Как да се предпазим от така наречения бърнаут?

От Иван

 

Състоянието на бърнаут, или професионално прегаряне, е вид емоционално, физическо и психическо изтощение, причинено от продължителен и интензивен стрес на работното място. Характеризира се със загуба на интерес към работата, намалена професионална ефективност и липса на енергия. 

Тази статия разглежда ефективни методи, подкрепени от научни изследвания, които могат да ви помогнат да се защитите от развитието на бърнаут.

 

Какво всъщност е бърнаут?

Според изследванията на Maslach и Jackson, бърнаутът включва три основни компонента:

 1. Емоционално изтощение
 2. Деперсонализация
 3. Намалена лична постижимост

Емоционалното изтощение се отнася до чувството на преумора и липса на енергия; деперсонализацията включва цинично отношение към работата и колегите; а намалената лична постижимост се характеризира с чувството, че не се върши достатъчно добре работата.

 

Кои хора са най-податливи на бърнаут?

Как да се предпазим от така наречения бърнаут-Нутрима-1

На бърнаут са най-податливи хората, които работят в изключително стресови или емоционално изтощителни професии. Това включва здравни работници, учители, социални работници, мениджъри на високо ниво и хора в сферата на информационните технологии.

Също така, рискови са професиите с дълги работни часове или тези, които изискват постоянно внимание към детайлите.

 • Здравни работници: лекари, медицински сестри, парамедици и други, които работят в стресови условия и се грижат за пациенти.
 • Учители: изправени са пред големи класове, ниски ресурси и високи изисквания за успеваемост.
 • Социални работници: работят с тежки случаи на физически и емоционален стрес у клиентите си.
 • Мениджъри на високо ниво: изправени пред натиск за постигане на резултати и управление на големи екипи.
 • Специалисти в информационните технологии: сблъскват се с кратки срокове и постоянно променящи се технологии.
 • Хора с високи лични очаквания: стремят се към перфекционизъм, което може да доведе до разочарование и прегаряне.
 • Професии с дълги работни часове: включващи изисквания за постоянно наличие и работа извън нормалното работно време.

 

Условия на работното място, водещи до бърнаут

Някои фактори в работната среда могат значително да увеличат риска от бърнаут. Разбирането на тези фактори е важно за разработването на стратегии за предотвратяване и поддържане на здравословно работно място.

Ето няколко от основните условия, които могат да допринесат за бърнаут:

 • Липса на подкрепа: Отсъствието на емоционална и професионална подкрепа от колеги и ръководители може да усили чувството на изолация и стрес. Компаниите, които насърчават колаборативна култура и предлагат достъп до ресурси за подкрепа, намаляват вероятността от бърнаут сред служителите си.
 • Неясни роли и отговорности: Неясното дефиниране на работните задачи и очаквания може да доведе до прекомерно напрежение и объркване. Ясните и структурирани роли помагат на служителите да разберат точно какво се очаква от тях и как да организират времето и усилията си ефективно.
 • Липса на контрол: Невъзможността на служителите да влияят на своята работна среда и процеси може да доведе до чувство на безпомощност и фрустрация. Увеличаването на степента на участие и вземане на решения може значително да подобри удовлетвореността от работата.
 • Несъразмерни изисквания и ресурси: Работните места, които поставят несъразмерно високи изисквания пред служителите без подходящи ресурси или време за изпълнение, могат да създадат постоянно чувство на натиск и невъзможност за справяне. 

 

5 стратегии за предотвратяване на бърнаут

Как да се предпазим от така наречения бърнаут-Нутрима-2

В динамичния и взискателен свят на съвременната работна среда, бърнаутът се превърна във все по-често срещан проблем, засягащ както индивидуалното благополучие, така и продуктивността на организациите. За да се справят с тази заплаха, компаниите и служителите могат да приложат различни стратегии, които да помогнат не само за намаляване на стреса, но и за подобряване на общото удовлетворение от работата.

Ето пет ключови стратегии за предотвратяване на бърнаут, които могат да се интегрират в ежедневните практики и организационните политики, за да се създаде по-здравословна работна среда и да се укрепи психичното здраве на работещите.

 

1. Управление на стреса

Ефективното управление на стреса е критично за предотвратяването на бърнаута. Техники като медитация, йога и дълбоко дишане могат да помогнат за намаляване на напрежението. Редовните физически упражнения също играят важна роля, тъй като подобряват общото физическо и психично здраве.

 

2. Баланс между работа и личен живот

Запазването на здравословен баланс между професионалния и личния живот е съществено. Това включва установяване на ясни граници между работното и свободното време и уверяване, че тези граници се спазват стриктно.

 

3. Социална подкрепа

Обкръжаването с подкрепяща социална мрежа може значително да намали риска от бърнаут. Това включва както подкрепата от семейството и приятелите, така и професионалната подкрепа от колеги и ръководители.

 

4. Професионално развитие

Непрекъснатото професионално развитие и учене могат да помогнат на служителите да се чувстват по-ангажирани и удовлетворени от своята работа. Това може да включва обучения, уъркшопи или дори смяна на професията, ако текущата позиция не носи удовлетворение.

 

5. Психологическа помощ

В случаи на тежък стрес или когато другите методи не са ефективни, търсенето на професионална психологическа помощ може да бъде важно. Терапията може да предостави средства за справяне със стреса и разработване на по-здравословни стратегии за справяне с работните изисквания.

 

Финални редове

Предотвратяването на бърнаут изисква комплексен подход, включващ както индивидуални усилия, така и подкрепа от работодателя. Разработването на ефективни стратегии за справяне с професионалния стрес и поддържането на здравословен начин на живот са ключови за избягване на изтощението, свързано с бърнаута. 

 

Прочетете още: 

Как най-ефикасно да се справим със стреса?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Khammissa, R. A. G., Nemutandani, S., Feller, G., Lemmer, J., & Feller, L. (2022). Burnout phenomenon: neurophysiological factors, clinical features, and aspects of management. The Journal of international medical research, 50(9), 3000605221106428.
 2. Klamut, O., Olivera-Figueroa, L. A., & Weissenberger, S. (2022). A Balanced Time Perspective and Burnout Syndrome in the Corporate World. International journal of environmental research and public health, 19(21), 14466.
 3. Leddy M. (2022). Thriving, Not Just Surviving: Recognizing Burnout and Simple Tips to Start Feeling Better. Journal of the advanced practitioner in oncology, 13(3), 209–212.
 4. Maslach, C., & Leiter, M. P. (2016). Understanding the burnout experience: recent research and its implications for psychiatry. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA), 15(2), 103–111.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации