5 кулинарни съвета от майстор готвачите

От Иван

 

Само тези от вас, които са работили в ресторантьорския сектор, ще ни разберат когато кажем, че работата в професионалната кухня не е никак шега. Дълги смяни, забързано темпо и високи нива на стрес, са само част от ежедневието на майстор готвачите. Но в живота всичко си има добри и лоши страни. Работата в кухнята може и да има своите недостатъци, но определно носи и много позитиви. Един от най-големите плюсове е придобиването на безценни кулинарни умения и хитринки, които могат да бъдат заучени само с години тежък труд.

В тази статия ще Ви запознаем с 5 от най-ценните кулинарни съвети, които определено ще допринесат за уменията Ви в кухнята. Независимо дали сте любител готвач или се занимавате професионално с приготвянето на храна, със сигурност ще научите нещо ново и полезно. И така, нека започваме. 

 

Съвет №1 от майстор готвачите: Печете зеленчуците на висока температура

5 кулинарни съвета от майстор готвачите-Нутрима-бг-1

 

Ако искате да приготвите печени зеленчуци с неустоим вкус, нагласете фурната на 200 – 230 градуса по Целзий. По този начин, зеленчуците ще станат нежни отвътре и хрупкави отвън. Да не говорим за красивите карамелизирани ръбове, на които ще завидят и най-взискателните гастрономи. Имайте предвид, че нарязаните на по-ситно зеленчуци ще станат по-бързо при тези температури, затова поглеждайте често през стъклото на фурната. 

 

Съвет №2: Подбирайте яйцата според метода на приготвяне

Яйцата са вкусни, здравословни и предлагат безброй начини на приготвяне. Но за да извлечете максимума от тях по време на готвене, трябва да знаете как да ги подбирате правилно. Тоест, кога да изберете по-пресни яйца и кога не толкова пресни. Например, ако ястието Ви включва варени яйца, по-добре е те да не са прекалено пресни. В противен случай рискувате да оставите голяма част от белтъка върху черупката по време на белене. 

Ако пък възнамерявате да приготвяте поширани яйца, тогава майстор готвачите съветват да използвате колкото се може по-пресни яйца. Така яйцата ще се задържат цели по време на поширането им, а гостите Ви ще останат впечатлени от вашите кулинарни умения. 

 

Съвет №3 от майстор готвачите: Не препълвайте тигана

5 кулинарни съвета от майстор готвачите-Нутрима-бг-2

 

Всеки от нас е хапвал приготвени на тиган зеленчуци или морски дарове с неустоим вкус и пленителна златисто-кафява коричка. Но знаете ли каква е тайната на майстор готвачите за постигането на този резултат? Точно така – те не препълват тигана. 

По време на приготвянето им в тиган, зеленчуците, морските дарове и някои други храни, отделят вода. Когато препълните тигана, нивото на водата става прекалено високо и продуктите започват да се варят вместо да се пържат. Ето защо трябва да осигурите достатъчно пространство в тигана, дори и ако това означава да прекарате повече време над котлона. 

 

Съвет №4: Препечете сушените подправки, преди да ги използвате

Сушените подправки са задължителен асортимент за всяка кухня, в това число и за професионалната кухня. Те прибавят невероятен вкус и пленителен аромат към ястията, стига обаче да знаете как да разгърнете пълния им потенциал. С други думи, ако не активирате етеричните масла и ароматните съединения, намиращи се в тях, рискувате да съберете няколко укорителни погледа по време на вечеря. 

И така, каква е тайната на подправките? Просто трябва да ги препечете в сух тиган за няколко минути, преди да поръсите ястието си с тях. Това е. Добър апетит!

 

Съвет №5 от майстор готвачите: Прибавяйте солта по-рано

 

Ако посолите ястието в края на приготвянето му, то ще придобие натрапчив солен вкус. Ето защо, майстор готвачите съветват да прибавяте солта по-рано. Например, месото е добре да се посоли веднъж в самото начало и след това още веднъж в средата на приготвянето. По този начин ще създадете набор от нюансирани аромати, които ще направят ястието Ви достойно за кулинарно състезание.

 

Финални думи

Макар и да звучи клиширано, готвеното си е чисто изкуство. За създаването на едно вкусно ястие се изискват знания, практика и любов към кулинарията. Надяваме се, че с тази статия сме успяли да допълним знанията Ви в кухнята, така че да се радвате на още по-вкусни ястия, с още по-пленителен аромат и по-добра визия. И не забравяйте, че и най-сръчните занаятчии имат нужда от добри инструменти. Ето защо майстор готвачите препоръчват да инвестирате в надеждни и качествени готварски принадлежности, каквито можете да намерите на сайта на Profektakitchen.com

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации