Как да се предпазим от хранително натравяне? 

От Иван

 

Състоянието на хранително натравяне, известно още като хранителна интоксикация, е често срещано явление, рискът от което нараства значително през летните месеци. Ето защо, трябва да сме добре подготвени и да се запознаем с основните правила, които ще ни помогнат да се предпазим от появата на неприятно хранително натравяне.

Но какво всъщност представлява хранителното натравяне? Кои са най-честите хранителни натравяния в България и как да се предпазим от тах? В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси. 

 

Какво е хранително натравяне?

Хранителното натравяне е остро патологично състояние, което се предизвиква от прием на негодна храна. Обикновено, това е храна, в която се съдържат токсични вещества, бактерии, паразити и/или вируси. Хранително натравяне може да се развие след консумацията както на твърда храна, така и на напитки. 

Най-често, състоянието на хранителна интоксикация се предизвиква поради консумация на продукти, които не са били съхранявани правилно или са били изложени за по-дълго време на неподходящи температурни условия. Много често такива продукти са тези, които се предлагат на улични сергии, в заведения за бързо хранене и бюфети. Винаги трябва да сме бдителни и да се интересуваме от това дали храната е прясна, кога е приготвена и как е била съхранявана.

 

Кои са най-честите хранителни натравяния в България?

Как да се предпазим от хранително натравяне-Нутрима-бг-2

 

Съществуват няколко вида хранителни натравяния у нас, които се разграничават в зависимост от типа на токсина, от който те са причинени. Сред най-честите хранителни натравяния в България се нареждат:

 • Натравяне от бактериален произход (хранителна токсикоинфекция)
 • Натравяне с отровни растения, гъби или риби
 • Натравяне от химични вещества

Най-често срещаният вид хранително натравяне е това, което се причинява от бактериите салмонела, стафилококи и ешерихия коли. Тези микроорганизми попадат в хранителните продукти, където се размножават активно и отделят в храната своите токсини. 

 

Как да се предпазим от хранително натравяне?

Статистиките на изследователите показват, че честотата на хранителните натравяния е най-висока през лятото. Това е напълно нормално поради високите температури, при които трудно може да съхраним продуктите качествено. Топлото време е благоприятно за развитието на болестотворни микроорганизми в храната, която приемаме. 

Сред продуктите, които най-лесно се заразяват и с които несъмнено трябва да бъдем по-внимателни, попадат: 

 • Млечните продукти
 • Месото
 • Яйцата
 • Не добре измити плодове и зеленчуци

За да бъдем сигурни, че храната ни ще бъде годна за консумация, на първо място е важно да я съхраняваме при необходимите температурни условия. Всеки пакетиран продукт има етикет, на който задължително е упоменато как този продукт следва да бъде съхранен правилно. След това трябва да бъдем бдителни за срока на годност на продуктите. Забележете, че срокът на годност е един, когато продуктът е неразопакован и е предпазен от своята опаковка, но се скъсява значително в момента, в който нарушим целостта на опаковката. 

Преди да консумираме плодове и зеленчуци, трябва да ги измием много старателно с чиста вода и да сме сигурни, че сме премахнали всички нечистотии от тях. Винаги трябва да консумираме месото и яйцата добре приготвени. По този начин се предпазваме от различни болести и бактерии, които има вероятност да се съдържат в тях. 

Също така е важно по време на приготвяне на храната да използваме отделни дъски и ножове за месото и зеленчуците. Приготвянето на сурово пилешко месо крие един от най-големите рискове от хранително натравяне с бактериите кампилобактер и салмонела. Сведете до минимум контакта със суровия продукт и измивайте ръцете си обилно с течаща вода и сапун. Когато приготвяме храна за изпът (плаж или преход в планината), трябва да сме сигурни, че тя е съхранена правилно и не е била изложена за дълго на високи температури.

Прочетете още: Как да разчитаме етикетите с хранителни стойности?

 

Как да разберем, че сме получили хранително натравяне?

Как да се предпазим от хранително натравяне-Нутрима-бг-1

 

Най-често срещаните симптоми, които лесно можем да разграничим, са настъпилото силно чувство за гадене, придружено с повръщане. Може да усетим неприятни, остри коремни болки, както и диария. Обикновено симптомите се появяват от 2 до 6 часа след консумацията на негодната храна или напитка. 

Други по-рядко срещани признаци на хранително натравяне са повишената телесна температура, втрисането и замъгленото зрение. Обикновено хранителното отравяне преминава до 48 – 72 часа. Можем да помогнем на организма си да се справи по-бързо, като ограничим приема на мазни и пържени храни, захар, кафе и алкохол. Благотворно влияние в такива моменти имат храни като варените картофи, оризът и препеченият бял хляб. 

Много е важно да приемаме достатъчно количество течности на малки глътки, като по този начин ще предотвратим обезводняването и няма да предизвикаме повръщане. При по-чести позиви на повръщане или диария е препоръчително да приемаме и електролити (натрий, калий, калций, магнезий, хлорид). Ако състоянието не се подобри до 48 часа е важно да потърсим лекарска помощ. Необходимо е да се обърнем към медицинско лице и в следните случаи:

 • При поява на кръв или слуз в изпражненията
 • Ако сме посетили наскоро чужда държава
 • При затруднения по време на преглъщане или поява на замъглено зрение
 • При нарушено съзнание
 • При невъзможност за задържане на течности
 • Ако състоянието се отнася за много възрастен човек или дете под 3-годишна възраст

 

Финални думи

На всеки от нас се е случвало да се натровим с храна под една или друга форма. Ето защо, от съществено значение за правилното и навременно справяне с подобна ситуация, е да бъдем добре информирани и подготвени. 

От висока степен на важност е и това да знаем как да предотвратим появата на подобни неприятни ситуации още преди те да са се случили. Бъдете внимателни с храната и напитките, които консумирате. Преглеждайте срока на годност, мийте добре продуктите и ги съхранявайте правилно. По този начин ще можете да се насладите на вкусовите качества на храната, без да застрашавате здравето си.

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Bintsis T. (2017). Foodborne pathogens. AIMS microbiology, 3(3), 529–563. 
 2. Bold, J., & Rostami, K. (2011). Foodborne, food related illness and role of the healthcare professionals. Gastroenterology and hepatology from bed to bench, 4(1), 1–2.
 3. Switaj, T. L., Winter, K. J., & Christensen, S. R. (2015). Diagnosis and Management of Foodborne Illness. American family physician, 92(5), 358–365.
 4. Хранителни натравяния – Министерство на здравеопазването на Република България

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации