Женшен – кралят на китайските лечебни растения

От Иван

 

Женшенът е вид бавно-растящо лечебно растение, с месести корени, което се използва в традиционната китайска медицина от хилядолетия. В зависимост от времето на отглеждане, растението може да бъде класифицирано в 3 основни категории – пресен, бял или червен женшен. Пресният женшен се събира не по-късно от четвъртата си година. Белият женшен се събира в периода между 4 – 6 години, а червеният – не по-рано от шестата година.

По света съществуват редица видове на това небезизвестно лечебно растение, но най-популярните биват азиатският женшен (Panax ginseng) и американският женшен (Panax quinquefolius). Макар че листата на растението могат да бъдат използвани за приготвянето на чай или супа, основната сила на женшена се крие в неговия корен.

В химичния състав на корена от женшен влизат две много важни биоактивни съединения, известни като гинзенозиди гинтонин. Тези 2 мощни съединения се допълват взаимно и се комбинират с останалите витамини, минерали и антиоксиданти в женшена, за да осигурят редица ползи за здравето. 

 

Какви са здравословните ползи от приема на женшен?

Женшенът често бива наричан “лекарство за цялостното благосъстояние на тялото”. Причината за това се дължи на благоприятните свойствата, които билката оказва върху повечето органи и системи в човешкия организъм. В това число имунната система, пикочно-половата система, нервната система, храносмилателната система и сърдечно-съдовата система.

Редовният прием на корен от женшен помага при борбата със стреса и хроничната умора, подпомага регулацията на кръвната захар и хормоналния баланс, допринася за укрепването на имунитета и нервната система, подсилва мозъчната дейност и покачва енергийните нива на тялото. 

Също така, клиничните изследвания показват, че азиатското лечебно растение е особено ефикасно при лечението на мъжка еректилна дисфункция, анемия, деменция, рак и много други състояния. Приема се най-вече под формата на чай или хранителна добавка. 

 

Коренът от женшен повишава енергийните нива на тялото

Женшен - кралят на китайските лечебни растения-Нутрима-бг-1

 

Научните изследвания доказват, че коренът от женшен помага в борбата срещу умората, включително хроничната умора и насърчава производството на енергия в клетките. Основна заслуга за това имат полизахаридите и олигопептидите, които допринасят за понижен оксидативен стрес и повишен прилив на енергия. 

Някои изследвания дори доказват, че коренът от женшен не само бори умората, но и води до повишена физическа издръжливост и сила. 

 

Подсилва имунитета

Коренът от женшен е природен резервоар на важни витамини, минерали и биоактивни вещества с мощно антиоксидантно действие. Редовният прием на растението води до понижени нива на оксидативен стрес и повишена антиоксидантна защита на тялото, срещу атаките на вируси и бактерии. 

Доказано е, че хората, които приемат редовно женшен, се радват на по-здрава имунна система и боледуват по-рядко. 

 

Коренът от женшен лекува еректилната дисфункция

Клиничните изследвания индикират, че женшенът може да бъде полезен при лечение на еректилна дисфункция. Биоактивните съединения в корена на лечебното растение насърчават производството на азотен оксид, който подобрява мускулната релаксация и увеличава кръвоснабдяването на органите, в това число и на мъжкия репродуктивен орган.

Също така, свойствата на женшена да понижава оксидативния стрес в тялото, допринасят допълнително за възстановяването на нормалната полова функция.

 

Подобрява мозъчната функция

Женшен - кралят на китайските лечебни растения-Нутрима-бг-2

 

Женшенът помага за подобряване на мозъчните функции като концентрация, памет, мисловна дейност и настроение. Някои проучвания показват, че биоактивните компоненти в корена от женшен, като гинзенозиди и съединение К, могат да предпазят мозъка от увреждане, причинено от негативното влияние на свободните радикали.

Учените смятат, че една от причините за това е способността на женшена да подпомага усвояването на кръвната глюкоза от клетките, което води до повишен енергосинтез и понижени нива на умствената умора. 

 

Коренът от женшен регулира кръвната захар

Учените са установили, че женшенът може да бъде особено полезен за контрола на кръвната захар, както при хора, страдащи от диабет, така и при тези, без наличието на захарна болест. 

Доказано е, че коренът от женшен подобрява функцията на бета-клетките на панкреаса, стимулира производството на инсулин и подобряват усвояването на кръвната захар в тялото.

 

Откъде да закупя добавка с екстракт от женшен?

 

Можете да закупите добавка с екстракт от женшен от онлайн магазина на Jiznen.com, който е официален дистрибутор за България, на натуралните хранителни продукти на New Era Health Industry Group. Всички хранителни добавки, които ще намерите в магазина на Jiznen, са с доказано качество и съдържат съставки в най-чистата им форма. 

Освен екстракт от женшен, добавката съдържа и боров прашец, за още по-добър ефект и по-задоволителни резултати. Препоръчителната дневна доза е 2 пъти дневно по 3 таблетки. За най-добри здравословни резултати, приемайте добавката половин час преди хранене, с топла вода. 

Избягвайте прием след 16:00 часа, тъй като притока на енергия може да попречи на съня Ви. Преди употреба се запознайте добре с препоръките на производителя. 

 

Купи добавка с екстракт от женшен

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Dai-Ja Jang, et al. (2008). Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review.
  2. Dong-soon Im, et al. (2013). Yin and Yang of ginseng pharmacology: ginsenosides vs gintonin.
  3. Jiae Choi, et al. (2013). Ginseng for Health Care: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials in Korean Literature.
  4. John Zeqi Luo, et al. (2009). Ginseng on Hyperglycemia: Effects and Mechanisms.
  5. Keith I. Block, MD, et al. (2003). Immune System Effects of Echinacea, Ginseng, and Astragalus: A Review.
  6. Lei Bao, et al. (2016). Anti-Fatigue Effects of Small Molecule Oligopeptides Isolated from Panax ginseng C. A. Meyer in Mice.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации