Кои са основните безглутенови храни?

От Иван

 

Какво е глутен?

Глутенът е съвкупност от няколко водонеразтворими белтъци, които се срещат основно в житните култури. Самото име “глутен” произлиза от латинската дума “gluten”, която означава “лепило”. Трите основни зърнени храни, които съдържат глутен, са пшеницата, ечемикът и ръжта. Както можете да се досетите, глутенът може да бъде намерен и във всички храни, произведени от тези 3 зърнени култури. От друга страна, сред основните безглутенови храни се нареждат всички останали групи храни, като месото, плодовете, зеленчуците, бобовите култури и ядките.

 

Кои са основните безглутенови храни?

Кои са основните безглутенови храни-Нутрима-бг-1

 

Глутенът е характерен най-вече за зърнените храни. Всички останали групи храни, като плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца, риба, бобови култури, ядки и семена, не съдържат глутен. И все пак е добре да споменем, че по време на обработката на някои от тези храни, производителите могат да добавят екстракти или хранителни добавки, добити от глутено-съдържащи храни. В повечето случаи, това са екстракти, добити от пшеница. Ето защо е препоръчително, ако следвате безглутенова диета, да четете внимателно етикетите с хранителните стойности на продуктите. 

Прочетете още: Как да разчитаме етикетите с хранителни стойности?

 

И така, нека сега се запознаем малко по-подробно с основните безглутенови храни. 

 

1. Бобови храни

Бобовите култури са чудесен източник на белтъчини и хранителни влакнини и се нареждат сред основните безглутенови храни. Не толкова безопасни могат да се окажат консервираните бобови храни, към които често биват добавяни консерванти, съдържащи глутен. 

 

  • Боб
  • Леща
  • Грах
  • Соя
  • Нахут

 

2. Плодове и зеленчуци

В пресните плодове и зеленчуци не се съдържа глутен. Нещата обаче не стоят така при консервираните плодове и зеленчуци, тъй като към тях често биват прибавяни глутенови добавки, като хидролизиран пшеничен протеин, малтодекстрин, малц и модифицирано нишесте. 

 

  • Цитрусови плодове
  • Горски плодове 
  • Тропически плодове
  • Зелени листни зеленчуци 
  • Кръстоцветни зеленчуци 
  • Скорбялни зеленчуци
  • Всички останали пресни плодове и зеленчуци

 

3. Месо, риба, мляко, яйца и растителни мазнини

Кои са основните безглутенови храни-Нутрима-бг-2

 

Както бобовите култури, так и месото, млякото, яйцата, рибата и растителните мазнини попадат в групата на основните безглутенови храни. Те са напълно безопасни за консумация от хора, с глутенова непоносимост. Проблемни могат да се окажат полуготовите, преработените и консервираните продукти, които често съдържат глутенови добавки. 

 

  • Всякакъв вид месо
  • Прясна риба
  • Всякакъв вид яйца
  • Прясно мляко
  • Кисело мляко
  • Масло
  • Сирене
  • Кашкавал
  • Извара
  • Растителни мазнини

 

4. Ядки и семена

Ядките и семената спадат сред основните безглутенови храни. Нещата са по-различни обаче, при пакетираните и печените ядки и семена, тъй като в процеса, на тяхната обработка, често се използват глутенови добавки. 

 

  • Орехи
  • Бадеми
  • Лешници
  • Кашу
  • Макадамия
  • Кедрови ядки
  • Слънчогледово семе
  • Тиквено семе
  • Ленено семе
  • Чиа семена
  • Сусамово семе
  • Конопено семе

 

5. Зърнени храни

 

Както вече споменахме, основните зърнени храни, съдържащи глутен са пшеницата, ечемикът и ръжта. Овесът не попада в тази категория, но той често бива заразен с глутен, поради начина на обработка или отглеждане.

За радост на тези, алергични към глутена, съществуват и много други зърнени храни, които не съдържат глутен. Сред най-разпространените зърнени храни, у нас, които не съдържат глутен, се нареждат оризът, царевицата и елдата.

 

  • Ориз
  • Царевица
  • Див ориз
  • Елда
  • Киноа
  • Просо
  • Незаразен овес 
  • Теф
  • Сорго
  • Амарант

 

Безглутенови храни – финални думи 

Понякога, спазването на безглутенова диета може да се окаже трудоемка задача, особено ако сте били диагностицирани с глутенова непоносимост наскоро. 

И все пак, добрата новина е, че повечето естествени храни не съдържат глутен. Още повече, производителите започват да осъзнават сериозността на глутеновата алергия и обръщат все по-голямо внимание на процесите, свързани с обработката на продуктите и в частност на съдържанието на глутен в тях.

Ако се съмнявате, че страдате от глутенова непоносимост, не бързайте да се самодиагностицирате, а потърсете съвет от личния си лекар. 

Прочетете още: Какво точно представлява глутенът?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Безглутенови храни – използвани източници

  1. Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
  2. Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
  3. Gluten-free diet guide for families. (2005).
  4. Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
  5. Whole grain fact sheet. European Food Information Council website. Updated April 8, 2014.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации