За ползите от етеричното масло от див портокал

От Иван

 

Етеричните масла са вид концентрирани масла, които се добиват от растения. За направата на етеричните масла се използват билки, многогодишни растения, подправки, както и плодове, особено цитрусови. Един от най-популярните представители на маслата от цитрусови плодове е етеричното масло от див портокал. 

Портокаловото етерично масло се извлича от кората на сладкия портокал, Citrus sinensis. За целта се използва методът на студено пресоване, който предлага най-ефикасния начин за получаване на масла. 

Клиничните изследвания показват, че етеричното масло от див портокал оказва редица ползи, както за физическото и психическото, така и за емоционалното здраве. В тази статия ще разгледаме именно тези ползи, но нека преди това научим за какво най-често се използва маслото от див портокал.

 

За какво се използва маслото от див портокал?

За ползите от етеричното масло от див портокал-Нутрима-бг-1

 

Етеричното масло от див портокал предлага широк спектър на употреба, както външна, така и вътрешна. Маслото е идеално за ароматерапия, намаляване на стреса, срещу акне и други кожни заболявания, както и за укрепване на имунната система и подобряване на храносмилателната функция.  

 

 • Повдига настроението
 • Понижава нивата на стрес
 • Бори депресията
 • Укрепва имунната система
 • Лекува акнето
 • Понижава болката и възпалението
 • Успокоява стомаха
 • Повишава енергийните нива на тялото
 • Придава вкус на различни храни и напитки

Прочетете още: Полезни приложения на етеричните масла

 

Какви са здравословните ползи от портокаловото етерично масло?

Ползите от този природен дар са многобройни. Маслото от див портокал може да бъде приемано вътрешно за прочистване на организма, подсилване на имунитета, подобряване на храносмилателната функция, борбата с паразити и бактерии, както и за понижаване на риска от развитие на някои видове рак.

Освен перорално (вътрешно), маслото предлага и външна употреба, за енергизиране на тялото, пречистване на въздуха, понижаване на болката, срещу депресия и безпокойство. 

 

Антибактериално и противовъзпалително действие

За ползите от етеричното масло от див портокал-Нутрима-бг-2

 

Научните изследвания показват, че етеричното масло от див портокал е особено ефикасно в борбата срещу гъбичките, бактериите и някои вируси. Оказва се, че портокаловото масло не само предпазва от гъбички и бактерии, но и притежава свойството да унищожава вече появилите се такива. 

За целта се препоръчва вътрешна употреба. Прибавете 1 капка от маслото към 100 мл. вода. 

 

Етеричното масло от див портокал укрепва имунитета

Етеричното масло от див портокал е особено богато на витамин С и А, както и на монотерпените лимонен, сабинин, линалол и мирцин. Монотерпените са вид биоактивни съединения с мощни антиоксидантни свойства, които неутрализират действието на свободните радикали. Това води до значително понижен оксидативен стрес и подсилена имунна система. 

За целта се препоръчва перорална употреба, като отново можете да прибавите 1 капка масло към 100 милилитра вода или към сутрешното си смути.

 

Бори депресията и безпокойството

 

Ароматерапията с етерично масло от див портокал е идеално средство за понижаване на симптомите на депресия и тревожност. Научните изследвания са установили, че приятният аромат на дивия портокал намалява пулса и понижава нивата на стресовия хормон кортизол.

Доказано е, че хората, които вдишват редовно маслото от див портокал, се радват на по-ведро настроение и понижено депресивно поведение. Можете да добавите 3 – 4 капки портокалово масло към дифузера, за освежаване на въздуха в помещението или да втриете 1 – 2 капки в дланите, след което да вдишате дълбоко. 

 

Как да използваме етеричното масло от див портокал?

Маслото от див портокал е идеално както за вътрешна употреба, така и за външна. Можете да го използвате за вътрешно прочистване на тялото и укрепване на организма или за ароматерапия и релаксиращи масажи.

 

 • Вътрешно – разредете 1 капка масло в 100 мл вода, в сутрешното си смути или чай
 • Локално – нанесете 1 – 2 капки портокалово масло върху желаната зона и разтрийте бавно. Също така, можете да разредите портокаловото масло в кокосово масло или масло от жожоба 
 • Дифузер – добавете 3 – 4 капри масло в дифузера

 

Откъде да закупя етерично масло от див портокал?

За ползите от етеричното масло от див портокал-Нутрима-бг-5

 

Можете да закупите етерично масло от див портокал от онлайн магазина на Jiznen.com – официален дистрибутор за България, на етеричните масла на doTERRA. doTERRA е американска компания, която специализира в разработката и производството на етерични масла с най-високо качество.

 

Купи етерично масло от див портокал

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Akpinar B. (2005). The effects of olfactory stimuli on scholastic performance.
 2. Dosoky NS, et al. (2018). Biological activities and safety of Citrus spp. essential oils.
 3. Man A, et al. (2019). Antimicrobial activity of six essential oils against a group of human pathogens: A comparative study.
 4. Orchard A, et al. (2017). Commercial essential oils as potential antimicrobials to treat skin diseases.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации