3 от най-ефикасните хранителни добавки за фитнес

От Иван

 

Нека си признаем! Независимо от вашите спортни цели, настоящето Ви ниво на активност и вашите физически възможности, за да вземете максимума от инвестираното време в тренировки, се нуждаете от ефикасни хранителни добавки за фитнес. Този вид добавки обаче варират изключително много, идвайки в най-различни форми, състав и предназначение. Ето защо, преди да пристъпите към покупка е добре да се информирате подробно.

В тази статия ще Ви запознаем с 3 от най-ефикасните хранителни добавки за фитнес, които могат да се похвалят с дългогодишни традиции, доказани ползи и изумителни резултати. Кои са те? Нека научим!

 

Енергийни хранителни добавки за фитнес 

3 от най-ефикасните хранителни добавки за фитнес-Нутрима-бг-1

 

Забързан начин на живот, дълги пътувания до работа и преливащи списъци със задачи, всички тези елементи са се е превърнали в норма за 21-ви век. Това обаче съвсем не означава, че тялото ни е готово да понесе подобен физически и психически стрес. Умора, апатия и липса на мотивация, са само част от доказателствата в тази насока. 

За съжаление, когато най-накрая дойде време за фитнес залата, тялото и ума ни са напълно “изцедени”. За щастие, на помощ тук идват енергийните хранителни добавки за фитнес. Всъщност, този вид добавки се препоръчват дори и в дни, в които се чувствате отпочинали, тъй като те допринасят за една по-интензивна и по-резултатна тренировка. 

Ето и някои от най-ефикасните енергийни хранителни добавки за фитнес:

 • Кофеин – мощен стимулант, повишаващ бдителността, енергията и издръжливостта
 • Бета-аланин – една от 11-те заменими аминокиселини, която има доказани свойства за повишаване на прилива на енергия и подобряване на атлетичните постижения 
 • L-цитрулин – заменима аминокиселина, която понижава чувството на умора и повишава притока на кръв към мускулите

 

Протеинови хранителни добавки за фитнес

Ако желаете да вземете максимума от прекараното време върху лежанката или под щангата по време на клекове, трябва да си набавяте достатъчно протеин. За съжаление, протеинът, който приемате от храната, не винаги е достатъчен за да възстановите целостта на мускулните фибри и да дадете на тялото си нужната порция белтъци. 

Ето защо, специалистите, в сферата на спортното хранене, препоръчват суплементирането с протеинови хранителни добавки за фитнес. По този начин, тялото Ви ще получи повече протеин, отколкото всъщност разгражда, по време на естествените катаболитни процеси. За най-добри резултати, приемайте между 1.5 – 2 грама протеин на килограм телесна маса.

Сред най-ефективните протеинови хранителни добавки за фитнес се нареждат:

 • Суроватъчен протеин – добива се от остатъчната течност по време на производствения процес за получаване на сирене
 • Казеин – съдържа до 80% млечен протеин, в комбинация с ценни аминокиселини и пептиди. Усвоява се ефективно и постепенно от тялото
 • Протеин изолат – осигурява най-доброто съотношение от високобиологични незаменими аминокиселини, които предотвратяват загубата на мускулна тъкан

 

Креатинови хранителни добавки за фитнес

3 от най-ефикасните хранителни добавки за фитнес-Нутрима-бг-2

 

От биологична гледна точка, креатинът е вид молекула, която се синтезира по естествен път в тялото. Неговата основна задача е да снабдява с енергия тъканите, в това число и мускулите. За съжаление обаче, естествено-произведеният креатин в тялото е недостатъчен за тези от вас, които спортуват активно и желаят да покачат мускулна маса. 

Ето защо, учените препоръчват приема на креатинови хранителни добавки за фитнес. Според научните изследвания, приемът на креатин под формата на добавка може да увеличи съдържанието на мускулен креатин с до 40 – 50%. Крайният резултат е покачване на мускулна маса, увеличаване на силата и повишаване на издръжливостта. 

Сред най-ефективните креатинови хранителни добавки за фитнес се нареждат:

 • Креатин Монохидрат – най-популярната креатинова хранителна добавка за фитнес, която се използва за изграждане на мускулна маса, усъвършенстване на физическата форма и подобряване на силовите постижения
 • Креатин Етил Естер – успява да премине мембраната на мускулната клетка много по-ефикасно. Усвоява се от мускулната тъкан много по-добре и се разтваря особено ефективно
 • Креатин Хидрохлорид – най-разтворимата форма на креатиновите хранителни добавки за фитнес, които можете да намерите на пазара. Абсорбира се много по-лесно от организма

 

Откъде да закупя качествени хранителни добавки за фитнес?

Без значение дали целите Ви включват покачване на мускулна маса, повишаване на енергийните нива на тялото или ускоряване на възстановителните процеси на организма след тренировка, в онлайн магазина Fitholic.bg ще намерите точната хранителна добавка за фитнес, с най-високо качество и на най-добра цена.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Douglas Paddon-Jones, et al. (2008). Protein, weight management, and satiety. The American Journal of Clinical Nutrition.
 2. Douglas Paddon-Jones, et al. (2009). Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Protein, amino acid metabolism and therapy.
 3. Juha J Hulmi, et al. (2010). Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy: A case for whey protein. Nutrition and Metabolism.
 4. Kreider, R. B., Kalman, D. S., Antonio, J., Ziegenfuss, T. N., Wildman, R., Collins, R., Candow, D. G., Kleiner, S. M., Almada, A. L., & Lopez, H. L. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14, 18. 
 5. Vaughan, R. A., Conn, C. A., & Mermier, C. M. (2014). Effects of commercially available dietary supplements on resting energy expenditure: a brief report. ISRN nutrition, 2014, 650264. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации