Микровълновата фурна – опасна ли е за здравето ми?

От Иван

 

Микровълновата фурна – начин на действие

Микровълновата фурна, известна още като микровълнова печка или само микровълнова, е вид електрическа печка, която загрява или готви храната, с помощта на електромагнитни вълни. Вълните, които се излъчват от микровълновата фурна, се намират в микровълновия честотен диапазон, откъдето произлиза и името на популярния кухненски уред. В инженерните среди, микровълновата фурна е по-известна като свръхвисокочестотна печка или СВЧП. 

Електромагнитните вълни на микровълновата печка карат молекулите в храната да трептят и да се въртят около оста си, което води до бързо нагряване. Молекулите, които се отдават най-добре на влиянието на микровълните, са тези на водата и мазнините. Ето защо, храни с ниско водно или мазнинно съдържание се загряват много по-бавно и неравномерно, в микровълновата печка. Микровълновите фурни, които се използват в домакинството, работят на честота от 2.45 гигахерца (GHz), което прави дължината на вълната около 12 сантиметра.

Серийното производство на микровълновата печка започва около 1949, но електродомакинският уред печели популярност едва 20 години по-късно. Създателят на микровълновата фурна е инженер Пърси Спенсър, който забелязва потенциала на свръхвисокочестотното излъчване да загрява храната, по време на експеримент с радарна техника. Патентът за домакинския електроуред е издаден през 1950, като първата в света микровълнова печка носи името “Radarange”. В началото, инженер Спенсър е използвал изобретението си предимно за пукане на пуканки, които и до ден днешен остават една от най-популярните храни за микровълнова фурна.

Днес, почти всяко едно домакинство, офис и ресторант, използват осъвременен вариант на свръхвисокочестотната печка. И все пак, независимо от интересната история и широкото използване на микровълновата фурна, въпросът остава: опасна ли е микровълновата фурна за здравето ни?

 

Микровълновата фурна и радиацията

Микровълновата фурна - опасна ли е за здравето ми-Нутрима-бг-1

 

Както вече научихме, микровълновите фурни излъчват електромагнитни микровълни, които наподобяват действието на светлинните вълни. Веднъж след като бъдат излъчени, тези вълни или биват отразени или погълнати от различните предмети, които се изпречат на пътя им. 

Според Световната здравна организация, една от най-големите заблуди, относно микровълновите фурни е, че храната, която се приготвя в тях, може да стане радиоактивна. Казано с други думи, храната, която е изложена на електромагнитните вълни на микровълновата печка, може да бъде заразена с радиация до такава степен, до каквато би била заразена ако се изложи на лунна светлина. Тоест, използването на микровълновата фурна не крие опасност от радиационно облъчване на храната, приготвена в нея.

И все пак, от съображения за сигурност, затваряйте вратата на микровълновата печка плътно и се обърнете към най-близкия сервиз ако забележите нарушения по външната или вътрешна структура. 

 

Микровълновата фурна и раковите заболявания

Друг, често срещан въпрос е дали микровълновата фурна води до образуването на канцерогенни вещества в храната, която се приготвя в нея. Подобно на мнението за радиационното облъчване, мнението за канцерогенния ефект на микровълновите печки е погрешно. 

Микровълновите фурни не променят храната повече отколкото биха я променили електрическите фурни, гриловете или котлоните. Просто процеса е по-бърз и спестява време и електричество. 

 

Микровълновата фурна – правилна и неправилна употреба

Микровълновата фурна - опасна ли е за здравето ми-Нутрима-бг-2

 

И все пак, за най-добри здравословни резултати и безопасност, когато използвате микровълновата фурна е добре да се съобразявате с някои мерки за сигурност.

В САЩ, например, всеки ден около 20 човека попадат в спешното отделение заради микровълновите фурни. Основните случаи биват изгаряне с вода, пара или експлодиране на черупките на яйцата.

 

Винаги:

 • Използвайте микровълновата фурна само по предназначение
 • Убедете се че вратата е плътно затворена 
 • Използвайте прибори за микровълнова фурна
 • Използвайте въртящата се поставка
 • Използвайте ръкохватки за кухня

 

Никога:

 • Не оставяйте микровълновата печка да работи празна
 • Не блокирайте вентилацията на печката
 • Не използвайте алуминиево фолио
 • Не използвайте метални прибори
 • Не приготвяйте цели яйца с черупките
 • Не приготвяйте вакумирани храни
 • Не използвайте пластмасови прибори, произведени от материал 1, 2, 5 или 7, тъй като те съдържат бисфенол А (Bisphenol A – BPA). При нагряване, бисфенол А може да изтече от пластмасата и да попадне в храната, водейки до риск от развитие на неврологични и репродуктивни заболявания, рак на гърдата и затлъстяване

 

Микровълновата фурна – плюсове и минуси

 

Както всичко останало, което ни заобикаля в ежедневието, така и микровълновата фурна има своите плюсове и минуси. Важното е да претеглим позитивите и негативите от нейното използване, според собствените си нужди и да преценим дали този електродомакински уред работи в наша полза или не.

 

Плюсове

 • Спестява време
 • Спестява електричество
 • Лесна за употреба
 • Лесна за почистване
 • Идеална за приготвяне на здравословна храна
 • Запазва повече полезни хранителни вещества в храната
 • Не загрява помещението, в което се използва (важи за горещите летни дни)

 

Минуси

 • Заема голямо място на кухненския плот
 • Използва се за приготвянето на нездравословна храна
 • Може да бъдат опасна ако не се използва правилно
 • Може да доведе до хранителни натравяния, ако храната не бъде обработена правилно
 • Някои храни, като броколите и чесъна могат да загубят голяма част от полезните си хранителни вещества

 

Микровълновата фурна – финални думи

Микровълновата фурна са се превърнала в неразделна част от нашето ежедневие. Днес, в по-голямата част от света, почти няма домакинство или ресторант, които да не използват микровълнова печка. 

На този етап, резултатите от научните и клинични изследвания клонят към позитивната страна на спектъра, като доказват, че използването на микровълновата не крие опасност за нашето здраве. И все пак, за да сме напълно сигурни, трябва да спазваме някои мерки за безопасност. 

Както всички останали уреди в кухнята, така и микровълновата печка носи своите негативи и позитиви. Всеки трябва да прецени, според собствените си нужди, идеали и принципи, дали популярният кухненски уред работи за тях или не. Ако микровълновата фурна допринася за глътка въздух в забързаното Ви ежедневие, позволява Ви да приготвяте здравословна храна за минути или Ви дава възможност да прекарате повече време в компанията на любимите Ви хора, то тогава отговора по-скоро би бил “Да”.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Ana M. Soto, et al. (2008). Does Breast Cancer Start in the Womb?
 2. Song K, Milner JA. (2001). The influence of heating on the anticancer properties of garlic. The Journal of Nutrition.
 3. Wei-Jia Zhi, et al. (2017). Recent advances in the effects of microwave radiation on brains. Military Medical Research.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации