Етерично масло от лимон – ползи и приложения

От Иван

 

Етеричните масла са концентрирани хидрофобни течности, с изключително приятен аромат. Намират широка употреба в ароматерапията, която използва растителни екстракти за укрепване на здравето и цялостното благосъстояние на тялото. Маслата се добиват най-често от билки и плодове, чрез процеса на студено пресоване, който позволява максимално извличане на аромата на растението. Едно от най-популярните у нас цитрусови ароматни масла е етеричното масло от лимон.  

В тази статия ще Ви запознаем именно с ползите и приложенията на етеричното масло от лимон. И така, нека започваме. 

 

Какво представлява етеричното масло от лимон?

Етерично масло от лимон - ползи и приложения-Нутрима-бг-1

 

Етеричното масло от лимон е напълно естествен продукт, който има редица здравословни ползи и намира широко приложение в дома. Маслото се извлича от кората на пресните лимони (Citrus limon) чрез студено пресоване за де се получи благовонна течност с невероятен аромат. 

Етеричното масло от лимон може да се приема вътрешно за укрепване на имунитета, прочистване на тялото и подобряване на храносмилателната функция. Също така, този природен дар може да бъде приложен локално върху кожата, за облекчаване на болката, както и с антибактериална цел.  

В допълнение, маслото от лимон може да бъде добавено в дифузер за пречистване и освежаване на въздуха или към пулверизатор, за почистване и ароматизиране на повърхностите в дома. 

През последните години, етеричното масло от лимон се радва на все по-голям интерес и е обект на все повече изследвания, именно заради широкия спектър на приложение и ползи за здравето. 

 

Здравословни ползи от лимоновото етерично масло

Етеричното масло от лимон е идеален помощник в борбата с гъбичките и вирусите, почиства кожата, подсилва имунитета, бори депресията, понижава възпалението, подобрява храносмилателната функция, пречиства тялото, облекчава дихателния дискомфорт и повишава енергията. 

 

 • Бори депресията и тревожността
 • Понижава нивата на стресовия хормон кортизол
 • Укрепва функцията на имунната система
 • Намалява болката и възпалителните процеси
 • Подобрява храносмилането и пречиства тялото
 • Повишава силата и издръжливостта
 • Изразява антибактериални и противовирусни свойства

Нека разгледаме някои от тези здравословни ползи по-подробно.

 

Понижава симптомите на депресията и безпокойството

Етерично масло от лимон - ползи и приложения-Нутрима-бг-2

 

Забелязали ли сте, че когато почиствате дома си с продукти с аромат на лимон, се чувствате по-спокойни и в по-добро настроение? Това съвсем не е случайно. Причината за това се крие в аромата на лимони, която изпълва помещението и придава успокояващо усещане.

Научните изследвания показват, че етеричното масло от лимон притежава мощно успокояващо действие, което допринася за повдигане на настроението и понижаване на симптомите на депресия. Някои проучвания дори установяват, че лимоновото масло е по-ефективно за понижаване на стреса от лавандуловото и розовото масло. 

 

Укрепва функцията на имунната система

Лимоновото масло е особено богато на биоактивните съединения лимонин, пинен и терпинен – вещества с мощни антиоксидантни свойства, които допринасят за понижаване на оксидативния стрес. Тези съединения оказват особено благоприятно въздействие върху функцията на имунната система и защитата на тялото от вируси и бактерии. 

 

Пречиства тялото и подобрява храносмилането

Етерично масло от лимон - ползи и приложения-Нутрима-бг-3

 

Етеричното масло от лимон е идеално средство срещу стомашни разстройства и бактериални инфекции. Клиничните изследвания индикират, че цитрусовият природен дар подобрява храносмилането, понижава киселинността в тялото, лекува стомашни заболявания като спазми и служи като защитна бариера срещу атаките на редица патогени. 

 

Как да използваме етеричното масло от лимон?

Етеричното масло от лимон предлага широк спектър на употреба, както вътрешна, така и външна. Можете да го приемате, като го прибавите към вода или сутрешното си смути, както и за локални масажи или ароматерапия.

При локална употреба е добре да бъде разтворено в базово масло, защото е летливо и се изпарява бързо. Разтворено в базово масло, лимоновото масло прониква по-дълбоко в кожата, навлиза по-бавно в кръвообращението и има по-дълготраен ефект. Най-подходящи, в това отношение, са маслата от бадем, кокос или жожоба. Също така е препоръчително да изчакате поне 12 часа преди да се изложите на слънце, поради високата фоточувствителност на маслото.

 

 • Вътрешна употреба – разредете 1 капка лимоново масло в 100 – 120 мл вода, в сутрешното си смути, чай или други напитки
 • Локална употреба – нанесете 1 – 2 капки масло върху кожата и разтрийте добре за намаляване на болката и лечение на гъбични инфекции
 • Дифузер / арома лампа – добавете 3 – 4 капки масло в дифузера / арома-лампата и използвайте за освежаване и пречистване на въздуха в помещението 
 • Пулверизатор – добавете няколко капки в пулверизатора и използвайте за почистване на повърхностите в дома 

 

Откъде да закупя етерично масло от лимон?

 

Можете да закупите етерично масло от лимон от онлайн магазина на Jiznen.com, който е официален представител у нас, на етеричните масла на doTERRA. doTERRA е американска компания, която специализира в разработката, производството и дистрибуцията на етерични масла с най-високо качество и най-чисти съставки. 

 

Купи етерично масло от лимон

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Ali B, et al. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. 
 2. Dosoky NS, et al. (2018). Biological activities and safety of Citrus spp. essential oils.
 3. Hiroshi I, et al. (2014). Contribution of anterior cingulate cortex and descending pain inhibitory system to analgesic effect of lemon odor in mice.
 4. Komiya M, et al. (2006). Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice.
 5. Man A, et al. (2019). Antimicrobial activity of six essential oils against a group of human pathogens: A comparative study.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации