Синбиотиците – спасителите в съвременното ежедневие

От Нутрима

 

За синбиотиците – все по-честите спасители в съвременното стресово и богато на вируси ежедневие

 

Синбиотиците - спасителите в съвременното ежедневие-Нутрима-бг-1 Д-р Анелия Дечева е гастроентеролог, със специалности „Вътрешни болести” и  „Гастроентерология”. Има завършени образователни курсове по “Ендоскопия на LDT” и “Абдоминална ехография”, преминава курс за следдипломна квалификация по Гастроентерология в Европейското следдипломно училище по Гастро-хирургия (EPGS), Амстердам, а от 2003 до 2005 г е специализант по гастроентерология в Университетска болница “Св. Иван Рилски”, София. Д-р Дечева е преминала множество професионални курсове и участва в различни конференции и форуми по Гастроентерология в България и чужбина. От февруари 2009 г.  тя е част на екипа на Токуда Болница София. 

 

През летния сезон често сме жертва на вирусни и бактериални инфекции и проблеми, свързани главно с червата. Храната е несигурна, като често хапваме по заведения, а хранителният ни режим се променя като интензитет и навици. Какви са вашите съвети, как да се предпазим от чревен дискомфорт в тези рискови за това дни?

Когато имаме нередовен хранителен режим и променяме хранителните си навици, с  които не сме свикнали, е препоръчително да взимаме пробиотици и синбиотици. Това е хубаво да става в продължение на един или два месеца.

При чести пътувания и нередовен хранителен режим или вирусни и бактериални инфекции, се получава подуване на корема, появяват се нетипични газове след хранене или на гладно. Може да се промени ритъмът на дефекацията – или да е по-рядко или да е с по-чести изхождания, съпроводени с отделяне на газове. 

Тези оплаквания много често не се свързват с конкретна причина. Но когато зачестят, е добре да се потърси и лекарска помощ. 

Пробиотиците са подходящи за приемане и профилактично и след възпалителен процес – вирусна инфекция, бактериална инфекция или антибиотично лечение. След употреба на антибиотици, настъпват нарушения като разстройство, нестабилни изхождания, газове, болки в корема и именно тогава имаме най-голяма нужда от пробиотик. Най-често благоприятният му ефект се наблюдава към антибиотик-асоциираната диария. 

Интересът към ролята на пробиотиците в профилактиката и лечението на различни болести, все повече нараства. Правят се непрекъснато проучвания и се създават  формули, които имат документирани добри ефекти. 

 

Създават ли имунитет пробиотиците? 

Днес все повече нарастват като проблем автоимунните заболявания, атопичните дерматити, които са свързани със стрес, лошо качество на храната, неправилен хранителен режим… Пробиотиците по-скоро стимулират имунитета ни, защото повишават допълнително абсорбцията на витамини и образуването на аминокиселини, а именно – късоверижните мастни киселини, които са основен субстрат за храна на клетките на червата. 

 

Синбиотиците - спасителите в съвременното ежедневие-Нутрима-бг-2

 

Двата основни пробиотични видове, които са полезни за нашата чревна флора и имат добър ефект за нея, са  млечно-киселите бактерии лактобацили и бифидобактерии. Те помагат за производството на ензими, които разграждат протеините, освен това синтезират витамин Б, витамин К и улесняват разграждането на жлъчните соли.

Те са основните съставки на формулата Лактофлор Опти 6 – българска разработена формула, която много често препоръчвам на пациенти. Тези щамове са подбрани сред множество изолати от традиционни млечни продукти (кисело мляко, кашкавал, млечна суроватка). 

 

Каква е разликата между пробиотик, пребиотик и синбиотик и какво ги обединява?

Пробиотикът представлява живи щамове на строго подбрани микроорганизми. Пребиотиците съдържат неразградими хранителни съставки, които селективно стимулират растежа и активността на чревната микрофлора и балансират състава ѝ.

Те всъщност подобряват колонизацията на благоприятните щамове, които възстановяват правилната функция на червата. Пребиотикът благоприятства средата за размножаване на добрите, полезните бактерии и съответно помага за нормализиране на чревното смилане. Пребиотиците могат да се използват и самостоятелно. Лактулозата например. Тя е пребиотик, който има слабителен ефект. В малки дози променя киселинността на чревното съдържимо и благоприятства развитие на полезни микроорганизми. Препоръчвам по 5, 10 мл лактулоза, особено при запек. 

 

 

Синбиотиците съдържат пребиотик, който подпомага размножаването на полезните микроорганизми. Все повече се създават и препоръчват такъв тип продукти. 

Лактофлор Опти 6 например е българска синбиотична формула. Тя съдържа инулин –  най-използваният пребиотик, който се добива се от цикория и подобрява храносмилателните процеси. 

 

Колко често могат да се използват пробиотиците и синбиотиците и има ли ограничения, било възрастови, било по други причини?

В моята практика препоръчвам такива формули да се използват първо когато има оплаквания, подуване, газове, нарушен ритъм на дефекация. Но сега, в летния сезон, могат да се използват и профилактично – препоръчително е поне 1, 2 месеца, по 1 на ден.

Много от синбиотиците имат бърз ефект. Например тези срещу диария, които съдържат дрожди. Лактофлор Ентерик Екол е формула, която спира разстройството благодарение на дрождите, които имат пробиотични свойства. 

 

Синбиотиците - спасителите в съвременното ежедневие-Нутрима-бг-3

 

Хубаво е да се внимава при заболявания и понижен имунитет, например при онкоболни. В тези случаи е важно какъв е пробиотичният или синбиотичният щам и в какви количества се прилагат. Все пак внасяме в организма бактерии и някои от пробиотичните суплементи могат да имат неблагоприятен ефект при възрастни с намален имунитет. В такъв случай се правят изследвания и консултация с лекар.

Източник на информация и снимки: LactoFlor

 

Хареса ли ви интервюто с Д-р Анелия Дечева за синбиотиците?

Хареса ли ви това интервю? Ако сте го намерили полезно, моля споделете го с вашето семейство и приятели.

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин.

Открийте ценни съвети, вдъхновяващи статии и експертна информация за здравословно хранене, фитнес и балансиран начин на живот – директно във вашата поща. Станете част от общността на Нутрима и получавайте специални предложения, ексклузивно съдържание и научно подкрепени препоръки.

 

2 коментара

Славчо91 20.06.2025 - 11:16

Здравейте! Интересна и полезна информация, благодаря за нея. Имам един въпрос:

Когато говорим за профилактичен прием на синбиотици през летните месеци, препоръчително ли е да се редуват различни щамове или да се придържаме само към един продукт?

Споменато е, че 1–2 месеца по 1 доза дневно е подходящо , но се чудя дали има смисъл от комбинация или ротация на продукти за по-добър ефект върху чревната флора.

Ще се радвам на мнението и на други читатели или експерти!

Благодаря предварително

Отговорете
Иван 27.06.2025 - 16:25

Здравейте, Славчо! Благодаря за интересния въпрос. Редуването на различни щамове на синбиотици може да бъде полезно, тъй като различните щамове влияят по различен начин на чревната флора. Комбинацията или ротацията на продукти може да осигури по-широк спектър от полезни ефекти и да подкрепи разнообразието на бактериите в червата. Важно е обаче да се съобразите с индивидуалните нужди на организма си и, ако имате възможност, да се консултирате с здравен специалист за персонализирани съвети. Надявам се информацията да е полезна и очаквам да видим и мненията на другите читатели! Благодаря отново!

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации