Как да се отървем от бактериите в стомаха?

От Иван

 

По последни научни данни, човешкото тяло е колонизирано от около 1 000 различни вида бактерии. Близо половината от бактериите, налични в стомаха, са жизнено необходими за оцеляването ни като вид. Съвкупността от тях съдържа до 30 пъти повече гени от пълния човешки геном.

Освен че са много като количество и вид, бактериите могат да предизвикат дисбиоза и да бъдат истинско предизвикателство. Такава е хеликобактер пилори – единствената, която оцелява във висококиселинната стомашна среда. Тя е основен причинител на гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и за рак на стомаха. Затова натуралните добавки за лечение на хеликобактер пилори, които препоръчват от Биотика, са от съществено значение.

Медицинската наука свързва наличието на бактерии в стомаха с още няколко групи заболявания. В списъка влизат още:

  • метаболитни – затлъстяване, неинсулинозависим диабет, сърдечно-съдови, чернодробна стеатоза, синдром на раздразненото черво, непоносимост към храни, хистаминова непоносимост; 
  • автоимунни – глутенова непоносимост (цьолиакия), ревматоиден артрит, псориазис, алергии, инсулинозависим диабет и астма;
  • неврологични като синдром на хроничната умора;
  • различни разстройства от аутистичния спектър.

 

Кои са най-често срещаните стомашни бактерии? 

Има няколко основни вида бактерии, които предизвикват инфекция при попадането си в стомаха:

  • дизентерийните, при които заразата се проявява много бързо, от няколко часа до няколко дни с ярки симптоми – гадене, повръщане и разстройство;
  • салмонела, при която инкубационният период е още по-къс и е съпътствана от висока температура и болки в корема;
  • ешерихия коли, които са устойчиви на средата, но се срещат повече в по-ранната детска възраст;
  • хеликобактер пилори – тя е най-опасна за човека. Освен степента на онкологичния риск, при нея симптоми липсват в средно 70-80 на сто от от заболелите, а там където ги има – усещане за подут стомах, липса на апетит, лош дъх, гадене, оригване, коремна болка. Някои от тях са характерни и за други здравословни проблеми.

И при четирите вида бактерии има риск от обезводняване, а лечението е продължително. Затова е добре да приемате много течности и да не прекъсвате лечението си.

 

Как да се справим с инфекциите?

хеликобактер пилори лечение

 

Аналогично на всяко едно заболяване, действието на хеликобактер пилори може да бъде ограничено със силен имунен отговор. Целта е да бъде подсилен баланса на стомаха и свързаната с него храносмилателна система. За целта е добре да се използват екстракти от различни билки и растения като чесън, мащерка, алое вера, женско биле, риган, пчелен мед и др., наситени и ненаситени киселини и антиоксиданти, съветват от магазин Biotica.bg.

За лечение на хеликобактер пилори източната традиция препоръчва различни подправки или комбинация от такива – смирна, карамфил, куркума. Любопитен факт е, че нациите, консумиращи много зехтин (маслиново масло), имат по-малко засегнати хора от хеликобактер пилори.

Тези, които в хранителния си режим наблягат на лютото и на киселото мляко с достатъчно пробиотици и пребиотици, също по-рядко се оплакват от бактериално неразположение.

 

Как да се предпазим от повторна поява на бактерии?

Превенцията срещу повторно заразяване започва още с укрепването на имунитета и възстановяването на стомаха. Фокусът пада върху намаляване на стреса, употреба на храни, богати на антиоксиданти, противовъзпалителни свойства, изключване от менюто на сладки и рафинирани продукти, сладки алкохолни питиета, горещи ястия и течности. 

Едно от най-важните неща е спазването на строг режим на хигиена и дезинфекция, качествено измиване на продуктите и прием на вода от сигурни източници.

Процесът на лечение и последващото предпазване от бактерии е бавен, изисква търпение, но резултатът е подобрено качество на живот и по-малко здравословни проблеми.

 

Хареса ли ви тази статия за бактериите в стомаха?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. 

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации