Най-полезните лечебни растения в България

От Иван

 

През 21-ви век, фармацевтиката е една от най-могъщите индустрии, с годишни приходи от порядъка на 1.25 трилиона щатски долара. Още повече, през последните 2 десетилетия, в сектора се наблюдава значителен растеж и по всичко личи, че тази тенденция ще се запази и за в бъдеще. Аптеките никнат като гъби зад всеки ъгъл, а по телевизията ни обсипват с информация за нови и нови медикаменти. И макар че лекарствата са нужни и за мнозина дори жизненоважни, трябва ли те да бъдат единственият подход и може ли вместо тях да се възползваме от силата на природата, която се крие в множеството лечебни растения? В тази статия ще разгледаме именно този въпрос. 

Инженерните възможности на фармацевтичните компании никога не са били по-напреднали и въпреки това, днес все повече хора прибягват към употребата на лечебни растения, така както е било в продължение на хиляди години. Много от тези билкови лекарства имат способността да лекуват и да подобряват физическото и психическото благосъстояние на тялото. Те са доказали своите ползи през времето и дори нещо повече – тяхната употреба е напълно безвредна и щадяща черния дроб. 

Днес, 25 лекарства, считани от Световната здравна организация за основни, са от растителен произход. Дори нещо повече – медикаменти, като кодеин, хинин и морфин, съдържат в себе си растителни съставки. Въпреки, че тези лекарства заемат първостепенно значение в живота ни, добре е да знаем, че силата на природата е на наша страна и ни предлага богат билков избор, с който да допълним здравните практики.

 

Приема на лечебни растения

 

Около нас съществуват много лечебни растения, билки и чайове, които предлагат безвредни начини за подобряване на общия здравословен статус. И все пак, изборът на правилното растение понякога може да изглежда труден. Ето защо е препоръчително да се информираме добре, преди да пристъпим към употребата на каквато и да е билка. Потърсете помощ от вещо лице и се запознайте с потенциалните взаимодействия и безопасност.

Вземането на решения, що се отнася до приема на лечебни растения, заедно с традиционните лечебни подходи, е нещо, което вие и вашият лекар можете да решите заедно. Понякога, лечението с билки може да има по-малък риск от приемането на синтетични медикаменти. Билките също предлагат начини за набавяне и на допълнителни хранителни вещества, като витамини, минерали и антиоксиданти.

Надяваме се, че тази статия ще послужи като отправна точка за тези от вас, които желаят да интегрират билковите лекарства в живота си. Както винаги, говорете с вашия лекар или специалист, преди да започнете каквото и да е ново здравно лечение.

 

Най-полезните лечебни растения в България

Ето и част от най-разпространените полезни растения за здравето, които се срещат по нашите географски ширини. Добрата новина е, че повечето от тях са ни добре познати и присъстват често на трапезата ни, в една или друга форма. 

 

 • Див чесън
 • Лайка
 • Къпина
 • Пчелник
 • Пореч
 • Репей
 • Риган
 • Розмарин
 • Салвия
 • Слънчоглед
 • Смокиня

 

Финални думи

Най-полезните лечебни растения в България-Нутрима-бг-2

 

Повече за най-полезните лечебни растения и техните здравословни свойства можете да научите от сайта на lechitel.eu. Приемайте билките като част от добре балансирано и разнообразно меню, богато на фибри, белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти и бедно на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар и сол.

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации