Коя е най-добрата фурна за истински хляб в Пловдив?

От Иван

 

Хлябът е един от най-консумирани продукти, в света. Ароматът на прясно изпечен хляб е неповторим и остава завинаги в сърцата ни, веднъж щом попаднем в контакт с него, за първи път. Най-ранните сведения за изделия, приготвени от зърнени култури, датират още от 6000 г. преди Христа, в периода на каменната ера. 

Днес, в световен мащаб се произвеждат около 150,000 тона хляб и хлебни изделия, годишно. Хлебната индустрия една от най-печелившите, в целия хранителен сектор, като средните годишни приходи се равняват на около 350 милиарда US долара.

За никой не е тайна, че през последните 100 години, процесите за производство на хляб са претърпели редица изменения. За съжаление, вече много рядко може да се намери производител или традиционна фурна за истински хляб. Хляб, който да се доближава до този, който е присъствал на трапезата на нашите дядовци и баби. Хляб, който сплотява и поражда чувства на радост и смирение. 

И все пак, не всичко е загубено. За щастие на любителите на истинския хляб, все още има хлебари, които осъзнават значението на хляба и почитат българските традиции, свързани с неговото производство. Благодарение на тези производители, можем да сложим истински хляб, без подобрители и без консерванти, на нашата трапеза. Хляб, който определено ще ни накара да усетим духа на традиционния български дом, така както са го усещали нашите предци. Една от тези фурни е Фурна за хляб и тестени изделия Пловдив. 

 

Кои са най-здравословните видове хляб?

 

Сред най-здравословните видове хляб се нареждат тези, които са приготвени ръчно и в които липсват консерванти, оцветители и подобрители. Освен висококачествени продукти, фурните, които все още произвеждат подобни видове хляб, влагат и няколко допълнителни съставки, които допринасят за уникалния вкус и аромат. Тези допълнителни съставки са любов и уважение към хляба. 

За съжаление, през последните едно – две десетилетия, хлябът започна да придобива лоша слава. Неговият прием все по-често се асоциира със затлъстяване, влошен здравословен статус, увеличен риск от развитие на диабет тип 2 и последният писък на модата – глутенова непоносимост.

И все пак, преди да заклеймим този благодатен продукт, добре е да знаем, че не всички видове хляб са еднакви и че понякога разликата между един или друг хляб може да бъде огромна, както в начина на приготвяне и използваните съставки, така и в ползите или вредите за здравето.

В световен мащаб, съществуват над 500 вида хляб. Всички те се различават по съставки, здравословни качества и начин на приготвяне. Някои видове хляб се отличават с богато съдържание на полезни хранителни вещества и здравословни свойства, докато в състава на други, полезните вещества липсват или са заменени с консерванти, подобрители и оцветители.

Ето защо е от първостепенна важност да подбираме внимателно хляба, който поставяме на трапезата си. Не само заради нашето здраве, но и заради здравето на нашето семейство. 

 

Коя е най-добрата фурна за истински хляб в Пловдив?

Фурните, които все още предлагат традиционен български хляб, по технология и рецепта, близки до тези, които са използвали нашите дядовци, оредяват все повече. Но за щастие, тях все още ги има и хлебните продукти, които предлагат, са с неустоим вкус, аромат и високо качество. Една тях е Фурна за хляб и тестени изделия Пловдив. 

Фурната за хляб се намира в град Пловдив, на ъгъла на ул. Кавала 22, точно срещу Централна Гара. Работното време на тази хлебна перла е от 6 часа сутринта до 7 часа вечерта. Тук можете да закупите истински традиционен топъл хляб, познат на пловдивчани, като хляба на Столетниците. В допълнение, хлебопекарната предлага вкусен козунак, познат сред клиентите като козунак Пловдив, сладки и солени пити за поводи, тесто за приготвяне на пици, мекици, хляб и всякакви други тестени вкусотийки.

Всички продукти се приготвят ръчно и се изпичат на табан с дървени пелети. Използват се суровини с най-високо качество, без добавени консерванти или подобрители. Качеството на вложените суровини, както и хигиената в обекта, са от първостепенна важност. 

 

Истинският – хлябът на столетниците

Истинският – хлябът на столетниците, е един от основните видове хляб, който можете да закупите от Фурна за хляб и тестени изделия Пловдив. Този вид хляб е добре познат сред клиентите и носи името си от факта, че се произвежда по същата традиционна рецепта и технология, така както се е произвеждал преди повече от 100 години, в древния и вечен град.

Разбира се, през годините са направени подобрения в технологичното оборудване, за да се подобри качеството и да се гарантира безопасността на персонала и клиентите. Още повече, дървените стърготини са заменени с дървени пелети, за по-добро изпичане на хляба и опазване на околната среда.

Подобно на производствените процеси отпреди 100 години, за приготвянето на хляб, във фурната, се използват само брашно, вода, сол, мая или квас. В продуктите липсват каквито и да било консерванти, подобрители и оцветители. Хлябът се изпича на табан, който се загрява от дървени пелети. Процесът на производство е 80% ръчен и, както можете да си представите, изключително трудоемък. Поради липсата на консерванти, хлябът, било то бял или типов, е със срок на годност до 48 часа, след изпичане.

 

Хляб и тестени изделия

Коя е най-добрата фурна за истински хляб в Пловдив-Нутрима-бг-1

 

Фурна за хляб и тестени изделия Пловдив предлага хлебни изделия, без добавени консерванти, подобрители и оцветители. Всички продукти се изпичат на табан и се приготвят по традиционна рецепта на над 100 години. Подобно на хляба от преди 100 години, продуктите на пловдивската фурна съдържат единствено брашно, вода, сол и мая / квас. 

Наред с традиционните видове хляб, фурната предлага и различни видове пити, козунаци, охладено тесто, закуски и много други.

Ето и някои от тях:

  • Домашен Козунак Пловдив на пещ 400 гр – прави се ръчно от опитните пекари. Подходящ е за Великден, Коледа и други празници.
  • Ръчен Бял Хляб на табан 380 гр – произведен от висококачествено  бяло брашно тип 500, вода, мая и сол. Без добавени консерванти, подобрители или оцветители. 
  • Ръчен Типов Хляб на табан 380 гр – за приготвянето му се използва само висококачествено типово брашно, вода, сол и мая.
  • Многозърнест хляб с квас на пещ – приготвя от най-добрите партиди брашна тип 600. Съдържа вода, квас, ленено семе, слънчогледово семе, цели ръжени ядки, сол, захар, малцово ръжено брашно и цели овесени ядки.
  • Охладено тесто без консерванти и подобрители – подходящо за приготвяне на пици, хляб, мекици и други домашни удоволствия.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Ankit Goyal, et al. (2014). Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Journal of Food Science and Technology.
  2. De Angelis M, et al. (2007). Use of sourdough lactobacilli and oat fibre to decrease the glycaemic index of white wheat bread. British Journal of Nutrition.
  3. Slavin J. (2003). Why whole grains are protective: biological mechanisms. The Nutrition Society.
  4. Whitehead A, et al. (2014). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации