояние, при което наличието на глутен в храните кара имунната система да атакува клетките на собственото си тяло. Това, от своя страна, води до увреждане на чревните вили, което пък е предпоставка за малабсорбция на важни хранителни вещества. 

За съжаление, на този етап няма лечение за глутеновата непоносимост, но симптомите могат да бъдат облекчени, с помощта на безглутенова диета. Сред основните храни, които не съдържат глутен, се нареждат плодовете, зеленчуците, варивата, месото, млякото, рибата, яйцата, ядките и семената.

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
 2. Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
 3. Leonard MM, et al. (2017). Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity: A Review.
 4. Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
 5. Sergio Gutiérrez, et al. (2017). The human digestive tract has proteases capable of gluten hydrolysis.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации