Какви са ползите от Микробиомен паспорт?

Ползите от Микробиомен паспорт: от поддържане на красотата до предотвратяване на сериозни заболявания

От Нутрима

 

За Ползите от Микробиомен паспорт: от поддържане на красотата до предотвратяване на сериозни заболявания

Най-добрата грижа за здравето започва с превенцията, а тя минава не през аптеката, а през собствения ни стомах. В него живеят трилиони различни бактерии, като техният брой, разнообразие и баланс са от ключово значение за здравето на имунната ни система, контрола на теглото, храносмилането, предразположеността ни към кожни, автоимунни, ендокринни и ракови заболявания, както и за състоянието на психичното ни здраве. Разнообразието и баланса на чревната ни микрофлора се постига с правилно хранене. 

Общодостъпната информация по въпросите на храненето, диетите и хранителните добавки изобилства. Тя обаче често е противоречива и твърде обща, а понякога и опасна. 

За да бъде храненето здравословно, то трябва да е персонализирано и съобразено с личните специфики на отделния човек. Персонализираният подход показва колко е важно да си информиран за моментното си здравословно състояние и спецификите на организма, ако искаш да промениш начина си на хранене успешно. Тук на помощ идва ДНК анализът на микробиома, който може да се направи чрез изследването Микробиомен паспорт. Информацията за бактериите, които обитават червата е изключително важна част в търсенето на здравословен живот и оптималната хранителна стратегия.

 

Какво е Микробиомен паспорт?

Какви са ползите от Микробиомен паспорт-Нутрима-бг-1

 

Микробиомен паспорт представлява пълен и прецизен анализ на стомашно-чревните бактерии, на база на който се изготвя персонализирана диета. Тестът е един от най-добрите начини за постигане на баланс и преодоляване на дефицити. Това е и мисията на НМ Дженомикс, медицинска компания в сферата на генетичните тестове, чиято цел е да предоставя на българските пациенти достъп до последно поколение молекулярно-генетични изследвания, извършвани във високотехнологични лаборатории в целия свят, на базата на които могат да се вземат персонализирани и по-добри решения за здравето.

Един от най-добрите инструменти за диагностициране на здравето на червата е Микробиомен паспорт. Изследването е най-ново поколение индивидуален тест, който се прави самостоятелно в домашни условия чрез фекална проба, която се изпраща за анализ до лаборатория във Виена. Резултатите са представени в четири категории: микробен състав, хранене и метаболизиране на храната, здраве и препоръки. На база на резултатите се изготвя и персонализирана диета, която е съобразена с местните храни и кухня. Тя следва да се спазва стриктно, между три и шест месеца, за да се постигне реален ефект. 

 

Превенция при лечение на по-сериозни заболявания чрез Микробиомен паспорт

Чрез микробиомния анализ, може да се идентифицират конкретни проблеми.  Дисбаланса на чревната флора води до диариа, запек, подуване. Проблеми с менталното здраве – хормонът на щастието се произвежда в червата, затова чревната флора оказва силно влияние на настроението и концентрацията ни.  Дисбалансът на чревната флора може да доведе и до отслабване на имунитета. Не на последно място са и проблемите с теглото. Наличието на някои бактерии помага за загубата на тегло, докато други подпомагат неговото увеличаване. Дисбалансът на микробиома влияе и върху най-големият орган в тялото, кожата– акне, атопичен дерматит псориазис, розацея и др. 

Микробиомен паспорт предоставя достатъчно пълна  информация за общото ни здравно състояние, което помага и за правилната хранителната програма, от която се изключват храни, към които има непоносимост. С такава превенция доказано се намаляват рисковете от рак и автоимунни заболявания.

 

Бременност, менопауза и Микробиомен паспорт

Какви са ползите от Микробиомен паспорт-Нутрима-бг-2

 

Освен за предотвратяване на по-сериозни заболявания, Микробиомен паспорт е изключително подходящ при специфични периоди в живота на жените, като менопауза и планиране на бременност. Експертите препоръчват тестът да се направи дори преди самата бременност. Това помага да се определи състоянието на организма и на тази база да се изготви персонализираната диета, която да подобри цялостното здравословно състояние на майката при планиране на бременност. След като жената е бременна, спецификите зависят и от периода на бременността. 

Бременността променя майчината микрофлора. В този период се наблюдават промени в микробиома и повишаване на бактериалния товар, както и съотношението и числеността на различните видове бактерии. 

Микробиомният паспорт предлага възможност за измерването на тези вариации с цел постигане на подходящия чревен микробиом, осигуряващ благоприятна среда за нормалното протичане на бременността и следродилната грижа за майката. 

Чревният микробиом е особено важен по време на бременност, защото регулира имунитета и метаболизма, което може да предизвика покачване на теглото, инсулинова резистентност и повишен възпалителен отговор. По време на бременност фекалните и вагиналните микробиоми се променят, с намалено разнообразие в по-късните триместри. Други по-сериозни състояния, които може да се проявят, са гестационен диабет и Синдром на пропускливото черво, които могат да предизвикат повишаване на възпалителните състояния до прекомерно ниво, което да доведе до вредни ефекти, като ограничаване на растежа на ембриона. 

При дамите в менопауза, подобна персонализираната диета повлиява благоприятно както на физическото, така и на емоционалното състояние. Ефектите са балансиране на телесното тегло и разпределението на мастната тъкан, което влияе добре на самочувствието. 

 

Добър ефект върху цялостната визия

Безспорна е връзката между състоянието на микробиома и кожата.  Когато имаме конкретни кожни проблеми, като розацея или акне, вредните бактерии са в изобилие.  Именно тогава е важно да се включи “противоотрова” – определени храни и добавки. Точното им съотношение се идентифицира чрез Микробиомен паспорт. При спазване на препоръките и персонализираната диета, кожата може лесно и качествено да бъде изчистена.

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации