Ето защо специалистите препоръчват спането по гръб

От Иван

 

Днес, много хора спят на една страна, по корем или във фетално положение. Ако ги попитате защо избягват да спят по гръб, повечето биха Ви казали, че спането по гръб е запазена марка на вампирите или Франкенщайн (разбира се, в кръга на шегата). Това, което не е шега обаче, е фактът, че в този вид поза за спане се крие ключът към избягването на редица здравословни проблеми.  

Ако скоро не сте спали по гръб, в началото, тази поза може да Ви се стори неудобна. Временният дискомфорт обаче определено си заслужава, тъй като специалистите са установили, че спането по гръб ще Ви спести куп нежелани патологични състояния. Какви по точно? В следващите редове ще Ви подскажем.

 

Какви са ползите от спането по гръб?

Ето защо специалистите препоръчват спането по гръб-Нутрима-бг-1

 

Спането по гръб предлага множество ползи за здравето, за някои от които дори и не предполагате. Според едно проучване от 2019 г, тази поза е свързана с по-малко болки в гръбначния стълб, в сравнение със спането настрани или по корем. 

За съжаление обаче се оказва, че спането по гръб не е сред най-предпочитаните пози. Учените са установили, че 60% от световното население предпочита да спи настрани или по корем. Ако сте сред тези 60%, защо не опитате да направите промяна. Тялото определено ще Ви благодари.

Ето и 3 от най-изявените ползи за здравето:

 

1. Спането по гръб поддържа гръбнака изправен

Спането по гръб пази гръбнака, като го поддържа в естествената му поза. Това води до понижен риск от развитие на гръбначни изкривявания, както и болки във врата.

Подобно на положителния ефект върху врата и гръбначния стълб, когато спите по гръб понижавате натиска и върху главата. Това, от своя страна, води до намален риск от развитие на цервикогенно главоболие – главоболието, дължащо се на напрежението в шийните прешлени.

 

2. Облекчава синусите и подобрява дишането

Установено е, че спането по корем или на една страна затрудняват дишането, тъй като по този начин се притиска диафрагмата – мускулът отговорен за дихателния процес. Множество проучвания свързват оптималното диафрагмално дишане по време на сън с понижени нива на стрес, подобрено настроение и повишена концентрация през деня. 

В допълнение е установено, че спането по гръб позволява на тялото да диша по-дълбоко, което пък е предпоставка за подобрено производство на хормона на съня – мелатонин, както и повишена активност на парасимпатиковата нервна система.

 

3. Спането по гръб понижава образуването на бръчки

Сънят по корем може да доведе до раздразнена кожа и повишено образуване на бръчки в областта на лицето. Специалистите са установили, че когато лицето Ви се намира директно върху възглавницата, полученото триене може да причини бръчки и фини линии около очите. Същото се отнася и за шията Ви. 

Другият съществен момент тук е, е че спането по гръб не позволява на възглавницата да влиза в контакт с нощните кремове за лице. 

 

Финални думи

Ето защо специалистите препоръчват спането по гръб-Нутрима-бг-2

 

Въпреки че има много различни пози за сън, коя от коя по-удобна, спането по гръб предлага най-много здравословни предимства. В това число подобрено дишане, намалена болка в гърба, както и по-гладка и по-чиста кожа на лицето. 

Ако не сте сред любителите на спането по гръб, може би сега е моментът да опитате тази поза. Просто се въоръжете с малко време и търпение и много скоро ще започнете да се събуждате по-отпочинали, по-енергизирани и по-усмихнати. 

Сладки сънища!

Прочетете още: Здравословни продукти за пълноценен сън

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Cary, D., Briffa, K., & McKenna, L. (2019). Identifying relationships between sleep posture and non-specific spinal symptoms in adults: A scoping review. BMJ open, 9(6).
  2. Jerath, R., Beveridge, C., & Barnes, V. A. (2019). Self-Regulation of Breathing as an Adjunctive Treatment of Insomnia. Frontiers in psychiatry, 9.
  3. Lee, W. H., & Ko, M. S. (2017). Effect of sleep posture on neck muscle activity. Journal of physical therapy science, 29(6).
  4. Ma, X. et al. (2017). The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults. Frontiers in Psychology.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации