Може ли дъвченето на дъвка да Ви помогне да отслабнете?

От Иван

 

Голяма част от хората вярват, че дъвченето на дъвка е ефективно средство за отслабване. Някои от тях съобщават, че това им помага да стоят далеч от нездравословни храни, докато други са категорични, че дъвката им помага за оформяне на лицето, като тонизира мускулите им в тази област. И така, може ли дъвченето на дъвка да Ви помогне да отслабнете? 

Тази статия разглежда научните доказателства, които стоят зад тези твърдения, за да разберем дали дъвката наистина може да ни помогне да се отървем от излишните килограми.

 

Може ли дъвченето на дъвка да Ви помогне да отслабнете?

Ефектите върху загубата на тегло вероятно са незначителни. Въпреки това, не всички проучвания са съгласни. Някои изследвания показват, че дъвките могат да предложат следните ползи за отслабване.

 

1. Дъвката може да ви помогне да приемате по-малко калории

Някои хора обичат да дъвчат дъвка между основните хранения. Те вярват, че тя помага за отслабване, като води до по-ниска консумация на калории.

Например, едно научно изследване доказва, че участниците, които дъвчат дъвка между закуската и обяда, не само се чувстват по-малко гладни между храненията, но също така приемат и около 68 калории по-малко на обяд от тези, които не дъвчат дъвка. 

По същия начин, други проучвания предполагат, че дъвченето на дъвка след хранене може да ви помогне да изядете с до 10% по-малка порция, отколкото ако не сте дъвчели дъвка. 

Въпреки че тези открития изглеждат доста обещаващи, имайте предвид, че намаляването на приема на калории е незначително. Освен това не всички проучвания са открили подобни резултати. Всъщност някои съобщават, че дъвченето на дъвка има малко влияние върху приема на храна или калории. Ето защо са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят категорични заключения.

 

2. Дъвката може да ви помогне да се чувствате по-малко гладни

Дъвченето на дъвка може да намали чувството Ви на глад и да доведе до приема на по-малко храна.

В едно проучване, част от участниците били помолени да дъвчат дъвка без захар в продължение на 30 минути след хранене. Тези, които дъвчели дъвка, съобщили, че се чувстват по-сити от тези, които не дъвчели и то само 5 минути след започване на експеримента.

Освен това, неотдавнашен преглед на 15 проучвания, 5 от които специално изследват дъвченето на дъвки, открил, че процесът на дъвчене може да стимулира отделянето на специфични чревни хормони, което води до понижен апетит и по-малък прием на храна.

 

3. Дъвката може да Ви помогне да изгорите повече калории

Няколко проучвания показват, че дъвченето на дъвка може да Ви помогне да изгорите допълнителни калории.

В едно малко проучване участниците, които дъвчели дъвка преди и след закуска, изгаряли с около 3-5% повече калории през 3-те часа след хранене, в сравнение с тези, които не дъвчели дъвка.

Друго проучване пък доказва, че дъвченето на дъвка след хранене повишава термогенезата, предизвикана от приема на храна. Това представлява общият брой изгорените калории по време на храносмилането. Въпреки това, броят на изгорените допълнителни калории остава много малък. 

Някои изследванията показват, че дъвченето на дъвка по време на ходене може да Ви помогне да отслабнете. Смята се, че това се дължи на факта, че дъвченето по време на ходене повишава сърдечната дейност и скоростта, което, от своя страна, може да доведе до повишено изгаряне на калории и мазнини.

Въпреки това, при 6 допълнителни изгорени калории за 15 минути ходене, ползите остават малки. Следователно е малко вероятно това да доведе до значителни резултати при отслабване, без да е съчетано с други промени в начина на хранене и на живот.

Имайте предвид, че някои изследвания сочат, че дъвката може да намали желанието Ви да ядете плодове, което да намали цялостното качество на диетата Ви.

 

Може ли дъвченето на дъвка да Ви помогне да отслабнете? – Финални думи

Дъвката може да Ви помогне да се чувствате по-малко гладни и по-сити за по-дълго време. Това, от своя страна, може да Ви помогне да приемате по-малко калории през деня.

Въпреки това, ефектите изглеждат незначителни и е малко вероятно да доведат до дългосрочни резултати, без да са съчетани със значителни промени в храненето и начина на живот.

Освен това, няма научни доказателства, които да показват, че дъвката може да помогне за оформянето на лицето, като тонизира мускулите ви.

Дъвката без захар е малко вероятно да осигури допълнителни предимства спрямо обикновената дъвка. Съдържащата кофеин дъвка може да е малко по-полезна, но трябва да се използва умерено.

Освен ако не се опитвате да откажете цигарите, дъвченето на никотинова дъвка, в опит да отслабнете, трябва да се избягва напълно.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Може ли дъвченето на дъвка да Ви помогне да отслабнете? – Използвани източници

  1. Akitsu Ikeda, et al. (2018). Chewing Stimulation Reduces Appetite Ratings and Attentional Bias toward Visual Food Stimuli in Healthy-Weight Individuals. Frontiers in Psychology.
  2. Francisco Javier Ruiz-Ojeda, et al. (2019). Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. Advances in Nutrition.
  3. James M Shikany, et al. (2012). Randomized controlled trial of chewing gum for weight loss. Obesity.
  4. Susumu Kanno, MSc, et al. (2019). Gum chewing while walking increases fat oxidation and energy expenditure. Journal of Physical Therapy Science.
  5. Yuka Hamada, et al. (2016). Effect of postprandial gum chewing on diet-induced thermogenesis. Obesity.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации