7 здравословни ползи от приема на мака

От Иван

 

Какво е мака?

Мака, известна още като “Перуански женшен” и “Съкровището на Перу”, е вид тревисто растение от семейство кръстоцветни, което е характерно за високите части на Перуанските Анди. Коренът на растението мака е бил широко използван от Южноамериканските племена от хилядолетия, както в кулинарията, така и в медицината. 

Мака е особено богата на фибри, витамин С и В6, минералите желязо, мед, калий и манган, както и на редица биоактивни вещества с мощно антиоксидантно действие, като глюкозинолати и полифеноли. Редовният прием на мака е свързан с множество здравословни ползи. 

 

Какви са здравословните ползи от приема на мака?

Редовният прием на мака повишава жизнената и сексуалната енергия, подсилва имунната система, подобрява плодовитостта и сперматогенезата, регулира функцията на щитовидната жлеза, подсилва паметта и концентрацията, повишава либидото, регулира хормоналния баланс и забавя процесите на стареене. 

 

 • Подсилва плодовитостта при мъжете и жените
 • Повишава либидото
 • Подобрява сексуалната издръжливост при мъжете
 • Подобрява количеството и качеството на сперматозоидите
 • Регулира функцията на яйчниците при жените
 • Мощен имуностимулатор
 • Подсилва мозъчната функция 
 • Забавя процесите на стареене 
 • Регулира хормоналния баланс в тялото
 • Повишава енергийните нива на организма
 • Бори депресията, стреса и умората
 • Подобрява настроението 
 • Понижава риска от развитие на инфекции
 • Лекува стерилитета и импотентността
 • Облекчава симптомите на менопаузата
 • Повишава нивата на тестостерон
 • Намалява размера на простатата

 

Нека разгледаме по-подробно 7 от здравословните ползи, свързани с редовния прием на мака. 

 

1. Мака повишава либидото 

7 здравословни ползи от приема на мака-Нутрима-бг-1

 

Намаленото сексуално желание е често срещан проблем в наши дни. Забързаният начин на живот и ежедневният стрес са само някои от причините, които водят до това нежелано състояние, характерно за много възрастни.

Редица изследвания доказват, че мака е един от най-мощните природни афродизиаци. Редовният прием на “Перуански женшен”, в продължение на поне 4 – 6 седмици, води до повишено либидо, подобрена сексуална функция и подобрени интимни отношения. 

 

2. Подобрява енергийните нива и издръжливостта

7 здравословни ползи от приема на мака-Нутрима-бг-3

 

Множество научни проучвания в областта на спорта доказват, че редовният прием на мака повишава издръжливостта, увеличава мускулната маса, повишава енергийните нива и значително подобрява спортните постижения. 

Перуанското растение е добре познат във фитнес средите и сред професионалните атлети, именно заради тези му качества. 

 

3. Мака повишава плодовитостта

7 здравословни ползи от приема на мака-Нутрима-бг-4

 

Мака повишава плодовитостта при мъжете и жените. Редовният прием на мака повишава качеството, количеството и движението на сперматозоидите при мъжете и регулира функцията на яйчниците при жените. 

Това, от своя страна, води до повишен фертилитет и шансове за зачеване. 

 

4. Подобрява мозъчната функция

7 здравословни ползи от приема на мака-Нутрима-бг-2

 

Приемът на мака води до подобрена мозъчна функция. Редица научни изследвания в областта на медицината и невробиологията доказват, че редовната консумация на мака повишава концентрацията, подобрява паметта и засилва мисловната дейност. 

Приемът на перуанското растение е свързан и с понижени нива на стрес, намалено чувство на тревожност и понижен риск от развитие на депресия и други заболявания на психиката. 

 

5. Мощен имуностимулатор

 

Коренът мака е един от най-мощните природни имуностимулатори. Той е богат на редица витамини, минерали и мощни антиоксиданти, като полифеноли и глюкозинолати. Всички те, взети заедно, допринасят за здрава имунна система и понижен риск от развитие на рак и преждевременно състаряване.

Редовният прием на мака води до подсилена имунна система и понижен риск от развитие на настинки, грип и други нежелани инфекции. 

 

6. Намалява симптомите, съпътстващи менопаузата

 

Менопаузата е част от естествения ход на живота. Промените в нивата на хормона естроген, които настъпват през този период, допринасят за редица нежелани състояния. Някои от най-често срещаните симптоми биват вагинална сухота, раздразнителност, промени в настроението, нарушен сън и горещи вълни. 

Научните изследвания в тази област доказват, че приема на мака допринася за облекчаването и намаляването на много от симптомите, съпътстващи менопаузата. 

 

7. Мака намалява размера на простатата

 

Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система, която е разположена под пикочния мехур и обгражда уретрата. Както всички останали органи от половата система, така и простатата претърпява възрастови промени, характеризиращи се най-вече с увеличаване на нейния размер. Това състояние е известно като простатна хипертрофия или доброкачествена простатна хиперплазия. 

Все повече изследвания в тази област доказват, че редовното подсилване на организма с мака води до понижен риск от развитие на доброкачествена простатна хиперплазия и рак на простатата. 

 

Как да приемаме мака?

Основната част от растението мака, годна за консумация, е коренът. Най-често, той се изсушава и бива консумиран във вид на прах или натурални таблетки.

Маката няма оптимална дневна доза, но все пак е препоръчително, дневният прием да бъде в диапазона на 1500 – 5000 милиграма. Това зависи до голяма степен от производствения процес, концентрацията на екстракта, както и от грамажа на таблетката. 

В повечето случаи, грамажа на 1 таблетка е 500 милиграма (0.5 гр). Четете внимателно етикетите на хранителните добавки и се запознайте добре с препоръките на производителя, преди прием. 

 

Безопасност и странични ефекти

Маката във вид на прах или таблетки е натурален продукт, чийто прием е напълно безопасен и няма асоциирани странични ефекти. И все пак, желателно е да не надвишавате 5000 милиграма дневно, както и да се консултирате с вашия личен лекар, ако сте бременна или кърмите. 

 

Откъде да си купим таблетки мака?

От къде да си купим таблетки мака-Жизнен

 

Таблетки мака можете да закупите от онлайн магазина на Jiznen.com, който е официален дистрибутор за България на натуралните хранителни добавки на New Era Health Industry Group. 

New Era Health Industry Group е високотехнологично държавно предприятие, създадено като подразделение на военно-промишления комплекс на Китай, преди повече от 30 години. Компанията печели 3 пъти А-клас на доверие – награда, печелена само от Китайската национална банка и Китайската петролна компания.

Продуктите на компанията New Era се ползват със световно признание за своето високо качество и здравословни ползи. Компанията е носител на званието “Оздравителни продукти, специално за астронавтите и космонавтиката на Китай”. 

 

Купи таблетки мака

 

Финални думи

Мака е вид растение от семейство кръстоцветни, което се среща във високите части на Перуанските Анди. Основната част на растението, годна за консумация, е коренът. Маката е изключително богата на фибри, витамини, минерали и мощни антиоксиданти. 

Редовният прием на мака повишава либидото и сексуалната енергия, подсилва имунитета, подобрява сперматогенезата, повишава възможността за забременяване, регулира хормоналния баланс, подсилва мозъчната функция и забавя процесите на стареене. 

За най-добри здравословни резултати, приемайте във вид на натурални таблетки, като се придържате към дневен прием от порядъка на 1500 – 5000 милиграма.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Christina M. Dording, et al. (2008). A Double‐Blind, Randomized, Pilot Dose‐Finding Study of Maca Root (L. Meyenii) for the Management of SSRI‐Induced Sexual Dysfunction. CNS.
 2. Gonzales GF, et al. (2002). Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia.
 3. Gonzales GF, et al. (2005). Red maca (Lepidium meyenii) reduced prostate size in rats. Reproductive Biology and Endocrinology.
 4. Guo SS, et al. (2016). Preservation of Cognitive Function by Lepidium meyenii (Maca) Is Associated with Improvement of Mitochondrial Activity and Upregulation of Autophagy-Related Proteins in Middle-Aged Mouse Cortex. Evidence-Based Complementary Alternative Medicine.
 5. Lee MS, et al. (2011). Maca (Lepidium meyenii) for treatment of menopausal symptoms: A systematic review. Maturitas.
 6. Melnikovova I, et al. (2015). Effect of Lepidium meyenii Walp. on Semen Parameters and Serum Hormone Levels in Healthy Adult Men: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Pilot Study. Evidence-Based Complementary and Alternative medicine.
 7. Stone M, et al. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology. 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации