3 здравословни ползи от вегетарианството

От Иван

 

Хората избират вегетарианството поради много причини. Някои практикуват вегетарианска диета за да бъдат по-здрави или да избягват хормоните, налични в животинските храни. За други вегетарианството е свързано с религията, правата на животните или опасенията за околната среда.

Ако обмисляте следването на вегетарианска диета, добре е да се запознаете с различните форми на вегетарианството. След като решите кои храни ще избягвате, препоръчително е да си изготвите план, който да гарантира, че ще можете да получавате всички хранителни вещества, от които се нуждае вашето тяло. 

Основните рискове, свързани със спазването на вегетарианска диета, включват дефицита на някои витамини и минерали, като витамин В-12, желязо и омега-3 мастни киселини. Ето защо храните, които избирате, имат голямо значение.

Ако сте начинаещ вегетарианец, в интернет има много полезни и лесни за приготвяне рецепти, от които да почерпите знания и опит. 

 

Кои са основните форми на вегетарианството?

3 здравословни ползи от вегетарианството-Нутрима-бг-1

 

Ако спазвате вегетарианска диета, това означава, че не ядете месо или риба. Вегетарианството може да бъде допълнително разделено според това кои животински продукти сте избрали да включите във вашата диета. 

 

  • Вегетарианство – вегетарианците не ядат месо и риба, но консумират животински продукти, като мляко, яйца и сирене
  • Пескетарианство – пескетарианците ядат риба, но избягват всякакво друго месо
  • Поло вегетарианство – поло-вегетарианците ядат птиче месо, но избягват друго месо и риба
  • Лакто-ово вегетарианство – лакто-ово-вегетарианците ядат както яйца, така и млечни продукти
  • Лакто вегетарианство – лакто-вегетарианците ядат млечни продукти, но не и яйца
  • Ово вегетарианство – ово-вегетарианците ядат яйца, но не и млечни продукти
  • Веганство – веганите не ядат месо, птици или риба. Също така те не консумират млечни продукти, яйца или други животински продукти, като желатин или мед
  • Флекситарианство – хората, спазващи тази диета, ядат предимно растителни храни, но понякога могат да включват в менюто си месо, млечни продукти, яйца и риба в малки количества

 

3 здравословни ползи от вегетарианството

И така, след като се запознахме с основните форми на вегетарианството, нека сега разгледаме 3 здравословни ползи от следването на вегетарианска диета. 

Здравословните ползи от вегетарианството са многобройни, но само когато то се практикува правилно. Ако избягвате месото, но консумирате преобладаващо преработени тестени или захарни изделия, едва ли ще се възползвате от неговите предимства. 

За най-добри здравословни резултати, базирайте седмичното си меню на различни растителни храни като бобови култури, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, семена и подправки. 

 

1. Вегетарианството понижава риска от високо кръвно налягане

3 здравословни ползи от вегетарианството-Нутрима-бг-2

 

Отдавна е доказано, че хората, които не ядат месо, се радват на по-здравословно кръвно налягане. Проучванията показват, че вегетарианците, особено веганите, имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези, които ядат месо.

Растителните храни са с по-ниско съдържание на мазнини, сол и холестерол, което може да има положителен ефект върху кръвното Ви налягане. Плодовете и зеленчуците също имат добри концентрации на калий, което допълнително спомага за регулиране на кръвното налягане.

Прочетете още: Евтино, страхотно, вкусно и много лесно за приготвяне ястие от картофи

 

2. Вегетарианството понижава риска от диабет тип 2

3 здравословни ползи от вегетарианството-Нутрима-бг-3

 

Спазването на здравословна вегетарианска диета може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2 и свързаните с него усложнения. Това се дължи най-вече на храните с ниско гликемично съдържание, които поддържат нивата на кръвната захар стабилни, като пълнозърнести храни, бобови растения и ядки.

 

3. Вегетарианството понижава риска от рак

 

Редица проучвания, в областта на клиничното хранене, са установили, че богатите на растителни храни и бедни на животински продукти диети водят до понижен риск от развитие на множество видове рак. В това число рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на панкреаса, рак на гърдата и рак на дебелото черво. 

Много изследвания твърдят, че ключът може би се крие в диетата, богата на пресни плодове и зеленчуци. Вегетарианството определено може да улесни приема на препоръчваните 5 порции различни плодове и зеленчуци дневно.

 

Финални думи 

Ако искате да ядете повече плодове, зеленчуци и варива и потенциално да подобрите здравословния си статус, може би си струва да опитате вегетарианска диета.

Вегетарианството предлага един наистина здравословен начин на хранене, при който рисковете от развитие на хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване, са значително по-малки. Диета, богата на растителни храни и бедна на животински продукти не само ще подобри вашето физическо благосъстояние, но и благосъстоянието на планетата Земя. 

Живейте здравословно!

 

Повече вкусни и лесни за приготвяне вегетариански рецепти, можете да намерите на сайта: Рецептите

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. David JA Jenkins, et al. (2003). Type 2 diabetes and the vegetarian diet. The American Journal of Clinical Nutrition.
 2. Francesca L Crowe. et al. (2013). Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study. The American Journal of Clinical Nutrition.
 3. Paul N Appleby, et al. (2006). Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC–Oxford.
 4. Tina H. T. Chiu, et al. (2018). Vegetarian diet, change in dietary patterns, and diabetes risk: a prospective study. Nutrition and Diabetes.
 5. Yessenia Tantamango-Bartley, et al. (2012). VEGETARIAN DIETS AND THE INCIDENCE OF CANCER IN A LOW-RISK POPULATION.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации