Top 3 хранителни добавки за покачване на мускулна маса

От Иван

 

Ако сте сред хората, които тренират редовно и желаят да имат стройно и атлетично тяло, вероятно ще искате да сте сигурни, че извличате максимума от времето и енергията, отделени във фитнес залата. Едно от най-важните предимства на силовите упражнения е натрупването на мускулна маса и сила. А един от най-добрите начини е с помощта на правилните хранителни добавки.

Ако желаете да извлечете максимални ползи от вашите силови тренировки, трябва да изпълните 3 основни критерия. А именно, приема на повече калории, отколкото изразходвате, консумирането на повече протеини, отколкото разграждате и накрая, но не на последно място, приема на правилните хранителни добавки за фитнес

В тази статия ще Ви запознаем с 3 от най-добрите хранителни добавки за покачване на мускулна маса, така че да вземете максимума за инвестираното време и пролятата пот. И така, нека започваме. 

 

1. Протеин

Top 3 хранителни добавки за покачване на мускулна маса-Нутрима-бг-1

 

Набавянето на достатъчно протеин е от решаващо значение за покачването на мускулна маса. По-конкретно, за да натрупате мускули, трябва да консумирате повече протеин, отколкото тялото ви разгражда, чрез естествените метаболитни и катаболитни процеси.

На пазара са налични много и най-разнообразни протеинови добавки, но някои от най-популярните са суроватъчният протеин, казеинът и растителните протеини. Други хранителни добавки съдържат протеини, изолирани от яйца, говеждо и пилешко.

Изследванията показват, че набавянето на допълнителни протеини чрез добавки води до мускулна печалба при хората, които спортуват. Ако сте активен фитнес ентусиаст, който се опитва да натрупа мускулна маса, придържайте се към дневен прием от порядъка на 1,2 – 2,0 грама на килограм телесно тегло.

 

2. Креатин

Top 3 хранителни добавки за покачване на мускулна маса-Нутрима-бг-2

 

Креатинът е молекула, която се произвежда естествено в тялото. Той осигурява енергия за мускулите и други тъкани. Доказано е, че приемът му като хранителна добавка може да увеличи съдържанието на мускулния креатин с до 40% над нормалните.

Това се отразява положително на мускулните клетки, насърчавайки покачване на мускулна маса и сила. Това е страхотна новина, ако се опитвате да качите мускули. По-голямата сила ви позволява да се представяте по-добре по време на тренировка, което води до по-голямо нарастване на мускулната маса с течение на времето. 

В допълнение, креатинът може да увеличи съдържанието на вода в мускулните клетки, което да доведе до тяхното подуване и да генерира сигнали за мускулен растеж. Съществуват много изследвания за креатиновите добавки и всички те са единодушни – креатинът е безопасен и може да помогне за увеличаване на мускулната маса.

 

3. Верижно-разклонени аминокиселини

 

Аминокиселините с разклонена верига (BCAA) са съставени от 3 отделни аминокиселини: левцин, изолевцин и валин. Те се намират в повечето протеинови източници, особено тези от животински произход като месо, птици, яйца, млечни продукти и риба.

BCAA са от решаващо значение за мускулния растеж и съставляват около 14% от аминокиселините в мускулите ви. Почти всички консумират верижно-разклонени аминокиселини от храната, но също така е много популярно тяхното приемане като добавка. Някои изследвания показват, че BCAA могат да подобрят мускулната печалба, докато в същото време намаляват мускулната загуба. Това е най-изразено при тези, които тренират редовно. 

И не забравяйте, хранителните добавки могат да Ви помогнат да натрупате желаната мускулна маса, но само с правилния фитнес режим и целесъобразно хранене. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Eva Blomstrand, et al. (2006). Branched-Chain Amino Acids Activate Key Enzymes in Protein Synthesis after Physical Exercise. The Journal of Nutrition.
  2. K D Tipton, et al. (2001). Exercise, protein metabolism, and muscle growth.
  3. NELSON, ARNOLD G, et al. (2001). Muscle glycogen supercompensation is enhanced by prior creatine supplementation. Medicine and Science in Sports and Exercise.
  4. Sharp, Matthew H, et al. (2018). The Effects of Beef, Chicken, or Whey Protein After Workout on Body Composition and Muscle Performance.
  5. Stuart M. Phillips (2014). A Brief Review of Critical Processes in Exercise-Induced Muscular Hypertrophy. Sports Medicine.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации