Учени: Диетичните ограничения удължават живота

Учени са установили, че диетичните ограничения забавят стареенето на мозъка и увеличават продължителността на живота

От Нутрима

 

Учени от Института Бък за Изследване на Стареенето (Buck Institute for Research on Aging) са открили, че диетичните ограничения, и съответно ограничаването на калорийния прием, подобрява здравето и увеличава продължителността на живота. Те са разкрили ролята на ген, наречен OXR1, който е необходим за поддържане на живота и е от съществено значение за здравословното стареене на мозъка. Генът е с по-високи нива при ограничаване на калорийния прием. 

Екипът от университета допълнително демонстрира подробен клетъчен механизъм за това как диетичните ограничения могат да забавят стареенето. Освен това, те възпрепятстват прогресията на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер

„Ние открихме неврон-специфичен отговор, който медиира неврозащитата на диетичните ограничения“, казва професор Д-р. Бък Панкадж Капахи, който е съ-старши автор на изследването. „Стратегии като периодично гладуване (интермитентен пост) или ограничаване на калориите, които намаляват хранителните вещества, могат да повишат нивата на този ген, за да медиират неговите защитни ефекти.“

Прочетете още: 

Как да отслабваме чрез интермитентен пост?

 

Разбиране на променливостта в отговор на диетичните ограничения

Учени: Диетичните ограничения удължават живота-Нутрима-бг-1

 

Членовете на екипа вече са намерили механизми, които подобряват продължителността на живота и здравето с помощта на диетичните ограничения, но има толкова много вариации в отговор на намалените калории при отделните индивиди и различни тъкани. Това подсказва, че има много процеси, които все още не са открити. 

Екипът се спира на един ген, който да проучи задълбочено, наречен “Горчица” (Mustard) (mtd) при плодовите мушици и “Устойчивост на окисляване 1” (Oxidation Resistance 1) (OXR1) при хора и мишки. Генът предпазва клетките от оксидативен стрес, но механизмът за това как функционира този ген все още не е напълно ясен.

Това, което е ясно е, че загубата на OXR1 при хората води до тежки неврологични дефекти и преждевременна смърт. При мишки допълнителният OXR1 подобрява преживяемостта в модел на амиотрофична латерална склероза (ALS).

 

Връзката между диетичните ограничения, стареенето на мозъка и продължителността на живота

За да разбере по-добре как даден ген влияе върху цялостната продължителност на живота, екипът прави серия от задълбочени тестове. Те откриват, че OXR1 засяга комплекс, наречен ретромер, който представлява набор от протеини, необходими за рециклиране на клетъчни протеини и липиди. “Ретромерът е важен механизъм в невроните, защото определя съдбата на всички протеини, които се въвеждат в клетката”, казва Кенет Уилсън, Ph.D., учен от Buck и автор на проучването, публикувано на 11 януари 2024 г. в Nature Communications. 

Като цяло техните резултати разказват историята за това как диетичните ограничения забавят стареенето на мозъка чрез действието на mtd/OXR1 при поддържане на ретромера. „Тази работа показва, че ретромерният път, който участва в повторното използване на клетъчни протеини, има ключова роля в защитата на невроните, когато хранителните вещества са ограничени“, казва Капахи. 

Екипът установява, че mtd/OXR1 запазва ретромерната функция и е необходим за невронната функция, здравословното стареене на мозъка и удължаването на живота, наблюдавано при диетичните ограничения.

„Диетата влияе върху този ген. Като ядете по-малко, вие всъщност подобрявате този механизъм на протеините, които се сортират правилно във вашите клетки, защото вашите клетки засилват експресията на OXR1“, казва Уилсън.

Екипът установява също, че повишаването на mtd при мухите им позволява да живеят по-дълго, което кара изследователите да теоритизират, че при хората излишната експресия на OXR1 може да помогне за удължаване на живота. „Следващата ни стъпка е да идентифицираме специфични съединения, които повишават нивата на OXR1 по време на стареене, за да забавят стареенето на мозъка“, казва професор Д-р. Лиза Елерби, съ-старши автор на изследването.

„Диетата влияе върху всички процеси в тялото ви“, казва той. „Мисля, че тази работа подкрепя усилията за спазване на здравословна диета, защото това, което ядете, ще повлияе повече, отколкото предполагате.“

 

С колко точно да ограничим калорийния си прием? 

Учени: Диетичните ограничения удължават живота-Нутрима-бг-2

 

От изследването става ясно, че понижаването на приема на храна и съответно на калории може да доведе до по-бавното остаряване на нашия мозък и до удължаване на живота ни. И все пак, с колко точно да ограничим този калориен прием, така че да не застрашим здравето си? Като за начало, започнете с 10% намаление на дневния прием на храна и съответно калории. 

С помощта на този калкулатор можете да изчислите какъв е вашият оптимален прием на калории, според вашите лични обстоятелства. След като вече имате представа, можете да извадите 10% от получения резултат. Ако все пак досега сте надвишавали тези стойности, започнете с 10% намаление от настоящия ви прием на калории. Стремете се постепенно да влезете в оптималните за вас граници. 

 

Калкулатор за дневен прием на калории

Моля въведете възраст
Моля въведете пол
Моля въведете височина
Моля въведете тегло
Моля изберете ниво на физическа активност
Моля въведете вашето име
Моля въведете имейл адрес

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Kenneth A. Wilson, Sudipta Bar, Eric B. Dammer, Enrique M. Carrera, Brian A. Hodge, Tyler A. U. Hilsabeck, Joanna Bons, George W. Brownridge, Jennifer N. Beck, Jacob Rose, Melia Granath-Panelo, Christopher S. Nelson, Grace Qi, Akos A. Gerencser, Jianfeng Lan, Alexandra Afenjar, Geetanjali Chawla, Rachel B. Brem, Philippe M. Campeau, Hugo J. Bellen, Birgit Schilling, Nicholas T. Seyfried, Lisa M. Ellerby, Pankaj Kapahi. OXR1 maintains the retromer to delay brain aging under dietary restriction. Nature Communications, 2024; 15 (1) 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации