5 от най-добрите съвети за отлична устна хигиена

От Иван

 

Добрата устна хигиена е от изключителна важност и ако не се спазва, може да доведе до редица сериозни проблеми. Тя може да допринесе положително към ежедневието ни, като ни накара да се чувстваме по-свежи и да направи нашето посещение при зъболекаря по-приятно и безболезнено. 

Прекрасната усмивка е желана от всекиго, но за да я постигнем трябва много повече от подредени и блестящи зъби. Ако пренебрегвате венците и не поддържате отлична устна хигиена, тази усмивка винаги ще Ви се изплъзва или поне няма да се задържи за дълго. 

В днешната статия ще Ви запознаем с 5 съвета за оптимална устна хигиена, както и какви са предимствата от подобна практика. Следването на тези лесни препоръки ще Ви гарантира дълготрайни и видими резултати. И така, нека преминем към първия свет. 

 

1. Мийте старателно зъбите си два пъти дневно

Най-важното, за отлична устна хигиена, е редовното миене на зъбите. Без него, няма да има ефект, а зъболекарят Ви може сериозно да ви смъмри. Имайте предвид обаче, че миенето на зъбите може да се окаже неефективно, ако не се прави правилно и старателно. 

Мийте зъбите си два пъти дневно, без да натискате и да сте груби, като обръщате достатъчно внимание и на венците (някои хора съвсем ги забравят). Ако искате да сте сигурни, че зъбите Ви са идеално почистени, може да се обърнете към електрическите четки за зъби, а ако използвате обикновена, не забравяйте да я подменяте на всеки 3 месеца.

 

2. Използвайте вода за уста и конец за зъби

5 от най-добрите съвети за отлична устна хигиена-Нутрима-бг-2

 

Миенето на зъбите с четка не е достатъчно за отлична устна хигиена. Допълнителната грижа с помощта на конец и жабуренето с вода за уста също са изключително важни. Конецът за зъби може да се ползва само веднъж на ден, като той премахва насъбралата се храна в междузъбното пространство, до която четката не може да се добере. 

По този начин ще се отървете от упоритите бактериите, които са останали в устата Ви след хранене. Тук също трябва да Ви напомним да бъдете внимателни, за да не разкървавите венците си. След използването на конеца и четката може да се пожабурите с водата за уста – сутрин и вечер. Тя освежава изключително приятно и има антимикробни свойства, което я прави сигурно средство срещу появата на плака и кариеси. 

 

3. За отлична устна хигиена, почиствайте езика

Почистването на езика трябва да се превърне в част от ежедневието Ви и навиците, касаещи оптималната устна хигиена. Правете го заедно с миенето на зъбите, като препоръчителните движения са отвътре навън, кратки и нежни. 

Не прилагайте натиск и не слагайте четката твърде навътре в устата си, защото може да ви прилошее. Миенето на езика ще подобри свежестта на вашия дъх и ще отстрани част от токсините и лошите бактерии от организма Ви. Процесът е изключително лесен и бързо ще свикнете с него.

 

4. Хранете се здравословно 

5 от най-добрите съвети за отлична устна хигиена-Нутрима-бг-3

 

Известно е, че здравословното хранене подобрява физическото ни състояние, но също така то влияе положително и на нашата усмивка. Добрата устна хигиена зависи до голяма степен от това, какво консумираме. Захарта е един от най-големите врагове на нашите зъби, тъй като тя води до кариеси и лош дъх. 

Шоколадът може да е добър за сърцето и настроението ни, но не трябва да се прекалява и с него. Други храни, които трябва да се избягват, са чипсовете, както и високо-киселинните храни. Всички те разрушават зъбния емайла. Можете да ги замените с храни, богати на витамини, както и на цинк и калций. Всички те засилват здравината на зъбите и водят до отлична устна хигиена. 

 

5. За отлична устна хигиена, спрете тютюнопушенето

Никотинът нанася сериозни вреди както на вътрешните ни органи, така и на зъбите ни. В най-тежките случаи може да доведе до загуба на зъби, но дори и да не се стигне до там, зъбите бързо пожълтяват, получават се налепи, а дъхът ни става, меко казано, отблъскващ. 

Вследствие на цигарите, имунната ни система отслабва и тялото ни няма сили да се бори с инфекциите. Ако се откажете от тютюнопушенето навреме, има по-голяма вероятност да се разминете с по-сериозните последствия относно вашата устна хигиена.

 

Продукти за отлична устна хигиена

5 от най-добрите съвети за отлична устна хигиена-Нутрима-бг-1

 

Можете да се консултирате със зъболекаря си, ако имате конкретен проблем и Ви трябва лечение. Това важи и за случаите, в които имате нужда от препоръка за определени продукти за устна хигиена. Ако венците Ви са чувствителни и сте сигурни, че те са проблемната част във вашата уста, можете да си вземете гел за венци, който ще облекчи всички болезнени симптоми.

За децата оралното здраве е по-крехък процес и техните млечни зъби са в пъти по-уязвими към кариеси и възпаления. Препоръчително е да водите детето си на зъболекар на всеки 6 месеца. Потърсете специални продукти за устна хигиена при децата, които имат по-мек ефект и по-приятен вкус. По този начин детето Ви ще свикне с тях и ще ги приема с охота.

 

Финални думи

Добрата устна хигиена е процес, който не бива да се пренебрегва. Следвайки гореспоменатите съвети ще Ви помогне да избегнете сериозните проблеми, както и да подобрите външния си вид и излъчване. Чувството на свежест и чистота е незаменимо, затова то трябва да се превърне във ваш ежедневен навик.

Прочетете още: Кои са най-полезните храни за здрави зъби?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Fiorillo L. (2019). Oral Health: The First Step to Well-Being. Medicina (Kaunas, Lithuania), 55(10), 676. 
  2. Islas-Granillo, et al. (2020). Self-reported oral hygiene practices with emphasis on frequency of tooth brushing, Medicine: September 04, 2020 – Volume 99 – Issue 36 – p e21622.
  3. Naseem, S., Fatima, S. H., Ghazanfar, H., Haq, S., Khan, N. A., Mehmood, M., & Ghazanfar, A. (2017). Oral Hygiene Practices and Teeth Cleaning Techniques Among Medical Students. Cureus, 9(7), e1487. 
  4. Soldani, F. A., Lamont, T., Jones, K., Young, L., Walsh, T., Lala, R., & Clarkson, J. E. (2018). One-to-one oral hygiene advice provided in a dental setting for oral health. The Cochrane database of systematic reviews, 10(10), CD007447. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации