3 от най-големите митове за отслабването

От Иван

 

С началото на 2021 г. много от вас може би планират да свалят няколкото излишни килограма, натрупани по време на празниците. Когато става въпрос за отслабването обаче, объркването и двусмислените съвети изобилстват. 

По време на празничния сезон много хора приемат повече калории, отколкото изгарят. Това е напълно нормално, а покачването на допълнително тегло по това време на годината – никак необичайно.

Но ето, че празниците отминават, всички се връщаме към нормалния си ритъм на живот и идва време за малка промяна, която включва и известна загуба на тегло. Вземайки този факт под внимание, в тази статия ще Ви запознаем с 3 от най-често срещаните митове за отслабването.

И така, нека затегнем коланите (преносно и буквално) и да започваме.

 

Мит №1. Храните с ниско съдържание на мазнини подпомагат отслабването

3 от най-големите митове за отслабването-Нутрима-бг-1

 

Разбира се, нискомаслените храни вероятно ще съдържат по-малко мазнини. Тези продукти обаче често компенсират с добавена захар, с цел подобряване на вкусовите им качества. Проверката на етикетите е особено важна тук.

Също така, струва си да се отбележим, че “с намалено съдържание на мазнини” не означава непременно “нискомаслени”, а просто, че съдържанието на мазнини в продукта е по-ниско от това в пълномаслената версия.

Прочетете още: Как да разчитаме етикетите с хранителни стойности?

 

Мит №2. Някои видове захар са по-полезни от други

3 от най-големите митове за отслабването-Нутрима-бг-2

 

Носи се слух, че минимално преработените захари, като тези в меда или кленовия сироп, са по-полезни от бялата трапезна захар. В действителност, телата ни преработват захарта по един и същи начин, независимо от източника ѝ. Попаднат ли веднъж в чревния тракт, всички захари се метаболизират в монозахариди, като глюкоза и фруктоза. 

Вместо да разглеждаме захарта като рафинирана и естествена, по-важно е да обръщаме внимание на количеството захар във всяка храна. В крайна сметка, всички видове захар осигуряват около 4 калории на грам. И все пак, когато почувствате нужда от нещо сладко, по-добре хапнете сладък плод, тъй като захарта в плодовете е придружена от полезни микронутриенти.

 

Мит №3. Пропускането на закуската подпомага отслабването

 

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Изглежда, че зад тази народна мъдрост се крие нещо повече от здравословен сутрешен старт. Редица изследвания в областта на отслабването доказват, че хората, които закусват редовно, са с по нисък индекс на телесна маса и по-малка обиколка на талията.

Да, точно така – мнението, че пропускането на закуската помага в свалянето на излишните килограми, е погрешно. Обосновката зад тази стратегия е, че липсата на едно хранене на ден води до по-нисък общ прием на калории. Реалността обаче е по-различна.

Хората, които пропускат закуската, обикновено компенсират с по-обилен обяд и вечеря, както и с повече консумирани шоколадови десерти през деня. Каква е поуката от всичко това? – Може би трябва да обръщаме повече внимание на народните мъдрости. В крайна сметка, не случайно те са наречени “мъдрости”.

 

Финални думи

Нека си го кажем, понякога отслабването може да предложи редица предизвикателства. За някои повече, за други по-малко. Всъщност, този факт си има научно обяснение. През хилядолетията, телата ни са еволюирали така, че са готови да приемат всяка форма на енергия и да я съхраняват максимално добре, в случай на бъдеща нужда (недостиг на храна).

Днес обаче живеем в свят, в който калориите са лесно достъпни, но телата ни все още съхраняват тази енергия така, сякаш годината е 10,000 пр. Хр. Все пак, нека не забравяме, че еволюцията отнема стотици хиляди, че дори и милиони години. 

Като цяло, намаляването на калорийния прием и физическите упражнения са най-надеждният подход за отслабване. Също така си струва да си напомним, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така (тук визираме бързите диети). Повечето храни по своята същност не са нездравословни, просто някои са по-здравословни от други. Ако пък обмисляте приема на суплементи за отслабване, можете да разгледате продуктите на synthc.com

За най-добри резултати в свалянето на излишните килограми, наблегнете на бобовите храни, зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни. Намалете приема на мляко, яйца и месо. Избягвайте консумацията на захарни изделия, солени изделия, преработени меса, бели тестени изделия и газирани напитки. Наспивайте се пълноценно, бъдете физически активни и пийте повече вода. И помнете – отслабването не е спринт а е по-скоро маратон. 

Прочетете още: 20 от най-ефикасните съвети за трайно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Blom WA, et al. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response.
  2. Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
  3. Hunter GR, et al. (2012). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss.
  4. James M. Rippe, et al. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding.
  5. Jodi D. Stookey, et al. (2012). Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity.
  6. Melissa M. Kaczmarczyk et al. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации