С началото на 2021 г. много от вас може би планират да свалят няколкото излишни килограма, натрупани по време на празниците. Когато става въпрос за отслабването обаче, объркването и двусмислените съвети изобилстват.
По време на празничния сезон много хора приемат повече калории, отколкото изгарят. Това е напълно нормално, а покачването на допълнително тегло по това време на годината – никак необичайно.
Но ето, че празниците отминават, всички се връщаме към нормалния си ритъм на живот и идва време за малка промяна, която включва и известна загуба на тегло. Вземайки този факт под внимание, в тази статия ще Ви запознаем с 3 от най-често срещаните митове за отслабването.
И така, нека затегнем коланите (преносно и буквално) и да започваме.
Мит №1. Храните с ниско съдържание на мазнини подпомагат отслабването
Разбира се, нискомаслените храни вероятно ще съдържат по-малко мазнини. Тези продукти обаче често компенсират с добавена захар, с цел подобряване на вкусовите им качества. Проверката на етикетите е особено важна тук.
Също така, струва си да се отбележим, че “с намалено съдържание на мазнини” не означава непременно “нискомаслени”, а просто, че съдържанието на мазнини в продукта е по-ниско от това в пълномаслената версия.
Прочетете още: Как да разчитаме етикетите с хранителни стойности?
Мит №2. Някои видове захар са по-полезни от други
Носи се слух, че минимално преработените захари, като тези в меда или кленовия сироп, са по-полезни от бялата трапезна захар. В действителност, телата ни преработват захарта по един и същи начин, независимо от източника ѝ. Попаднат ли веднъж в чревния тракт, всички захари се метаболизират в монозахариди, като глюкоза и фруктоза.
Вместо да разглеждаме захарта като рафинирана и естествена, по-важно е да обръщаме внимание на количеството захар във всяка храна. В крайна сметка, всички видове захар осигуряват около 4 калории на грам. И все пак, когато почувствате нужда от нещо сладко, по-добре хапнете сладък плод, тъй като захарта в плодовете е придружена от полезни микронутриенти.
Мит №3. Пропускането на закуската подпомага отслабването
Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Изглежда, че зад тази народна мъдрост се крие нещо повече от здравословен сутрешен старт. Редица изследвания в областта на отслабването доказват, че хората, които закусват редовно, са с по нисък индекс на телесна маса и по-малка обиколка на талията.
Да, точно така – мнението, че пропускането на закуската помага в свалянето на излишните килограми, е погрешно. Обосновката зад тази стратегия е, че липсата на едно хранене на ден води до по-нисък общ прием на калории. Реалността обаче е по-различна.
Хората, които пропускат закуската, обикновено компенсират с по-обилен обяд и вечеря, както и с повече консумирани шоколадови десерти през деня. Каква е поуката от всичко това? – Може би трябва да обръщаме повече внимание на народните мъдрости. В крайна сметка, не случайно те са наречени “мъдрости”.
Финални думи
Нека си го кажем, понякога отслабването може да предложи редица предизвикателства. За някои повече, за други по-малко. Всъщност, този факт си има научно обяснение. През хилядолетията, телата ни са еволюирали така, че са готови да приемат всяка форма на енергия и да я съхраняват максимално добре, в случай на бъдеща нужда (недостиг на храна).
Днес обаче живеем в свят, в който калориите са лесно достъпни, но телата ни все още съхраняват тази енергия така, сякаш годината е 10,000 пр. Хр. Все пак, нека не забравяме, че еволюцията отнема стотици хиляди, че дори и милиони години.
Като цяло, намаляването на калорийния прием и физическите упражнения са най-надеждният подход за отслабване. Също така си струва да си напомним, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така (тук визираме бързите диети). Повечето храни по своята същност не са нездравословни, просто някои са по-здравословни от други. Ако пък обмисляте приема на суплементи за отслабване, можете да разгледате продуктите на synthc.com
За най-добри резултати в свалянето на излишните килограми, наблегнете на бобовите храни, зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни. Намалете приема на мляко, яйца и месо. Избягвайте консумацията на захарни изделия, солени изделия, преработени меса, бели тестени изделия и газирани напитки. Наспивайте се пълноценно, бъдете физически активни и пийте повече вода. И помнете – отслабването не е спринт а е по-скоро маратон.
Прочетете още: 20 от най-ефикасните съвети за трайно отслабване
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Blom WA, et al. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response.
- Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
- Hunter GR, et al. (2012). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss.
- James M. Rippe, et al. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding.
- Jodi D. Stookey, et al. (2012). Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity.
- Melissa M. Kaczmarczyk et al. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer.