Как да поддържаме мотивацията си при отслабване?

От Иван

 

За много от нас, отслабването е предизвикателен процес. В подобни случаи, поддържането на мотивацията е от съществено значение за постигането на целите ни. В тази статия ще разгледаме седем ключови стратегии, които ще ви помогнат да поддържате мотивацията си при отслабване. 

Седемте съвета, които ще споделим с вас, са научно доказани и ще ви помогнат да преодолеете предизвикателствата по пътя към вашето здравословно тегло. Нека започваме!

 

1. За да поддържате мотивацията си при отслабване си задайте конкретни и реалистични цели

Поставете си специфични и постижими цели. Например, вместо да си поставите целта да “отслабнете”, определете колко килограма точно бихте желали да свалите и в какъв срок. Подобни ясни цели ще ви помогнат да се фокусирате и да измервате напредъка си.

 

2. Съставете план на действие

Как да поддържаме мотивацията си при отслабване-Нутрима-бг-1

 

Съставете детайлен план, който да включва хранителни промени, редовни упражнения и други стратегии, които подпомагат отслабването. Разпределете плана си на малки и постижими стъпки, така че да виждате напредъка по време на целия процес.

 

3. За да поддържате мотивацията си при отслабване, намерете подкрепа и вдъхновение

Търсете подкрепа от близки, приятели, семейство или групи със сходни цели. Общувайте с тях, споделяйте предизвикателствата и успехите си. Също така, потърсете вдъхновение от успешни истории на други хора, които са постигнали желаното тегло чрез отслабване. Това ще ви помогне да запазите мотивацията си при отслабване и да повярвате, че и вие можете да постигнете успех.

 

4. Възнаграждавайте се често

Когато постигнете даден успех, бил той малък или голям, се поощрявайте с подходящи награди. Това може да бъдат неща, които обичате или желаете. Например, да си позволите определена храна, да си купите нова дреха или да си подарите спа процедура. Тези награди ще ви дадат допълнителна мотивация да продължите напред.

 

5. За да поддържате мотивацията си при отслабване, отбелязвайте напредъка си

Водете си дневник или използвайте приложение, за да следите напредъка си в отслабването. Записването на постиженията ви ще ви помогне да видите напредъка, който сте постигнали и ще ви даде допълнителна мотивация да продължите напред.

 

6. Практикувайте само-мотивация

Как да поддържаме мотивацията си при отслабване-Нутрима-бг-2

 

Научете се да се мотивирате сами. Запишете си мотивиращи цитати, изречения или афирмации и ги дръжте на видимо място. Визуализирайте постигнатите резултати и как се чувствате след отслабването. Важно е да се отбележат и малките промени, за да се подсили вътрешната мотивация.

 

7. За да поддържате мотивацията си при отслабване, справяйте се с предизвикателствата и неуспехите

Очаквайте предизвикателства по пътя си и бъдете готови да се справите с тях. Не се отчайвайте при евентуални неуспехи или временни спадове в мотивацията. Вместо това ги използвайте като уроци и възможности за по-добро разбиране на себе си и това, което работи или не работи за вас. Неуспехите са част от процеса и не трябва да ви отклоняват от целите ви.

 

Финални редове

Поддържането на мотивацията по време на отслабване е ключов фактор за успеха ви. Помнете, че е важно да създадете здравословни и устойчиви навици, а не само да се фокусирате върху числата на кантара. Здравословното отслабване изисква време и усилия, но с правилна мотивация и настойчивост можете да постигнете желаните резултати.

Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Lanoye A, Grenga A, Leahey TM, LaRose JG. Motivation for weight loss and association with outcomes in a lifestyle intervention: comparing emerging adults to middle aged adults. Obes Sci Pract. 2018 Dec 4;5(1):15-20. 
  2. Martinez M, Salazar-Collier CL, Pena J, Wilkinson AV, Chavarria EA, Reininger BM. Motivation for weight loss among completers of a free community-based weight loss program in a US-Mexico border region: A self-determination theory perspective. Front Public Health. 2022 Sep 20;10:652271. 
  3. Poulimeneas D, Anastasiou CA, Kokkinos A, Panagiotakos DB, Yannakoulia M. Motives for weight loss and weight loss maintenance: results from the MedWeight study. J Hum Nutr Diet. 2021 Jun;34(3):504-510.
  4. Teixeira PJ, Silva MN, Mata J, Palmeira AL, Markland D. Motivation, self-determination, and long-term weight control. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012 Mar 2;9:22. 
  5. Trujillo-Garrido N, Santi-Cano MJ. Motivation and Limiting Factors for Adherence to Weight Loss Interventions among Patients with Obesity in Primary Care. Nutrients. 2022 Jul 17;14(14):2928. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации