Как най-добре да се предпазим от хранителни отравяния?

От Деница
Как най-добре да се предпазим от хранителни отравяния - Нутрима-бг

 

Хранително отравяне е състояние, възникващо в следствие на консумацията на храна, замърсена с голямо количество живи бактерии и отделените от тях токсини. Тези бактерии се развиват най-благоприятно при високи температури, което прави летните месеци най-опасния период за хранително отравяне. В тази статия ще Ви запознаем с най-честите причинители на хранителни отравяния, симптомите, чрез които да ги разпознаете, както и със 7 ценни съвета за това как можете да се предпазите от хранително отравяне. И така, нека започваме!

 

Кои са най-честите причинители на хранителни отравяния?

Хранителните отравяния най-често се срещат под формата на хранителна инфекция или хранителна интоксикация. 

Хранителната инфекция е състояние, което се получава в резултат на приемането на голям брой живи бактериални клетки на патогенни микроорганизми, които продължават развитието си в стомаха на консуматора. Патогените представляват различни видове бактерии или вируси, които имат свойството да причиняват заболявания, когато попаднат в човешкия организъм.                                   

Хранителната интоксикация, от своя страна, се получава в резултат на приети чрез храната извънклетъчни токсини. За да се развие хранително отравяне е необходимо броят на живите клетки и/или токсините, да надвишават определено количество. 

 

Сред най-честите причинители, на хранителни отравяния, се нареждат следните патогени:

  • Campylobacter jejuni или Campylobacter coli, които причиняват кампилобактериоза
  • Salmonella, причиняваща салмонелоза (салмонелна токсикоинфекция)
  • Staphylococcus aureus, причиняваща стафилококова интоксикация

 

Кампилобактериоза

Кампилобактериозата е едно от най-често срещаните хранителни отравяния в Европа. Тя може да се развие вследствие както на консумирането на заразена с бактерията храна или вода, така и чрез контакт с животни или хора, които са преносители на бактерията. Според проучвания на ASM (Американско общество по микробиология), Campylobacter е откривана предимно в:

  • Домашни птици
  • Пресни и замразени червени меса
  • Непастьоризирано  мляко
  • Контакт с болни домашни животни

 

Салмонелоза

Салмонелозата е хранително отравяне под формата на токсикоинфекция, причинена от бактериите на рода Salmonella и е най-често срещаната токсикоинфекция в България. Салмонелите се откриват в продукти от животински произход, като най-честите източници са яйца, птиче месо, мляко и млечни продукти. 

  • Сладкиши с яйчен  крем
  • Яйца
  • Майонези 
  • Пилешко месо 
  • Неизмити плодове и зеленчуци 
  • Кулинарни изделия, приготвени от различни групи храни (напр. Руска салата)

 

Стафилококова интоксикация

Хранителни отравяния, които са в резултат на заразена с патогенната бактерия Staphylococcus aureus, се наричат стафилококова интоксикация. Най-благоприятната среда за развитието им е преминалите топлинна обработка кулинарни изделия.

Бактерията е термостабилна и веднъж образувала се в храната, не може да бъде унищожена чрез топлинна обработка. Освен от замърсени хранителни продукти, стафилококовата интоксикация може да се предаде и по въздушно-капков път, тъй като бактерията се открива в носната и устната кухина, кожата и очите.

Хранителните продукти, които са най-често срещаният източник на Staphylococcus aureus  биват:

  • Нетрайни сладкарски изделия 
  • Сварени макаронени изделия (юфка, спагети, макарони)
  • Месо и месни продукти
  • Сурово мляко (непастьоризирано) 

 

Какви са симптомите на хранителни отравяния?

Как най-добре да се предпазим от хранителни отравяния - Нутрима-бг-1

 

Симптомите на хранителни отравяния зависят от вида на отравянето и колко заразена с патогени е била храната. Най-тежко, хранителното отравяне преминава при децата.

 

Кампилобактериозата е хранително отравяне, което се проявява след 24 до 72 часа след заразяване, като колкото по-ниска е дозата на погълнатите бактерии, толкова по-бавно се проявяват симптомите. Инфекцията продължава средно около 6 дни.

Симптомите на Кампилобактериозата са:

  • Остра водниста или кървава диария
  • Треска
  • Загуба на тегло 
  • Спазми
  • Коремна болка

 

Салмонелозата се проявява  след 6 до 72 часа след консумация на замърсената със салмонелни бактерии храна. Отшумява след 5 – 7 дни без нужда от специално лечение, като при деца салмонелозата трае повече дни. Салмонелните бактерии се задържат в стомашно-чревния тракт на човека от 6 седмици до 3 месеца, което означава, че заболелият дори да няма симптоми, все още може да заразява околните.

Обикновено симптомите на салмонелоза са:

  • Коремни болки 
  • Диария ( с или без кръв)
  • Гадене
  • Повръщане

 

Стафилококовата интоксикация настъпва внезапно, от 30 минути до 8 часа. Хранителното отравяне от този вид преминава бързо –  за 1 до 2 дни. Проявява се чрез:

  • Прилошаване
  • Коремна болка
  • Често повръщане
  • Диария 
  • Обезводняване
  • Ниско кръвно налягане

 

Как да се предпазим от хранителни отравяния?

Хранителните отравяния могат да доведат до много здравословни усложнения. Предпазването от тях не изисква много усилия, а спазване на няколко правила и повече внимание. Чрез спазването на някои или всички от седемте препоръки, които сме изброили по-долу, можете драстично да намалите риска от хранително отравяне. 

 

  1. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, тъй като е възможно по повърхността им да са се развили бактерии по време на съхранение.
  2. При приготвяне на кулинарна продукция, използвайте отделни дъски и ножове за нарязване и обработка на суровото месо и останалите продукти, които са включени в рецептата.
  3. Винаги измивайте добре ръцете си преди готвене или хранене.
  4. При закупуване на колбаси, мляко, млечни продукти и сладкарски изделия, проверявайте срока на годност. Ако датата на закупуване е близка, до тази на крайния срок, по-добре изберете друг продукт.
  5. В топлото време, избягвайте консумация на улична храна (дюнери, бургери, пици, палачинки и др.), тъй като за производството им се изисква използване на продукти, в които при високи температури се осигурява благоприятна за бактериите среда.
  6. Не консумирайте мляко, което не е претърпяло термична обработка.
  7. При приготвяне на месо се уверявайте, че то е достатъчно добре изпечено, най-добре с термометър. При достигане на 80ºC в центъра на продукта, почти всички патогени умират.

 

Финални думи

Как най-добре да се предпазим от хранителни отравяния - Нутрима-бг-2

 

Хранителното отравяне е състояние, което се получава най-често вследствие на консумацията на замърсена, с голямо количество патогенни бактерии, храна. Основните симптоми, по които можем да разпознаем хранителното отравяне, са диария, повръщане и треска. Препоръчителен е приемът на голямо количество течности, тъй като диарията и повръщането могат да доведат до дехидратация. 

Можем да се предпазим от хранителни отравяния като спазваме някои простички хигиенни правила, избягваме консумация на продукти, които се съхраняват извън хладилник или такива, които не са преминали топлинна обработка. При съмнение за хранително отравяне, задължително посетете медицински специалист, който може да Ви окаже необходимата помощ. 

Прочетете още: Кои са най-полезните храни при обезводняване?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации