5 златни съвета за подсилване на имунитета

От Иван

 

Имунитета представлява сложна съвкупност от органи и процеси, с една общата цел, а именно да защитава организма от непрестанните атаки на бактериите, вирусите и токсините. Отслабеният имунитет може да доведе до ниска защитна линия на тялото, което е предпоставка за развитието на редица патологични състояния, като настинка, грип, пневмония и дори до някои по-сериозни заболявания, като астма, туберкулоза и рак.

За да се радваме на крепко здраве и пълноценен живот, трябва да се грижим добре за имунната си система и да поддържаме силен имунитет. За целта, избягвайте практики, които оказват негативен ефект върху работата на този мощен защитен механизъм. Сред най-вредните навици, които отслабват имунитета, се нареждат тютюнопушенето, заседналият начин на живот, недоспиването, стресът и нездравословното хранене. 

 

1. Увеличете физическата си активност

5 златни съвета за подсилване на имунитета-Нутрима-бг-1

 

За да се радвате на здрав и силен имунитет, увеличете нивото на физическата си активност. Движете се колкото можете повече. Използвайте колелото вместо колата и стълбите вместо асансьора. Спортувайте поне по 30 минути дневно или 150 минути седмично.

Можете да опитате с бягане, колоездене, плуване, планинарство, градинарство, тенис на корт, футбол, пилатес или йога. Правете слънчеви бани за да засилите производството на витамин D, който оказва благоприятен ефект върху имунната система.

Прочетете още: Как витамин D влияе на имунната ни система?

 

2. Наспивайте се достатъчно

За здрав имунитет, спете поне по 7 – 8 часа на денонощие. Избягвайте употребата на кофеинови напитки късно следобед, както и използването на електронни устройства преди лягане. Защо не опитате с четене на книга, медитация или релаксираща музика?

 

3. Поддържайте оптимално тегло

Работата на имунитета е взаимосвързана с работата и на други органи и системи в тялото. Оптималното функциониране на имунната система зависи от фактори, като хронични заболявания, в това число и наличието на затлъстяване. Доказано е, че наднорменото тегло води до отслабен имунутиет, което пък е предпоставка за развитието на редица други патологични състояния. Поддържайте оптимално тегло с индекс на телесна маса (ИТМ) между 18.5 – 24.9 кг/м2. 

 

4. Намалете стреса

5 златни съвета за подсилване на имунитета-Нутрима-бг-2

 

Високите нива на стрес са сред основните фактори, които водят до отслабване на имунитета. Практикувайте занимания, които водят до понижаване на стресовите нива. Можете да опитате с йога, медитация, слушане на релаксираща музика, разходки сред природата, както и със срещи с приятели. 

 

5. Хранете се здравословно

За да поддържате имунитета си здрав и силен, консумирайте поне по 3 различни зеленчука и 2 различни плода дневно. Увеличете приема на пълнозърнести и бобови храни. Консумирайте повече пробиотични храни, като кисело мляко, кисело зеле, ябълков оцет, кефир и комбуча.

Добър помощник тук могат да бъдат и имуностимулиращите хранителни добавки, които в комбинация с целесъобразно хранене и здравословен начин на живот, допринасят за поддържането на оптимална имунна система. 

На сайта на Bulgarherbs.bg можете да намерите всякакви хранителни добавки, направени от диворастящи билки, събирани от най-екологично чистите райони в България, като Родопите, Рила и Пирин. Билковите добавки са направени по стари рецепти на народната медицина, приготвени по всички стандарти на фитотерапията, без нежелани съставки.

 

 

Купи Витамин D3

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Hsin-Jung Wu, et al. (2012). The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut Microbes.
  2. Meydani S, et al. (2000). Immunologic effects of yogurt. The American Journal of Clinical Nutrition.
  3. Nafiseh Shokri Mashhadi, et al. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. International Journal of Preventive Medicine.
  4. Prather AA, et al. (2015). Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold. Sleep Research Society.
  5. Stoyan Dimitrov, et al. (2019). Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells. Journal of Experimental Medicine.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации