Цьолиакия – причини, симптоми и начин на хранене

От Иван
Цьолиакия - причини, симптоми и начин на хранене-Нутрима-бг

 

Какво е цьолиакия?

Цьолиакия, наричана още целиакия или глутенова ентеропатия, е автоимунно патологично състояние, което кара тялото да реагира при наличието на глутен в храната. Глутенът представлява група протеини, които се намират най-вече в зърнените храни, като пшеницата, ръжта и ечемика.

При страдащите от цьолиакия, наличието на глутен в менюто води до възпаление в чревния тракт. С течение на времето, излагането на глутен уврежда власинките в тънкото черво (вили), което, от своя страна, води до редица храносмилателни и здравословни проблеми. 

Цьолиакията засяга около 1% от световното население, като по-уязвими са хората от европеидната раса. Мнозина страдат от това заболяване, без дори да го осъзнават. За съжаление, към този момент, лечение за цьолиакия няма. Единственият начин за избягване на симптомите е като се изключи глутенът от менюто.

Прочетете още: Какво точно представлява глутенът?

 

Какви са причините за развитие на цьолиакия?

Гените Ви, в комбинация с приема на глутенови храни, както и други фактори, могат да допринесат за развитието на цьолиакия, но точната причина не е напълно известна. Цьолиакията може да бъде причинена и от стомашно-чревни инфекции или бактерии. Понякога болестта може да се активира и след оперативна намеса, бременност, раждане, вирусна инфекция или силен емоционален стрес.

  • Генетична предразположеност
  • Стомашно-чревни инфекции
  • Раждане
  • Бременност
  • Силен стрес

 

Какви са симптомите на цьолиакията?

Цьолиакия - причини, симптоми и начин на хранене-Нутрима-бг-1

 

Симптомите на цьолиакията могат да варират от леки до тежки. Също така, те се променят с времето и могат да се различават от човек на човек. При някои, симптомите дори напълно липсват или се появяват на по-късен етап. Много хора не разбират, че страдат от цьолиакия, докато не развият недостиг на важни хранителни вещества или анемия. 

Цьолиакията може да доведе до хранителен дефицит, тъй като увреждането на чревните вили нарушава нормалното усвояване на витамините, минералите и други хранителни компоненти. Именно поради тази причина, болестта може да доведе до желязодефицитна анемия, както и до увреждане на дебелото черво и други органи.

 

Основни симптоми

  • Подуване в абдоминалната област
  • Болки в областта на корема
  • Диария
  • Запек
  • Гадене / повръщане
  • Метеоризъм (газообразуване)
  • Мазни / бледи изпражнения

 

Други симптоми

  • Необяснима загуба на тегло
  • Ставни болки
  • Депресия
  • Тревожност
  • Силна умора
  • Рани в устата
  • Изтръпване на ръцете и краката
  • Обриви по тялото

 

Как да се храним при наличието на цьолиакия?

Цьолиакия - причини, симптоми и начин на хранене-Нутрима-бг-2

 

Ако страдате от цьолиакия, преминаването към пълна безглутенова диета ще подобри симптомите. Обикновено, подобрението се усеща до няколко дни или седмици.

При децата, вилите на тънкото черво обикновено се възобновяват от 3 до 6 месеца. При възрастните, пълното излекуване, на чревните власинки, може да отнеме до няколко години. След като лигавицата на червата се излекува, тялото започва да абсорбира хранителните вещества нормално.

Добрата новина е, че в днешно време, следването на безглутенова диета е доста лесно, тъй като хранителните опции без глутен стават все по-достъпни. В България, все повече магазини и ресторанти предлагат безглутенови храни. 

Глутенът се среща основно в пшеницата, ечемика и ръжта, както и в техните производни. Алкохолните напитки на зърнена основа, като бирата и уискито, също могат да съдържат глутен. Особено важно е да четете етикетите на хранителните продукти, тъй като глутенът се среща в много неочаквани храни.

 

Кои храни не съдържат глутен?

  • Месо, риба, яйца, мляко
  • Зеленчуци, плодове, бобови храни
  • Сурови ядки и семена
  • Определени зърнени храни, като ориз, амарант, киноа, елда, царевица, просо, сорго, теф
  • Храни с етикет “Без глутен“ / “Gluten free” / “GF”. 

 

Кои храни съдържат глутен?

  • Пшеница, ечемик, ръж, заразен овес
  • Печени ядки с брашно
  • Тестени и макаронени изделия 
  • Алкохолни напитки на зърнена основа
  • Някои консервирани и замразени продукти
  • Някои млечни продукти, като сладолед
  • Преработени меса с глутенови добавки

 

Кои други продукти могат да съдържат глутен?

  • Червила, гримове, балсам за устни
  • Кремове за лице и ръце
  • Някои лекарства
  • Добавки с витамини и минерали

 

Финални думи

 

Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което, наличието на глутен в храната кара тялото да атакува собствените си клетки, тъкани и органи. Това, от своя страна, води до увреждане на чревните вили, което пък е предпоставка за малабсорбция на важни хранителни вещества. 

За съжаление, на този етап няма лечение за цьолиакията, но симптомите могат да бъдат облекчени, с помощта на безглутенова диета. Сред основните храни, които не съдържат глутен, се нареждат плодовете, зеленчуците, варивата, месото, млякото, рибата, яйцата, ядките и семената.

Също така, страдащите от цьолиакия могат да се възползват от приема на добавки с витамини и минерали (без глутен) за предотвратяване на хранителни недостатъчности.

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
  2. Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
  3. Leonard MM, et al. (2017). Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity: A Review.
  4. Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
  5. Luis Rodrigo (2006). Celiac disease.
  6. Premysl Fric, Dana Gabrovska, Jiri Nevoral (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации