3 причини да си купим домашен кростренажор

От Иван

 

Ако сте от хората, които обикновено чакат на опашка, за да използват кростренажора в местния фитнес, не сте сами. Този добре известен фитнес уред е една от най-търсените кардио машини във фитнес центровете. Дори нещо повече, това е и най-добрият избор за домашен фитнес уред. Но какво точно е кростренажор и какво го прави толкова популярен? В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси. Нека започваме! 

 

Какво е кростренажор?

Кростренажорът, известен още като Х-тренажор или елиптичен тренажор, е стационарен уред за упражнения, който може да симулира изкачване на стълби, ходене или бягане. Едно от основните предимства на този фитнес уред е, че не причинява прекомерно напрежение върху ставите, като по този начин намалява риска от наранявания и травми. 

Поради тази причина, кростренажорът е идеален не само за фитнес ентусиастите, но и за хората със ставни или мускулни травми. Елиптичният тренажор предлага кардио тренировка, която може да варира от лека до високо-интензивна, в зависимост от скоростта на упражнението и съпротивлението, зададени от трениращия.

 

3 причини да си купим кростренажор

3 причини да си купим домашен кростренажор-Нутрима-бг-1

 

След като научихме какво е кростренажор, нека сега се запознаем с 3 от основните причини, заради които си заслужава да се снаражим с този домашен фитнес уред.

 

1. Увеличава издръжливостта и кардио капацитета

Аеробните упражнения, известни още като кардио, са ключова част от балансираната рутинна тренировка. Когато правите аеробни упражнения, сърцето и белите дробове трябва да работят по-усилено, за да осигурят на мускулите повече кръв и кислород.

Тренировката с кростренажор укрепва сърцето, белите дробове и мускулите. Това, от своя страна, помага за изграждането на вашата издръжливост. С Х-тренажора можете да извършвате както интервални тренировки с висока интензивност, така и кардио тренировки със среден интензитет.

 

2. Причинява по-малко стрес върху ставите

Когато кростренажорите се появиха на фитнес сцената, в началото на 90-те години, спортистите със ставни и мускулни травми бяха развълнувани от мисълта, че могат да тренират сърдечно-съдовата си система, без да оказват натиск върху костите.

Коленете, глезените, ханша и други стави лесно могат да се претоварят, когато бягате или правите други кардио упражнения. При тренировката с кростренажор обаче, това съсвсем не е така, тъй като краката ви никога не се повдигат от педалите. С други думи, елиптичния тренажор ви предлага тренировка без износване на ставите.

 

3. Гори телесните мазнини

Поради своята висока способност за изгаряне на калории, кростренажора може да ви помогне да изгорите телесни мазнини и да тонизирате мускулите си, особено ако се фокусирате върху интервална работа. За да увеличите максимално изгарянето на мазнини, ще трябва да се съсредоточите върху интензивността на вашите тренировки.

Помислете за добавяне на интервални тренировки, със съотношение 2 към 1. Например, 30 секунди работа с висока интензивност, последвана от 15 секунди възстановяване или 60 секунди работа с висока интензивност, последвана от 30 секунди възстановяване. Не спирайте да движите краката си по време на периодите на възстановяване. Продължете да движите педалите, но с по-бавно темпо.

 

Кростренажор – финални думи

 

Закупуването на кростренажор за вкъщи може да Ви помогне да укрепите сърцето, белите дробове и мускулите, да повишите вашата издръжливост, да подобрите баланса и да изгорите повече калории. Този фитнес уред е чудесен избор, ако имате проблеми със ставите или желаете да поддържате своята физическа форма след травма.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации