Какво всъщност представлява салмонелата?

От Иван

 

Какво представлява салмонелата?

Салмонелата (Salmonella) е вид бактерия, която е отговорна за повечето случаи на хранително натравяне, у нас. Всъщност, учените са изолирали над 1000 вида бактерии, познати под общото име салмонели. Заболяването, причинено от салмонелата, се нарича салмонелоза. Сред най-често изразените симптоми на салмонелоза се нареждат раздразнен стомах, диария, болка и спазми в корема. Повечето хора, заразени със салмонела, се възстановяват в домашни условия, като симптомите продължават обикновено около 4 – 7 дни. В някои случаи обаче, могат да се получат усложнения, при което трябва да се потърси спешна медицинска помощ. 

Инфекциите, причинени от салмонелата, са много чести. Когато някой стане жертва на хранително натравяне, много вероятно е то да е причинено от тази бактерия. Всяка година, в световен мащаб се съобщават десетки милиони случаи на салмонелоза.

Салмонелозата се наблюдава по-често през лятото, отколкото през зимата. Това е така, защото салмонелата се развива по-добре при по-високи температури. Ето защо е добре да съхраняваме храната в хладилника, особено през летните месеци. 

 

Какви са причините за развитие на салмонелоза?

Какво всъщност представлява салмонелата-Нутрима-бг-1

 

Хората и животните могат да бъдат носители на салмонелата, без дори да го подозират. Бактерията често се разпространява чрез замърсена, заразена или недобре сготвена храна. 

 

Сред най-често срещаните причини, за инфекция със салмонела, се нареждат:

 • Суровото или недопечено месо, като пилешко, пуешко, патешко, говеждо, телешко или свинско 
 • Суровите или недостатъчно сварени яйца
 • Непастьоризираното мляко и други млечни продукти
 • Суровите и недобре измити плодове или зеленчуци
 • Някои преработени храни и месни деликатеси
 • Лоша лична хигиена
 • Домашни любимци

 

Какви са симптомите на салмонелата?

Повечето от симптомите на заразяване със салмонела са свързани с храносмилателната система. Обикновено, те започват от 8 до 72 часа след инфекцията. Повечето симптоми обикновено не продължават повече от седмица, но понякога може да отнеме няколко месеца, докато моториката на червата се нормализира.

 

Най-честите симптоми на инфекция със салмонела биват:

 • Стомашни спазми 
 • Диария
 • Повръщане
 • Втрисане
 • Висока температура
 • Главоболие
 • Разстроен стомах
 • Кървави изпражнения

 

В заключение

 

Салмонелата е вид бактерия, която е причина за повечето хранителни натравяния, в България и по света. Най-често, инфекцията се получава вследствие на консумацията на заразена или недобре приготвена храна. В повечето случаи, главните заподозрени са полусуровото пилешко месо или суровите яйца

Симптомите наистина са неприятни и могат да продължат до седмица. Много важно е през това време да хидратирате тялото си оптимално, като за целта се препоръчва приемът на електролитни добавки. Ако усетите, че състоянието Ви се влошава, потърсете незабавна медицинска помощ.

Прочетете още: Хеликобактер пилори – всичко за коварната бактерия

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Как да се предпазим от салмонела?
 2. A Hardy. (2004). Salmonella: a continuing problem.
 3. Jonathan R Kurtz, et al. (2017). Salmonella infection: interplay between the bacteria and host immune system.
 4. Shu-Kee Eng, et al. (2015). Salmonella: A review on pathogenesis, epidemiology and antibiotic resistance.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации