Защо Българският Трибулус терестрис е най-добър?

От Иван

 

Използването на лечебни растения при лечението на еректилна дисфункция не е никак случайно. Те синтезират химични съединения, с висока биологична активност и допринасят за нормализирането на патологичния процес, както и за възстановяването на функциите на репродуктивните органи и системи. Едно от тези биологично активни вещества са сапонините, а едно от най-богатите на тях растения е Трибулус Терестрис.

Трибулус Терестрис е лечебно растение, което съдържа стероидни сапонини от типа фуростанол (трилин, диосцин, диоспонин, протодиосцин, кукуба сапонин), флавоноиди, алкалоиди, танини, витамин С, макронутриенти (калций, магнезий, желязо) и микроелементи (цинк, манган) и др.

 

Кое определя качеството на Трибулус терестрис екстракт?

Съставът и биологичната активност на Трибулус зависи от условията на отглеждане, включително качеството на почвата, както и от периода на събиране на реколтата. По света има много фармацевтични продукти и билкови добавки, които съдържат екстракти с трибулус и стандартизирани стероидни сапонини. Проучванията показват, че съставът е строго свързан с произхода на растението и климатичните условия. Географските региони оказват значително влияние върху състава на лечебните билки. 

Доказано е, че прототрибестин присъства само в екстракти с трибулус, събрани от България, и Балканските държави, като Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Но в проби от Виетнам и Индия не е така, състава е различен. Ето защо, всеобщото мнение за Български Трибулус, е че той е най-ценен и качествен! Забелязват се и разлики в състава между различните части на растението, като например методът на екстракция и коя част от растението е използвана (корени, листа или плодове).Тази значителна разлика в състава на Трибулус обяснява противоположните фармакологични ефекти, получени в проведените проучвания.

 

Сапонините определят ефективността на трибулус

Защо Български Трибулус терестрис е най-добър-Нутрима-бг-1

 

Сапонините определят ефективността на трибулуса при нарушения на пикочно-половата система, при импотентност и повишаване на либидото. И така, протодиосцинът има способността да подобрява ерекцията, да повишава нивото на тестостерон в кръвта и либидото. Този сапонин се метаболизира в организма до DHEA хормон (дехидроепиандростерон), въз основа на който ендокринните жлези произвеждат повече от 20 различни хормона.

ДХЕА има благоприятен ефект върху имунитета, целостта на клетъчната мембрана, еректилната функция и метаболизма на холестерола. Помага за подобряване на физическото и психологическото състояние и увеличаване на сексуалната активност.

Сапонините също спомагат за възстановяването на сперматогенезата, подобряват функцията на жлезите с вътрешна секреция и произвеждат редица хормони. Алкалоидите в Tribulus активират кръвообращението в гениталиите. Фитостеролите оптимизират метаболизма на холестерола. Флавоноидите проявяват мембраностабилизиращи и противовъзпалителни свойства, както и антибактериални и антиоксидантни ефекти.

 

За какво се използва и помага Tribulus?

Хранителните добавки Tribulus terrestris, се използват за предотвратяване и лечение на нарушения на репродуктивната система при мъже и жени. Те допринасят за повишаване на либидото, силата и продължителността на ерекцията. В комплексна терапия на някои форми на безплодие при мъжете. 

Добавките се предписват и на жени с климактеричен и посткастрационен синдром, както и с ендокринно безплодие на яйчниците. Препаратите, съдържащи трибулус терестрис, също се използват за повишаване на общия тонус на организма, в случай на нарушение на метаболизма на мазнините, за намаляване на общото ниво на холестерола и липопротеините с ниска плътност в кръвта.

Поради биологичната активност на съединенията, съдържащи се в трибулуса, той помага за:

  • Нормализиране на половата функция и хормоналните нива при мъжете и жените;
  • Намаляване на риска от атеросклероза;
  • Повишаване на общия тонус, либидото при мъжете и жените;
  • Увеличаване на продължителността на ерекцията;
  • Възстановяване на сперматогенезата.

 

Действие на трибестан при спортистите

Защо Български Трибулус терестрис е най-добър-Нутрима-бг-2

 

Tribulus е търсен от спортистите поради много причини. Първо, високото ниво на тестостерон означава увеличаване на мускулната маса, увеличаване на силата и издръжливостта. На второ място, диуретичният ефект и премахването на излишната течност е важно, по време на периода на изчистване на мазнините и “релеф”. На трето място, нормализирането на хормоналния фон и рехабилитация след стероиден цикъл: възстановяване на собствените хормони, повишаване на либидото и преодоляване на депресията. На четвърто място, стимулирането на лутеинизиращия хормон за жени спортисти и увеличаване на мускулите без заплаха от проблеми с ендокринната система, устойчивост на стрес, избавяне от болезнената менструация. На пето място, подобряването на протеиновия синтез, съответно усвояването на протеините приети под формата на шейк или храни, богати на белтъчини.

Tribulus Terrestris е подходящ за такива спортове, като: спринт, бойни изкуства, пауърлифтинг, вдигане на тежести и културизъм. Добавката увеличава силата и адаптивните способности на спортистите.

Най-добрият Трибулус се предлага в капсули от 500 и 1000 mg, но често достига и до 2000 мг. в таблетка. Може да го намерите и на прах или течен (тинктура) в аптеката. Препоръчва се, като източник на сапонини и полиненаситени мастни киселини за нормализиране на половата функция при мъжете и жените. Цената е достъпна и никак не е висока. Може да закупите онлайн на най-ниски цени от Fitnessdobavki.bg!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации