Какво представлява индексът на телесно затлъстяване?

От Иван

 

Индексът на телесно затлъстяване (ИТЗ) е биологичен показател, който може да ни даде добра представа за състоянието на нашето тегло, спрямо процентното ни съдържание на телесни мазнини. Индексът на телесно затлъстяване взема под внимание обиколката на ханша и височината. ИТЗ се измерва в проценти (%). Името произлиза от английски език – Body Adiposity Index (BAI).

Едно от основните предимства на ИТЗ е, че той може да бъде измерен изцяло в домашни условия, без необходимостта от сложна и скъпа апаратура. За целта Ви е нужен единствено гъвкав сантиметър. 

Макар че, според повечето специалисти, индексът на телесно затлъстяване е по-точен показател от индекса на телесна маса, когато говорим за състояние на теглото, то имайте предвид, че и двата биологични показателя имат своите недостатъци. 

 

Индексът на телесно затлъстяване – изчисления

Какво представлява индексът на телесно затлъстяване-Нутрима-бг-1

 

Индексът на телесно затлъстяване може да бъде изчислен лесно, с помощта на формулата по-долу. За целта трябва да измерите обиколката на ханша си в сантиметри и височината си в метри.

 

Формула:

  • ИТЗ = (ОХ / (В)1.5) – 18

 

Където:

  • ИЗТ – Индексът на телесно затлъстяване в %
  • ОХ – Обиколката на ханша в сантиметри
  • В – Височината в метри на степен 1.5

 

Индексът на телесно затлъстяване – калкулатор

С помощта на този калкулатор, можете бързо и лесно да намерите своя индекс на телесно затлъстяване (ИТЗ), както и индекс на телесна маса (ИТМ). Мерната единица за ИТЗ е проценти (%), докато тази за ИТМ – кг/м2.

 

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Резултати за ИТЗ

Резултатите, от таблиците по-долу, ще Ви дадат представа за състоянието на вашето тегло, спрямо процентното Ви съдържание на телесни мазнини. За да се радвате на крепко здраве и пълноценен живот, съветваме Ви да поддържате оптимален индекс на телесно затлъстяване, според вашия пол и възраст.

 

Мъже

Възраст 20 – 39 40 – 59 60 -79
Поднормено тегло Под 8% Под 11% Под 13%
Нормално тегло 8% – 21% 11% – 23% 13% – 25%
Наднормено тегло 21% – 26% 23% – 29% 25% – 31%
Затлъстели Над 26% Над 29% Над 31%

 

Жени

Възраст 20 – 39 40 – 59 60 -79
Поднормено тегло Под 21% Под 23% Под 25%
Нормално тегло 21% – 33% 23% – 35% 25% – 38%
Наднормено тегло 33% – 39% 35% – 41% 38% – 43%
Затлъстели Над 39% Над 41% Над 43%

 

Финални думи

Индексът на телесно затлъстяване може да ни даде добра представа за това, какво е състоянието на нашето тегло. Той зависи от фактори, като височина, обиколка на ханша, възраст и пол.

Ако желаете да бъдете здрави, енергични и пълноценни, поддържайте здравословен ИТЗ. За целта, бъдете физически активни, хранете се целесъобразно, приемайте достатъчно вода, наспивайте се добре и избягвайте излишния стрес. 

Прочетете още: 5 от най-ценните съвети за здравословно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. C.D. Gibson, et al. (2012). Body adiposity index (BAI) correlates with BMI and body fat pre- and post-bariatric surgery but is not an adequate substitute for BMI in severely obese women. International Journal of Body Composition Research.
  2. Leder, D. J., et al. (2009). Obesity and underweight are associated with an increased risk of death after lung transplantation. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
  3. Минестерство на Здравеопазването, Национален център по обществено здраве и анализи.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации