3 причини да похапваме повече риба

От Иван

 

Има много причини, поради които да ядем повече риба. Консумацията, на тази полезна храна, датира още от 50,000 години, през ерата на горния палеолит. Анализът на останките на 40 000-годишния мъж, открит близо до Пекин, Китай, показа, че той редовно се е хранил със сладководна риба. Река Нил пък, от своя страна, е изобилствала от риба, която е била основната храна за повечето древни египтяни.

Рибата е богата на множество полезни хранителни вещества, нужни на ума и тялото. Този представител, на водния животински свят, е един от най-важните хранителни източници на завършени протеини. Освен това, рибата е и богат източник на омега-3 мастни киселини. 

Завършените белтъчини в рибата Ви помагат да поддържате стройно тяло и силни мускули. Рибата е полезна за мозъка, черния дроб и дори Ви помага да спите добре. Съществуват множество причини, поради които трябва да похапвате повече риба. В тази статия ще разгледаме 3 от тях. За най-добри резултати, яжте риба поне 2 пъти седмично, като поне веднъж тя да е от семейството на мазните риби.

 

1. Консумацията на риба понижава холестерола и регулира кръвната захар 

3 причини да похапваме повече риба-Нутрима-бг-1

 

Известно е, че омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на LDL холестерола, познат още като „лош“ холестерол. Известно е също, че омега-3 намаляват холестерол-изграждащите липиди в кръвта. 

Богатото съдържание на полезни мазнини и протеини, в рибата, допринася и за регулирането на кръвната захар. Този вид храна не позволява на глюкозата в кръвта да се покачва рязко, което води до продължителен и оптимален приток на енергия през целия ден. 

Консумацията на риба е свързана и с намален риск от коронарна болест на сърцето, според проучване, публикувано в американско списание. Рибата е пълна с омега-3 мастни киселини, което е много здравословно за сърцето и Ви помага да намалите възпалението и да предотвратите някои хронични заболявания.

 

2. Консумацията на риба помага при отслабване

3 причини да похапваме повече риба-Нутрима-бг-2

 

Ако желаете да отслабнете, трябва да ядете повече риба. Високото съдържание на омега-3 в мазната риба играе важна роля за вашия метаболизъм. Според проучванията, омега-3 подобряват окисляването на мазнините и спомагат за тяхното по-бързо изгаряне. 

Високото съдържание на белтъчини също допринася за регулиране на теглото. Доказано е, че храните, богати на протеини, водят до по-голям разход на енергия, по време на храносмилане и ви карат да се чувствате по-сити за по-дълго време. 

Ако сте любител рибар, изберете стръв за бяла или немазна риба, тъй като тя е по-богата на протеини, в сравнение с мазната риба. Стръв за всякаква риба можете да намерите в Рибарски магазин Пловдив

 

3. Консумацията на риба понижава риска от развитие на рак

 

Редовният прием на риба може да намали риска от развитие на някои видове рак. Според едно проучване, участниците, които консумират по-голямо количество риба, са намалили риска от рак на храносмилателната система като фаринкса, устната кухина, панкреаса и рака на дебелото черво, в сравнение с тези, които консумират по-малки количества от полезната морска храна.

 

Финални думи

Рибата предлага един много добър избор на здравословна храна. Тя е особено богата на завършени протеини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. 

За най-добри здравословни резултати, похапвайте риба поне 2 пъти седмично. Ако пък обичате риболова и имате нужда да презаредите или обновите риболовния си арсенал, можете да го направите на онлайн риболовен магазин

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации