Защо мазната риба е толкова полезна?

От Иван

 

Мазната риба е сред най-здравословните храни на планетата. Тя е богата на важни хранителни вещества, като завършени белтъчини, минерали и витамин D. Също така, мазната риба е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за вашето тяло и мозък.

Нека сега разгледаме тази храна малко по-подробно и научим защо тя е толкова полезна. В следващите редове ще Ви запознаем с хранителните стойности на мазната риба, както и със здравословните ползи, свързани с нейната консумация. 

 

Защо мазната риба е толкова полезна?

Защо мазната риба е толкова полезна-Нутрима-бг-1

 

Мазната риба е изключително здравословна храна, богата на множество полезни хранителни вещества. Редовната консумация, на този хранителен представител, е свързана с редица ползи за здравето, като подобрена мозъчна функция, подсилен имунитет, подобрена костна система и понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак. 

И все пак, имайте предвид, че колкото и да е полезна тази храна, не бива да прекаляваме с нейния прием. За най-добри здравословни резултати, консумирайте мазна риба веднъж седмично, но не повече от 2 пъти на седмица. 

 

Мазната риба е богата на полезни хранителни вещества

Мазната риба е богата на много хранителни вещества, които не могат да бъдат произведени от човешкото тяло. Това включва висококачествени завършени протеини, йод и различни витамини и минерали.

Мазните видове риба, като сьомга, пъстърва, сардини, риба тон и скумрия, се считат за най-здравословни. Това е така, защото те са с по-високо съдържание на хранителни вещества, омега-3 мастни киселини и витамин D – мастноразтовим витамин, който може да бъде набавен само от излагането на пряка слънчева светлина. 

Омега-3 мастните киселини, от своя страна, са от решаващо значение за оптималната функция на тялото и мозъка и са силно свързани с намален риск от много заболявания, като сърдечни болести.

Друга много полезна мазна риба, характерна за нашите географски ширини, е сома. Особено този, уловен от див водоем. За тези, които обичат да ловят риба, ето как се хваща сом.

 

Мазната риба предпазва от сърдечни заболявания

Инфарктите и инсултите са двете най-чести причини за преждевременна смърт, в България. Мазната риба се счита за една от най-здравословните за сърцето храни, които можете да сложите на вашата трапеза.

Не е изненадващо, че много големи проучвания показват, че хората, които ядат редовно мазна риба, имат по-нисък риск от сърдечни пристъпи, инсулти и смърт от сърдечни заболявания.

Например, едно проучване, при повече от 40 000 мъже в Съединените щати, е установило, че тези, които редовно ядат една или две порции мазна риба седмично, имат 15% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.

 

Мазната риба бори депресията

Депресията е често срещано психично състояние. Характеризира се с лошо настроение, тъга, намалена енергия и загуба на интерес към живота.

Въпреки че не се обсъжда почти толкова, колкото сърдечните заболявания или затлъстяването, депресията в момента е един от най-големите здравословни проблеми в света. Изследванията са установили, че хората, които ядат редовно мазна риба, са много по-малко склонни да изпаднат в депресия.

Многобройни контролирани проучвания също разкриват, че омега-3 мастните киселини могат да се борят с депресията и значително да повишат ефективността на антидепресантите. Доказано е, че мазната риба може да подпомогне и други психични състояния, като биполярно разстройство.

 

Финални думи

 

Мазната риба е прекрасен източник на висококачествен протеин, омега-3 мастни киселини, минерали, витамини и антиоксиданти. Тя е особено полезна за зрението, сърцето и мозъка. За най-добри здравословни резултати, похапвайте мазна риба веднъж – два пъти седмично.

Повече полезна информация за рибата и риболова можете да намерите на сайта на Българските рибари.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации