Какво представлява болестта булимия нервоза?

От Иван

 

Живеем във време, в което натискът да бъдем перфектни, е изключително силен и много хора, особено по-младите, се поддават. В стремежа си да постигнат тяло като това “от списанията” много момичета и момчета развиват опасни хранителни разстройства. Едно от най-опасните несъмнено е булимия нервоза.

 

Какво е булимия нервоза?

По-потайна и по-коварна от анорексията (другото често срещано хранително разстройство), булимия нервоза се изразява в изпразването на стомаха след хранене, най-често чрез повръщане. Хората, които прибягват до подобни практики, обикновено целят да редуцират приема на калории и съответно да свалят “излишните килограми”. 

Булимия нервоза, наричана за по-кратко булимия, се разглежда и като психическо разстройство. Други негови физически характеристики биват преяждането, използването на медикаменти като разхлабителни и диуретици, както и прекаляването с физическите упражнения, обикновено до ръба на пълно изтощение.

 

Какви са симптомите на булимия нервоза?

Какво представлява болестта булимия нервоза-Нутрима-бг-1

Симптомите при булимия нервоза са по-трудни за откриване, в сравнение с тези на анорексия нервоза. Има няколко симптома обаче, които са особено типични за болестта. Страдащите от булимия бързат при хранене, приемат прекомерни количества храна, и често ходят до тоалетната веднага след като са приключили с храненето. 

Те се изолират и могат да изглеждат несигурни и депресирани. Едно от нещата, което най-много може да подскаже за наличието на хранителното разстройство булимия нервоза, са резките промени в теглото – то почти винаги варира с до пет килограма, нагоре или надолу.

Прочетете още: Какво е моето идеално тегло, според моя ръст?

 

Какви са вредите за тялото?

Страдащите от булимия нервоза рискуват да си навлекат тежки проблеми с устната кухина, тъй като предизвиканото повръщане разрушава емайла и възпалява венците. Хранителната система е под постоянен стрес и страда от непостоянството и изкуственият натиск. Тялото не може да приеме никакви полезни вещества от храната и понякога се стига до болезнени възпалителни процеси. 

Други последствия могат да бъдат развитието на диария, нарушена функция на бъбреците и черния дроб, акне, дехидратация, нередовен цикъл и дори сърдечни заболявания. 

 

Какви са причините за развитие на булимия нервоза?

Какво представлява болестта булимия нервоза-Нутрима-бг-2

Причините за развитието на булимия нервоза в повечето случаи са психични. Състоянието може да се дължи на депресия, обсесивно разстройство или ниско самочувствие. Много момичета се поддават на натиска на обществото да изглеждат “перфектно”, при което се създава чувство за вина и желание за мигновени резултати. Тийнейджърите са най-уязвими, като от тях момичетата са по-предразположени към заболяването. 

Стресът също е част от “разклатеното” психическо здраве. Някои от страдащите “усещат”, че хората около тях не са доволни от техните резултати и се опитват да ускорят постигането на фина талия. Всичко това е изключително опасно, и ако подобно поведение продължи за по-дълго, може да се наложи дори хоспитализиране. Трудно е човек да излезе сам от подобен порочен кръг, а за съжаление много малко от заболелите търсят помощ, било то поради срам или страх от мнението на околните.

 

Как се лекува булимия нервоза?

Страдащите от булимия нервоза имат нужда от време за да изградят здравословни навици, да заобичат тялото си и да се научат да се грижат за него правилно. В по-тежките случаи, последствията за тялото могат да останат за по-дълъг период от време. Може да се стигне до стомашна язва, пълно спиране на цикъла, разкъсване на стомаха и раздразнения на хранопровода вследствие на повръщането. Някои от страдащите развиват косопад, стареят преждевременно и кожата им изглежда болнава и жълта. 

Ако булимията се диагностицира навреме и човек получи адекватна помощ, могат да се избегнат много от сериозните последствия. Лечението обаче е почти невъзможно, ако засегнатият сам не иска да си помогне и не е готов да промени навиците си и вижданията си спрямо собственото тяло. 

В основата на всичко стои изкривената самооценка, поради което страдащите имат нужда от терапия, за да забравят всички грешни поведения и убеждения, които могат да окажат психическа и физическа вреда. Важно е да се спре цикълът на преяждане, последвано от повръщане и да се премине към изграждане на нормални хранителни навици. 

Важна част от лечението е подкрепата от близки и приятели, както и от медицински лица. Диетолозите могат да помогнат на пациента да си изгради здравословно меню, което да следва всеки ден.

Физическата активност представлява изключително благоприятен метод за поддържане на оптимално тегло без гладуване, лишения или вредни навици. Могат да се разгледат различни активности, от йога до отборни спортове, които да раздвижват тялото и да подобряват настроението.

 

Булимия нервоза и анорексия нервоза

Хората, които са страдали от булимия нервоза, са по-склонни към развитието на анорексия, поради което те трябва да бъдат изключително внимателни. Най-доброто решение, за избягване на тежките последствия, е редовното посещение на психотерапевт, който може да помогне за смекчаването на психическите проблеми и несигурността, които стоят зад всичко това.

 

Финални думи

Булимия нервоза е опасно заболяване, което не бива да бъде пренебрегвано. Балансираното хранене, спортуването и подкрепата от близки, семейство и приятели, са това, от което страдащия има нужда.

Постоянството стои в центъра на лечението. Статистиките сочат, че половината от дамите, потърсили медицинска помощ, успяват да се излекуват напълно. Те споделят, че вече не изпитват неконтролируем глад или нужда да върнат храната, която са приели. Радват се на здравословно хранене и ясна преценка за фигурата си, без да обръщат внимание на нереалните представи за красота, наложени от обществото. 

Прочетете още: 8-те златни съвета за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Hail, L., & Le Grange, D. (2018). Bulimia nervosa in adolescents: prevalence and treatment challenges. Adolescent health, medicine and therapeutics, 9, 11–16.
  2. Hay, P. J., & Claudino, A. M. (2010). Bulimia nervosa. BMJ clinical evidence, 1009.
  3. Mehler, P.S. and Rylander, M. (2015). Bulimia Nervosa – medical complications. J Eat Disord 3, 12.
  4. Palmer, R. (2004). Bulimia nervosa: 25 years on. British Journal of Psychiatry, 185(6), 447-448.
  5. Министерство на Здравеопазването на Република България (2021). Световен ден за борба с хранителните разстройства.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации