Какво са хемороидите и как да се избавим от тях?

От Иван

 

Какво са хемороидите?

Хемороидите са подути вени, разположени около ануса или в долната част на ректума. У нас, един на всеки двама възрастни изпитват симптомите на хемороиди преди да са навършили 50 години. 

Всъщност, всеки от нас има хемороиди. Това са подобните на възглавница вени, които лежат точно под лигавицата на ректума и ануса. Състоянието, което повечето от нас наричат ​​хемороиди, се развива, когато тези вени се подуят и разтегнат, подобно на разширените вени на краката. Тъй като засегнатите кръвоносни съдове трябва непрекъснато да се борят с гравитацията, за да върнат кръвта обратно към сърцето, някои хора вярват, че хемороидите са част от цената, която плащаме за това, че сме изправени същества.

Хемороидите могат да бъдат както вътрешни, така и външни. Вътрешните хемороиди се развиват в ануса или ректума, докато външните хемороиди са характерни най-вече за областта около ануса. При повечето хора, страдащи от патологични хемороиди, се наблюдава комбинация и от двата вида. Външните хемороиди са най-често срещаните и най-обезпокоителните. Хемороидите причиняват болка, силен сърбеж и дискомфорт при сядане. Добрата новина е, че те са лечими.

 

Какви са симптомите на хемороидите?

Какво са хемороидите и как да се избавим от тях-Нутрима-бг-1

 

Въпреки че хемороидите са болезнени, те не представляват опасност за живота и могат да бъдат излекувани сравнително лесно.

Ако страдате от кървене при дефекация, съветваме Ви да посетите личния си лекар. Кървенето може да бъде причинено и от други патологични състояния.

Симптомите на хемороидите включват:

 • Дразнене и болка около ануса
 • Силен сърбеж в областта на ануса
 • Сърбящо или болезнено подуване близо до ануса
 • Болезнено изхождане
 • Наличие на кръв след изхождане

 

Какво води до развитието на хемороиди? 

Хемороидите могат да се предават генетично от родител на дете, така че ако родителите Ви са имали хемороиди, по-вероятно е и вие да ги получите. Вдигането на тежести, затлъстяването или постоянното натоварване на тялото също може да увеличи риска от хемороиди.

Хемороидите могат да се развият, ако се напрягате, по време на изхождане, независимо дали имате диария или запек или седите твърде дълго върху тоалетната чиния. Също така има голяма вероятност да развиете хемороиди, ако сте бременна. 

Най-честите причини за развитие на хемороиди са:

 • Хроничен запек или диария
 • Прекомерно седене 
 • Прекомерно напъване 
 • Затлъстяване
 • Бременност
 • Вдигане на тежести
 • Травма в областта на ануса
 • Генетична предразположеност

Прочетете още: Как да се мотивираме за да отслабнем?

 

Как да се избавим от хемороидите?

 

В повечето случаи, можете да облекчите болката, подуването и дискомфорта, причинени от възпалението на хемороидите, с домашно лечение или с помощта на хранителни добавки. 

Някои хемороиди не могат да се излекуват само с домашно лечение, било то защото симптомите продължават твърде дълго или защото вътрешният хемороид е пролабирал. За щастие се предлагат редица минимално инвазивни лечения на хемороиди, които са по-малко болезнени от традиционното отстраняване на хемороиди, известно като хемороидектомия и позволяват по-бързо възстановяване. Тези процедури обикновено включват хирургическа намеса.

 

 • Диета – консумирайте храни с високо съдържание на фибри. Наблегнете на плодовете, зеленчуците, бобовите култури и пълнозърнестите храни. Те подпомагат изхождането и смекчават напрежението по време на дефекация, което може да влоши симптомите от съществуващите хемороиди. Добавяйте фибри към менюто си бавно, за да избегнете образуването на газове.
 • Локално лечение – нанесете крем за хемороиди, съдържащ хидрокортизон, или използвайте подложки, съдържащи хамамелис или сковаващ агент.
 • Седяща вана – накисвайте аналния си участък в топла вода за 10 до 15 минути 2 до 3 пъти на ден.
 • Билкови добавки при появата на хемороиди може да се предприеме и лечение с билки, в правилната дозировка и смес. Тези природни дарове могат да облекчат болката, сърбежа и да доведат до пълно излекуване на възпалените хемороиди. Приемът на билкови продукти не нарушава ритъма на живот и начина на хранене.

 

 

Купи Антихемо

 

Финални думи

С правилното лечение хемороидите могат да бъдат излекувани. Поддържането на правилен хранителен режим, облекчаване на упражненията и избягване на седенето за дълги периоди от време, също може да подобри това неприятно състояние. 

За най-добри резултати поддържайте оптимално тегло, спортувайте умерено, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно и избягвайте излишния стрес. И не забравяйте да пиете поне по 1.5 – 2 литра вода дневно.

На сайта на Bulgarherbs.bg можете да намерите добавки, направени от диворастящи билки, събирани от най-екологично чистите райони в България, като Родопите, Рила и Пирин. Билковите добавки са направени по стари рецепти на народната медицина, приготвени по всички стандарти на фитотерапията, без нежелани съставки.

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Lohsiriwat V. (2012). Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World Journal of Gastroenterology.
 2. Mounsey, A., et al. (2011). Hemorrhoids. AFP.
 3. Robert S. Sandler, et al. (2018). Rethinking What We Know About Hemorrhoids. Clinical Gastroenterology and Hepatology.
 4. Steven R. Brown (2017). Haemorrhoids: an update on management. Therapeutic Advances in Chronic Disease.
 5. Zhifei Sun, et al. (2016). Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Thieme.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации