Овесените ядки са една от най-консумираните форми на овеса в света. Тези природни дарове са отличен източник на фибри (бета-глюкани), полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. На пазара се срещат основно 2 вида овесени ядки – тънко-валцувани и едро-валцувани.
Тънко-валцуваните овесени ядки абсорбират водата по-лесно и по този начин се приготвят по-бързо. Едро-валцуваните овесени ядки, от своя страна, се нуждаят от повече време за приготвяне, но за сметка на това носят повече здравословни ползи.
Какви са ползите от консумацията на овесени ядки?
Редовната консумация на овесени ядки е свързана с редица ползи за здравето. Приемът на тези резервоари на полезни хранителни вещества е свързан с понижен холестерол, подобрена кръвна захар, подобрена храносмилателна дейност, както и с понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване.
Овесените ядки:
- Понижават нивата на “лошия” холестерол
- Подобряват храносмилателната функция
- Борят запека
- Подпомагат отслабването
- Регулират кръвната захар
- Подсилват имунитета
- Понижават риска от сърдечни заболявания
- Понижават риска от диабет тип 2
- Понижават риска от ракови болести
- Понижават риска от остеопороза
В заключение
Овесените ядки се нареждат сред най-здравословните храни в света. Те са много добър източник на витамини, минерали, фибри и уникални фитонутриенти.
Редовната консумация на овесени ядки е свързана с редица ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Защо не започнете утрешния си ден със закуска от овесени ядки?
Прочетете още: Закуска от овесени ядки, кисело мляко, ябълка и орехи
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Овесени ядки – използвани източници
- AL Jenkins, et al. (2002). Depression of the glycemic index by high levels of β-glucan fiber in two functional foods tested in type 2 diabetes. European Journal of Clinical Nutrition.
- A S Truswell, et al. (2002). Cereal grains and coronary heart disease. European Journal of Clinical Nutrition.
- Anne Whitehead, et al. (2014). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition.
- Candida J Rebello, et al. (2014). The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial. Nutrition Journal.
- Prasad Rasane, et al. (2015). Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology.
2 Коментари
МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. БЛАГОДАРЯ!
МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. БЛАГОДАРЯ!