Какво всъщност представлява липедемата?

От Иван

 

Липедемата е патологично състояние на тялото, което се характеризира с прекомерно натрупване на мазнини в долната половина на тялото. Най-засегнати биват задните части, бедрата и прасците. При някои хора, страдащи от липедема, се наблюдава анормално затлъстяване и на горните крайници. 

Често наричана “болезнен синдром на мазнините”, липедемата засяга почти 10% от жените, в световен мащаб. Ако бъде оставено нелекувано, състоянието може да доведе до по-сериозни здравословни усложнения, в това число и до пълно обездвижване. 

 

Какви са причините за развитие на липедема?

Учените все още не са установили категорични причин за липедемата. В повечето от случаите се наблюдава генетична предразположеност или хормонален дисбаланс. Състоянието е характерно почти изцяло за женската част от населението, макар че в някои много редки случаи засяга и мъжете. 

Добре е да споменем, че липедемата не се причинява вследствие от затлъстяване, въпреки че над половината от пациентите с това състояние са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Подлагането на строга диета може да помогне до известна степен и да смекчи симптомите на болезнения синдром на мазнините, но в доста от случаите, пациентите наблюдават подобрение само в горната част от тялото. 

 

Какви са симптомите на липедемата?

Какво всъщност представлява липедемата-Нутрима-бг-1

 

Един от най-изразените симптоми на липедемата е анормално високото натрупване на мазнини в долните крайници и тазобедрената област. С времето, започва да се усеща и болка, която се усилва правопропорционално с натрупването на допълнителна мастна тъкан. 

Ако състоянието на липедема не бъде лекувано, то може да се влоши и да повлияе на способността Ви да се движите, както и да доведе до развитието на лимфедем (натрупване на лимфна течност в крайниците). В допълнение, много от пациентите с липедема изразяват и емоционални симптоми, като безпокойство и депресия. 

  • Постоянно усещане за тежест и напрежение
  • Болка в областта на крайниците
  • Поява на синини и паячни вени
  • Раздразнителност, депресия, тревожност
  • Груба, неравна и перфузирана кожа

Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Липедемата – използвани източници

  1. Buso, G., Depairon, M., Tomson, D., Raffoul, W., Vettor, R., & Mazzolai, L. (2019). Lipedema: A Call to Action! Silver Spring, Md.
  2. Sanchez-De la Torre Y, et al. (2018). Lipedema: Friend and foe.
  3. Buck, D., and Karen L. (2016). Lipedema: A Relatively Common Disease with Extremely Common Misconceptions, Plastic and Reconstructive Surgery – Global Open.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации