Кои са безглутеновите зърнени храни?

От Иван

 

Глутенът е вид протеин, който се среща основно в пшеницата, ечемика и ръжта. Той придава еластичност на тестото, позволява на хляба да втаса и осигурява на храната характерната дъвчаща текстура. Въпреки че глутенът не представялва проблем за повечето от нас, някои все пак не понасят добре този хранителен компонент. Това са хората с глутенова непоносимост, за които е важно да знаят кои са безглутеновите зърнени храни, за да могат да ги изключат от менюто си. 

Глутеновата непоносимост е патологично състояние, което предизвиква имунен отговор при наличието на глутен в храносмилателния тракт. Хората, страдащи от това заболяване, могат да изпитат симптоми като подуване на корема, диария и стомашни крампи.

Повечето от най-често консумираните зърнени храни съдържат глутен. Добрата новина е, че има и много зърнени култури, в които глутенът не се среща. В тази статия ще Ви запознаем именно с тях – безглутеновите зърнени храни. 

 

Кои са безглутеновите зърнени храни?

Кои са безглутеновите зърнени храни-Нутрима-бг-1

 

Основните зърнени храни, които съдържат глутен, са ечемикът, пшеницата и ръжта. Овесът спада към безглутеновите зърнени храни, но проблемът при него е, че той често бива кръстосано заразен с глутен, понеже се отглежда или обработва в близост до глутенови зърнени култури. За да сте сигурни, че овесените ядки или други овесени храни не съдържат глутен, търсете надписите “Без глутен”, “Не съдържа глутен”, “Gluten free” или “GF”.

Както вече споменахме, повечето популярни у нас зърнени култури съдържат глутен. Това обаче не бива да Ви отчайва, тъй като съществуват и редица зърнени хани, в чийто химичен профил не присъства глутен. И все пак, за да сте напълно сигурни, четете внимателно етикетите с хранителните съставки на продуктите.

 

Ето и списък на безглутеновите зърнени храни:

 • Царевица
 • Ориз
 • Кафяв ориз
 • Овес (незаразен)
 • Елда
 • Киноа
 • Див ориз
 • Монтина 
 • Просо
 • Сусам
 • Сорго
 • Амарант
 • Теф
 • Полента

 

Безглутеновите зърнени храни – финални думи 

Кои са безглутеновите зърнени храни-Нутрима-бг-2

 

Глутенът представлява съвкупност от няколко протеина, които изграждат ендосперма на определени зърнени храни. Сред основните зърнени култури, в чийто състав влиза глутен, се нареждат пшеницата, ечемикът, ръжта и кръстосано заразеният овес. 

Безглутеновите зърнени храни биват оризът, царевицата, незаразеният овес, просото, соргото, елдата, киноата, амарантът и някои други. 

За да сте напълно сигурни, че в храните които купувате няма глутен, четете етикетите с хранителните съставки. Хранителните компоненти, които са свързани с алергични реакции, като глутенът, обикновено са представени в удебелен шрифт.

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Безглутенови храни – използвани източници

 1. Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
 2. Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
 3. Gluten-free diet guide for families. (2005).
 4. Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
 5. Premysl Fric, Dana Gabrovska, Jiri Nevoral (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats.
 6. Whole grain fact sheet. European Food Information Council website. Updated April 8, 2014.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации