Бавно готвене за здраве и вкусни резултати

От Иван

 

Бавното готвене включва приготвяне на храна, в продължение на няколко часа. Както сигурно се досещате, за целта се използва уред за бавно готвене. Обикновено, уредът за бавно готвене представлява голям керамичен съд, с електронно отопление и стъклен капак. Настройките на температурата на готвене варират от 88 °C до 121 °C. По-ниските температури, при които се приготвя храната, свеждат до минимум образуването на вредни за здравето съединения.

Основното предимство на бавното готвене е неговата лекота и удобство. Месото може просто да се подправи и да се постави в уреда сутринта, да се остави да се готви в продължение на 6 до 8 часа, без да е необходимо да се проверява, след което да се извади и сервира по време на вечеря. Процеса на бавно готвене предлага не само един изключително здравословен начин за приготвяне на храната, но и спестява ценно време и енергия.

Бавното готвене е подобно на задушаването. За съжаление, това също води до загуба на витамини от група В, отделяни в сока, но тези витамини остават в бульона, така че не го изхвърляйте. Имайте предвид обаче, че понякога птичето и други деликатни меса могат да станат прекалено меки и кашави, особено при по-дълги часове на готвене. Настройте продължителността на готвене според съставките. 

Ето няколко полезни съветa за приготвяне на храна в уред за бавно готвене.

 

Не препълвайте уреда за бавно готвене

За да сте сигурни, че храната ви ще е готова за времето, посочено в рецептата и за да избегнете потенциални опасности, не препълвайте бавния готварски уред. Повечето производители препоръчват да пълните уредите за бавно готвене не повече от две трети. Това, разбира се, е различно при различните марки. За най-добри резултати, прочетете ръководството на вашия уред внимателно.

 

Не вдигайте капака 

Бавно готвене за здраве и вкусни резултати-Нутрима-бг-1

 

Устоявайте на желанието да вдигате капака и да надниквате в уреда за бавно готвене. Отварянето позволява на топлината да излиза и забавя процеса на готвене. С други думи, ако инструкциите препоръчват да готвите храната от 6 до 8 часа, не се изкушавайте да вдигнете капака, докато не преминете шестия час. Поставете обратно капака, ако храната се нуждае от повече време и го отстранявайте не по-често от веднъж на 30 минути. Постоянното повдигане на капака и разбъркване може да удължи времето за готвене.

 

Изберете подходяща температура за бавно готвене

Уредът за бавно готвене със сигурност е удобен, но ако не го използвате правилно, може да си навлечете неприятности. Например, температурите между 5 °С и 60 °С попадат в така наречената „Опасна зона“, в която бактериите буквално процъфтяват. Когато използвате бавен уред за готвене, не забравяйте да вземете всички мерки, които предпазват храната от прекалено дълъг застой в опасната зона.

Никога не добавяйте замразени съставки към уреда за бавно готвене. Охладете всички съставки, които сте приготвили, в отделни контейнери за съхранение. Никога не се опитвайте да готвите цяло пиле или печено във вашия бавен уред. Големите парчета месо няма да се сготвят достатъчно. Когато готвите месо, уверете се, че е нарязано на по-малки парчета, за най-добри резултати.

И помнете, преди да закупите уред за бавно готвене, проучете пазара добре. Добрите уреди ще сложат вечеря на масата, но страхотните уреди за бавно готвене ще приготвят храната ви по начин, който се запомня и обсъжда дълго след това.

Повече съвети за здравето и здравословния начин на готвене можете да намерите на сайта на ladybook.bg

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации