Как електронните цигари помагат в борбата с пушенето?

От Иван

 

Може би за никой не е изненадващо, че България заема едно от челните места в Европа по брой пушачи. Но това не е най-страшното. Още по-страшен е фактът, че страната ни е първа в Европа по тютюнопушене сред децата на възраст между 11 – 15 години (проучването не включва електронните цигари). Статистиката сочи, че над 10% от 11-годишните прибягват до употребата на цигари всеки ден, като момичетата са по-склонни да развият вредния навик. Картината наистина е меко казано тревожна. 

Добрата новина е, че все повече хора осъзнават вредите, които нанасят цигарите и правят опити за тяхното отказване. За съжаление обаче, отказването от тютюнопушенето в повечето случаи се оказва трудоемка задача. Изглежда, че вредният навик е станал неизменна част от ежедневието ни и няма никакво желание за раздяла. 

Но нека това не Ви отчайва, тъй като съществуват редица лесни за изпълнение техники и трикове, с помощта на които можете да кажете “Не” на цигарите и то завинаги. Едно от последните нововъведения в тази насока е електронната цигара без никотин, която през последните години успя да помогне на много пушачи да си вземат сбогом с вредния навик. 

Но какъв е принципът зад тези устройства и как те могат да ни бъдат полезни по пътя към едно по-здравословно “Аз”? В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси. И така, нека започваме!

 

Какво представляват електронните цигари?

Как електронните цигари помагат в борбата с пушенето-Нутрима-бг-1

Електронните цигари са устройства за пушене, захранвани от батерии. Те съдържат пълнители с течност, в която обикновено има ароматизатори и вещества, образуващи безвреден дим (пара). Течността в пълнителя се загрява  до пара, която човек вдишва. Ето защо пушенето на електронни цигари е по-известно като “Вейп” (на английски “vapour” означава “пара”). 

На пазара се предлага голямо разнообразие от течности за електронни цигари, в това число и такива, които съдържат никотин. За най-добри резултати, изберете безникотинова течност. Ако през първите стъпки на отказване от вредния навик обаче никотиновият глад е нетърпим, можете да опитате с пълнител, в който има известно количество никотин, като идеята е впоследствие да преминете към напълно безникотинови варианти. Дори и в течността да има никотин, в нея пак ще липсват хилядите други токсини и катрани, които са асоциирани с обикновената цигара. 

Ето защо специалистите препоръчват електронните цигари като добра алтернатива за отказване от вредния навик. 

 

Как електронните цигари помагат в борбата с пушенето?

Как електронните цигари помагат в борбата с пушенето-Нутрима-бг-2

 

Тютюнопушенето може би е един от най-трудните за отказване навици. Удоволствието от това да държим цигара между пръстите си и да вдишваме и издишваме цигарения дим става все по-силно с всеки изминал ден. Колкото повече го практикуваме, толкова по-трудно става да кажем “Стоп!”. Ето защо много хора намират верен съюзник в електронните цигари по пътя към живот без никотин, катран и всевъзможни други канцерогени.

Цигарите от този род Ви позволяват да запазите рутината, свързана с държането на цигара, както и вдишването и издишването на дим, но ви спестяват вредните токсини, които се намират в обикновената цигара. От вас се изисква единствено желание за отказване и малко постоянство. С всеки изминал ден ще става все по-лесно. 

Ето как електронните цигари ще Ви помогнат да откажете конвенционалното тютюнопушене:

  • Електронните цигари ще Ви позволят да запазите навика от държане на цигара между пръстите си, както и удоволствието, което изпитвате от вдишването и издишването на дим, но ще Ви спестят вредните токсини и газове;
  • Електронните цигари могат да Ви помогнат да се справите с никотиновия глад без да се налага да вдишвате хилядите други канцерогенни вещества, намиращи се в обикновената цигара;
  • Дори и в началото да изберете течност с никотин, електронните цигари не произвеждат катран или въглероден окис – два от най-вредните елементи в тютюневия дим. И все пак, стремете се да преминете към безникотинови пълнители впоследствие;
  • Електронните цигари без никотин не оставят неприятна миризма по дрехите и мебелите, което е изключително полезно по време на отказване. Много пушачи споделят, че миризмата на цигарен дим увеличава желанието им да запалят;
  • Ако в дългосрочен план възнамерявате да се откажете от вдишването и издишването на дим напълно, преходът от обикновени към електронни цигари увеличава шансовете Ви за успех неколкократно;

 

Финални думи

Фактът, че прочетохте тази статия подсказва за добрите Ви намерения, относно вашето здраве и това на околните. Каквито и да са причините да се откажете от вредния навик, знайте, че решението определено си заслужава. Бъдете постоянни и не се предавайте. Помнете, че дори и пътуването от хиляда километра, започва с една единствена крачка. 

За някои, битката с тютюневия дим е по-лесна, за други не толкова. Това обаче не бива да Ви обезкуражава, тъй като съществуват редица методи и подходи, които са на ваша страна. Един от тях е електронната цигара, която през последните години се оказва все по-силен съюзник в борбата срещу вредния цигарен дим. 

Бъдете силни!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Jankowski, M., Lawson, J. A., Shpakou, A., Poznański, M., Zielonka, T. M., Klimatckaia, L., Loginovich, Y., Rachel, M., Gereová, J., Minarowski, Ł., Naumau, I., Kornicki, K., Pepłowska, P., Kovalevskiy, V., Raskiliene, A., Bielewicz, K., Krištúfková, Z., Mróz, R., Majek, P., Skoczyński, S., … Brożek, G. M. (2019). Smoking Cessation and Vaping Cessation Attempts among Cigarette Smokers and E-Cigarette Users in Central and Eastern Europe. International journal of environmental research and public health, 17(1), 28. 
  2. McDermott, M.S., et al. (2021) The effectiveness of using e‐cigarettes for quitting smoking compared to other cessation methods among adults in the United Kingdom. Addiction.
  3. Shahab, L., Goniewicz, M. L., Blount, B. C., Brown, J., McNeill, A., Alwis, K. U., Feng, J., Wang, L., & West, R. (2017). Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study. Annals of internal medicine, 166(6), 390–400.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации