Какво точно представлява комбучата?

От Иван

 

Комбучата, известна още като чай комбуча, е вид ферментирала (пробиотична) напитка. Тя се приготвя чрез ферментацията на черен или зелен чай с помощта на бактерии и дрожди. Тези бактерии и дрожди образуват симбиотична колония, наподобяваща желе с големината на шайба за хокей и носят името чаена гъба, Манджурска гъба или гъба комбуча.

Родината на комбучата е Манджурия. Хората от този регион консумират напитката от векове и я ценят изключително много, именно заради нейните многобройни ползи за здравето.

Редовната консумация на комбуча е свързана с подсилен имунитет, подобрено храносмилателно действие, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, ракови болести, диабет тип 2, затлъстяване и остеопороза. 

 

Какви са здравословните ползи от комбучата?

Редовният прием на комбуча е свързан с множество ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Тази полезна напитка подобрява мозъчното действие, подсилва имунната система, регулира храносмилателната функция и води до понижен риск от развитие на редица хронични болести. 

 

  • Подобрява храносмилателната функция 
  • Подсилва имунитета
  • Подобрява отделителната функция
  • Забавя процесите на стареене
  • Подобрява мозъчното действие
  • Подпомага отслабването
  • Заздравява костите
  • Подобрява качествота на съня 
  • Понижава нивата на “лошия” LDL холестерол
  • Понижава риска от развитие на диабет тип 2
  • Регулира нивата на кръвна захар
  • Понижава риска от развитие на сърдечни заболявания
  • Понижава риска от развитие на рак

 

Как да си направим комбуча у дома?

какво точно представлява комбучата-Нутрима-бг-1

 

Комбучата се приготвя чрез ферментация на зелен или черен чай, с помощта на чаена гъба (гъба комбуча). Чаената гъба представлява комбинация от полезни бактерии и дрожди, които са свързани в органична матрица от протеини, захариди и липиди. На външен вид наподобява кръгла желирана пихтия с жълто-кафяв цвят. Дебелината на матрицата е около 1 – 2 сантиметра, а диаметъра около 10 – 15 см. 

 

Необходими продукти за 1 литър

  • Чаена гъба
  • Зелен или черен чай (2 чаени лъжички)
  • Захар (100 грама)
  • Вода (1 литър)
  • Метален съд 
  • Стъклен буркан (1 литър) 
  • Ленена кърпичка / тензух 

 

Начин на приготвяне 

  • Кипнете водата
  • Запарете чая за 15 минути
  • Добавете захарта и разбъркайте добре 
  • Охладете течността до 20 – 22 градуса по Целзий
  • Изсипете течността в буркана 
  • Прибавете най-отгоре чаената гъба с тъмната страна надолу
  • Покрийте буркана с тензуха или ленената кърпичка
  • Оставете да ферментира на стайна температура (24 – 25 градуса по Целзий) за 10 – 12 дни. Дръжте на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина
  • Прецедете в стъклени бутилки или по-малки буркани и оставете да ферментира за още 2 – 3 дни
  • След това съхранявайте бутилките в хладилника

 

Ще разберете, че комбучата е готова, когато на повърхността на буркана е започнала да се образува нова чаена гъба. Напитката е леко кисела, леко газирана и богата на полезни хранителни вещества и пробиотици. 

 

Откъде да си намерим чаена гъба?

Чаена гъба можете да вземете от познат, който има в излишък или да си закупите от специализиран био магазин. Също така можете да си захванете гъбата сами, като преди това трябва да си купите готова, домашно-приготвена комбуча.

Готовата напитка се прелива в буркан, покрива се с тензух и се оставя на стайна температура за 8 – 10 дни. Така ще си отгледате нова чаена гъба.

 

Как да приемаме комбучата?

какво точно представлява комбучата-Нутрима-бг-2

 

Приемайте комбучата като хранителна добавка за подобряване на общия здравословен статус. Консумирайте 3 пъти дневно по 50 мл, преди всяко хранене. 

Имайте предвид, че някои хора могат да развият алергия към определен микроорганизъм, присъстващ в комбучата. Ако усетите неразположение, преустановете приема. 

Прочетете още: Какво представлява кефирът и с какво е полезен?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас! 

 

Използвани източници

  1. Francesca Gaggìa, et al. (2019). Kombucha Beverage from Green, Black and Rooibos Teas: A Comparative Study Looking at Microbiology, Chemistry and Antioxidant Activity.
  2. Jessica Martínez Leal, et al. (2018). A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites.
  3. Karolina Jakubczyk, et al. (2020). Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea.
  4. Mindani I. Watawana, et al. (2015). Health, Wellness, and Safety Aspects of the Consumption of Kombucha.
  5. Silvia Alejandra Villarreal‐Soto, et al. (2018). Understanding Kombucha Tea Fermentation: A Review.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации