Как да изберем подходящ и удобен сутиен? 

От Иван

 

В ежедневието е изключително важно да ни е комфортно и да се чувстваме добре, за да вършим задълженията си и да се наслаждаваме на деня. Неудобният сутиен обаче би бил пречка, която не само е много неприятна, но може и сериозно да ни навреди. 

Как да изберете подходящият сутиен е важен въпрос за всяка жена, който често бива пренебрегван. А не бива! Необходимо ли е една жена да носи сутиен постоянно е също въпрос с доста спорен отговор. В днешно време повечето лекари твърдят, че това се свежда до индивидуалното решение на всяка една дама, макар че при голям бюст сутиенът би бил от помощ.

 

Видове сутиени

Как да изберем подходящ и удобен сутиен-Нутрима-бг-1

 

Съществуват различни видове сутиени, които често се разделят по групи спрямо повода, материала и стила. За основен сутиен се приема най-обикновеният, който най-вероятно е и първият, изникващ в ума Ви. Той трябва да е безупречен, универсален и да е произведен от здрав, дишащ материал. 

Спортните сутиени са друг популярен вид, като те са подходящи за носене по време на физическа активност, при разходки сред природата, както и във всички други ситуации, в които удобството е от първостепенна важност. Предлагат силна подкрепа на бюста, за да предотвратят болка при интензивни движения и да го предпазят от отпускане.

Съществуват и сутиени без презрамки, към които дамите най-често се обръщат, в случай на официално събитие, където презрамките на сутиена биха загрозили избрания тоалет. Препоръчително е всяка жена да има поне един такъв в гардероба си.

Романтичните сутиени не са сред най-удобните, но в крайна сметка това не е основната им цел. Можете да ги видите по витрините във всеки мол или в реномираните онлайн магазини за бельо, като Bul Bel. Те идват във всякакви форми, щампи и материи, като най-често са дантелени, понеже дантелата е свързана с романтика и чувственост.

През всеки сезон трендът и модата са различни, затова не се притеснявайте да зарадвате приятелката си с нов и красив сутиен или пък сами да се поглезите.

 

Какви са симптомите от носенето на неудобен сутиен?

Ако всеки ден носите неудобен сутиен, какви ще са последствията от това? Разбира се, в началото дори може да не усетите, че има проблем, или да не го осъзнавате. С течение на времето обаче, неудобният сутиен може да предизвика болка в гърдите, ако е твърде стегнат или твърде разхлабен. 

Болката може да стигне до врата, раменете и гърба. Тялото ни е под постоянен стрес, дори и да не го усещаме толкова неприятно. Доказано е, че неподходящият сутиен може да доведе до главоболие именно защото горната част на тялото ни е под това постоянно напрежение.

Също така е възможно да се появят кожни проблеми и обриви, ако сутиенът прилепва твърде плътно и кожата не може да диша. Ако сутиенът е прекалено голям, не можете просто да стегнете презрамките, за да отстраните проблема. Така те ще оставят трайна следа в раменете Ви, която е не само естетически неприятна, но и болезнена.

 

Полезни съвети при избор на сутиен

Как да изберем подходящ и удобен сутиен-Нутрима-бг-2

 

Можете да избегнете всички тези проблеми, ако се информирате добре предварително. Ако желаете да сте напълно подготвени, можете да определите размера на чашката в домашни условия – в зависимост от това колко сантиметра е разликата между гръдната и подгръдната Ви обиколка. 

  • Ако разликата е 12 см, вие сте чашка А
  • Ако тя е 14-16 см, вашата чашка е B
  • Разлика от 16-18 см означава чашка С
  • Разлика от 18-20 см се превежда като чашка D
  • Чашка E се равнява на разлика от 20-22 см 
  • Чашка F – на разлика от 22-24 см

Разбира се, тук влияят и допълнителни фактори като широк и тесен гръб, както и вашето тегло. 

 

Как да изберем правилния за нас сутиен?

Щом отидете в магазина, започнете с намирането на правилния размер и тогава пробвайте различни модели. Когато се спрете на един, направете проверка преди да го купите. Съществуват различни методи, с които можете да проверите дали сутиенът е наистина подходящ за вас. 

Задължително трябва да можете да проврете два пръста под закопчалката и трябва да сте сигурни, че няма празно пространство в чашките. Гърдите не трябва да изскачат отстрани, а долната част на сутиена трябва да е плътно до тялото, но без да се впива болезнено в кожата. 

Пробвайте различни движения със сутиена като повдигане на ръце и навеждане. Ако той не се мърда и също така отговаря на гореспоменатите условия, това е правилният сутиен за вас.

Тези от вас, които вече знаят размера и са изпитали определен модел и марка, могат напълно спокойно да поръчат желания сутиен онлайн. По този начин спестявате ценно време, което можете да прекарате в любимите си занимания или с любимите си хора. 

 

Финални думи

За всяка жена най-удобният сутиен е индивидуален, но без общи познания мисията е невъзможна. Не се колебайте да сменяте сутиена си дори и при най-малкия проблем и да изпробвате различни опции. Ако пък не можете да се справите сами, в повечето магазини или в интернет ще получите съдействие и полезен съвет.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Risius, D., Thelwell, R., Wagstaff, C., & Scurr, J. (2014). The influence of ageing on bra preferences and self-perception of breasts among mature women. European journal of ageing, 11(3), 233–240. 
  2. Rizzone, K. H., Edison, B., Coleman, N., Carter, C., Ichesco, I., Cassidy, P., Chung, J., & Jones, C. (2021). Sports Bra Preferences by Age and Impact of Breast Size on Physical Activity among American Females. International journal of environmental research and public health, 18(23), 12732. 
  3. White, J., & Scurr, J. (2012). Evaluation of professional bra fitting criteria for bra selection and fitting in the UK. Ergonomics, 55(6), 704–711. 
  4. Wood, K., Cameron, M., & Fitzgerald, K. (2008). Breast size, bra fit and thoracic pain in young women: a correlational study. Chiropractic & osteopathy, 16, 1.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации